Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.09.2025, 21:58:15
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Ca să organizezi cateheze trebuie să citești mult și să ai și un public ce are cam aceleași lecturi, altfel nu înțeleg.
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.

Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.

In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.

Citat:
Dar înțelege că și așa mai sunt 2-3 parohii minim în care se fac cateheze, dar vin aceeași oameni."
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.

De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.

Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Reply With Quote