Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.02.2010, 21:37:17
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Golbi_ Vezi mesajul
1. Tu ai impresia că țările în care se întâmplă așa ceva au libertate de exprimare (pentru femei mai ales) sau accesul la protecție împotriva acestor mutilări?
2. Ți se pare normal ca o femeie să fie considerată murdară pentru că a născut? Nașterea e un lucru de condamnat?
3. Ți se pare corectă abordarea Bisericii? (am zis a bisericii, pentru că nu mai pun de ceva ani semnul egal între biserică și ideea de divinitate).
4. Ideea de discriminare pe orice bază, nu contravine ideii că toți suntem egali în fața lui Dumnezeu? Sau conform bisericii, bărbații sunt "mai egali" decât femeile?
5. Ideea de discriminare ți se pare plauzibilă? Vrei să spui că astfel de restricții ale bisericii nu reprezintă o manifestare a discriminării?
Eu nu stiu ce o fi asa de greu sa facem ascultare... Sa nu sariti cu gura pe mine, dar numai asta i-a lipsit Evei, stramoasa noastra, prima femeie. Stim asadar, din istoria primei femei, unde duce neascultarea si calcarea interdictiei. Daca nu intelegem de ce nu trebuie sa intram in Biserica la ciclu, macar sa ascultam.... Eu una ma simt bine ca femeie, sunt mandra ca sunt femeie, in nicio clipa a vietii nu m-am simtit discriminata in Biserica pentru ca sunt femeie, dimpotriva... femeile sunt mai evlavioase, mai credincioase si mai saritoare.
1. Libertatea de exprimare nu e totuna cu neascultarea. Sunt sigura ca ceea ce li se intampla acelor femei nu are absolut nici o baza religioasa nici macar in ochii barbatilor lor.
2. Daca luam ca etalon mintea si priceperea proprie, cred ca toate ar fi acum cu susul in jos.... Pai daca este socotita murdara la ciclu, atunci cand pierde doar o cantitate mica de sange, cum sa nu fie socotita asa la nastere? Acum sa nu se scandalizeze nimeni, dar suntem murdari cu totii, incredibil de murdari, indiferent de cat decurati am incerca sa credem ca suntem.
3. Imi pare rau pentru tine, dar eu cred ca Biserica e Trupul lui Hristos, iar preotii, slujitorii Lui (mai vrednici sau mai putin), prin care lucreaza Duhul Sfant. Asa ca nu voi spune niciodata nimic defaimator la adresa sa. Iar articolul acela, cumplit de tendentios, e facut parca sa arate ca si la catolici, si la protestanti, e mult mai bine decat in ortodoxie.
4. Nu cred ca Drepturile omului ar avea la baza crestinismul. Anyway... nu suntem toti egali, uniformi si trasi la indigo, fiecare dintre noi e diferit, unuia i-a dat Dumnezeu mai multi talanti, altuia mai putini, si fiecare are alta menire in viata. Asta nu inseamna ca nu avem aceeasi calitate in fata Lui si o sansa egala la mantuire. Cat priveste barbatul si femeia, au meniri diferite, dupa cum explica foarte bine Calyio. Femeia are anumite calitati, barbatul altele.
5. Discriminarea mi se pare plauzibila in anumite domenii din sfera laica. In nici un caz din cea bisericeasca.
Vechi 12.02.2010, 22:05:04
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
1. Libertatea de exprimare nu e totuna cu neascultarea. Sunt sigura ca ceea ce li se intampla acelor femei nu are absolut nici o baza religioasa nici macar in ochii barbatilor lor.
Aici te cam înșeli. Nu vorbesc despre neascultare, ci despre libertatea de a putea refuza o asemenea practică și de a putea cere ajutor dacă ești obligată la așa ceva. La o simplă căutare pe google, găsești informații:
http://www.meforum.org/1629/is-femal...slamic-problem
citez:
"Many Muslims and academics in the West take pains to insist that the practice is not rooted in religion[1] but rather in culture. "When one considers that the practice does not prevail and is much condemned in countries like Saudi Arabia, the center of the Islamic world, it becomes clear that the notion that it is an Islamic practice is a false one," ;

"But at the village level, those who commit the practice believe it to be religiously mandated. Religion is not only theology but also practice. And the practice is widespread throughout the Middle East. Many diplomats, international organization workers, and Arabists argue that the problem is localized to North Africa or sub-Saharan Africa,[4] but they are wrong. The problem is pervasive throughout the Levant, the Fertile Crescent, and the Arabian Peninsula, and among many immigrants to the West from these countries. Silence on the issue is less reflective of the absence of the problem than insufficient freedom for feminists and independent civil society to raise the issue."

După cum vezi, chiar dacă nu e religioasă, "prostimea" o consideră așa, pentru că adaptarea mesajelor din textele "sacre" pentru societatea de azi și pentru cei fără educație nu s-a făcut.

Citat:
2. Daca luam ca etalon mintea si priceperea proprie, cred ca toate ar fi acum cu susul in jos.... Pai daca este socotita murdara la ciclu, atunci cand pierde doar o cantitate mica de sange, cum sa nu fie socotita asa la nastere? Acum sa nu se scandalizeze nimeni, dar suntem murdari cu totii, incredibil de murdari, indiferent de cat decurati am incerca sa credem ca suntem.
Aici le cam încurci. Murdăria fizică nu are a face cu murdăria sufletului, mai ales când e vorba de manifestări naturale ale trupului omenesc. Că doar nu se duce în biserică și începe să împroaște cu sânge peste tot! Să fim serioși. Că suntem murdari cu mintea, e altceva, te rog, nu le confunda.

Despre biserică nu am ce să zic, este alegerea fiecăruia ce crede.

Cât despre:
Citat:
Nu cred ca Drepturile omului ar avea la baza crestinismul.
Discriminarea mi se pare plauzibila in anumite domenii din sfera laica. In nici un caz din cea bisericeasca.
Dacă nu au la bază creștinismul, cum le consideri? Nule? Discriminarea ți se pare plauzibilă? Nu aș vrea să fiu în locul tău și să nu te angajeze pentru că nu ai vrut să te culci cu nu știu cine, sau să fii certată de soț pentru că nu ai făcut de mâncare. Am văzut cu ochii mei ce înseamnă de fapt aplicarea defectuoasă sau ad literam a ideii că femeia trebuie să stea în casă la cratiță și să aibă grijă de copii și nimic altceva. Nimeni nu zice să nu le faci, dar nu pentru că ăsta e rolul tău, ci pentru că asta vrei.
Vechi 13.02.2010, 00:47:56
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Nu aș vrea să fiu în locul tău și să nu te angajeze pentru că nu ai vrut să te culci cu nu știu cine, sau să fii certată de soț pentru că nu ai făcut de mâncare. Am văzut cu ochii mei ce înseamnă de fapt aplicarea defectuoasă sau ad literam a ideii că femeia trebuie să stea în casă la cratiță și să aibă grijă de copii și nimic altceva. Nimeni nu zice să nu le faci, dar nu pentru că ăsta e rolul tău, ci pentru că asta vrei.
In viata mereu se vor ivi situatii de acest fel. Credinta nu are nimic de a face. Femeile nu sunt discriminate pe motive religioase, ci sociale. Crezi ca un barbat care te pune sa te culci cu el pentru a-ti asigura un loc de munca sau care isi vrea nevasta la cratita o face pentru ca asa a interpretat el Biblia? Sa fim seriosi! aici este vorba despre bun simt si educatie. ia intreaba tu barbatii de pe forum daca asta e conceptia lor asupra rolului femeii!
Vechi 13.02.2010, 15:31:06
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Implicit

Citat:
In viata mereu se vor ivi situatii de acest fel. Credinta nu are nimic de a face. Femeile nu sunt discriminate pe motive religioase, ci sociale. Crezi ca un barbat care te pune sa te culci cu el pentru a-ti asigura un loc de munca sau care isi vrea nevasta la cratita o face pentru ca asa a interpretat el Biblia? Sa fim seriosi! aici este vorba despre bun simt si educatie. ia intreaba tu barbatii de pe forum daca asta e conceptia lor asupra rolului femeii!
Să nu ne învârtim în jurul cozii! Ai zis așa:
"Discriminarea mi se pare plauzibila in anumite domenii din sfera laica. In nici un caz din cea bisericeasca. "

La asta m-am referit când am dat replica, nu la faptul că are sau nu a face credința. Aș fi curios să-mi dai câteva exemple de astfel de domenii în care discriminarea ți se pare plauzibilă. Mulțumesc.
Vechi 13.02.2010, 16:24:41
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Să nu ne învârtim în jurul cozii! Ai zis așa:
"Discriminarea mi se pare plauzibila in anumite domenii din sfera laica. In nici un caz din cea bisericeasca. "

La asta m-am referit când am dat replica, nu la faptul că are sau nu a face credința. Aș fi curios să-mi dai câteva exemple de astfel de domenii în care discriminarea ți se pare plauzibilă. Mulțumesc.
Am spus ca nu are de a face cu credinta, pentru ca, asa cum i-am spus si Sophiei, barbatii care discrimineaza femeile, care le bat si le pun sa se culce cu ei pentru un favor nu au nici in clin, nici in maneca, cu credinta! Ei nu fac asta pentru ca L-ar asculta pe Dumnezeu, dimpotriva, ei fac voia diavolului. Ai dat singur / singura doua exemple - cel cu serviciul (culcatul cu un tip pentru un post) si cel familial (cratita). Dar ia sa mearga femeia respectiva la Biserica, sa se roage Bunului Dumnezeu si Maicutei Sale sa o fereasca de primejdii si ispite, sa ii dea serviciu bun si barbat cu frica de Dumnezeu, sa mai vedem atunci! Dar cum ne asternem, asa dormim! Cu placere.
Vechi 13.02.2010, 16:45:14
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Implicit

Citat:
Am spus ca nu are de a face cu credinta, pentru ca, asa cum i-am spus si Sophiei, barbatii care discrimineaza femeile, care le bat si le pun sa se culce cu ei pentru un favor nu au nici in clin, nici in maneca, cu credinta! Ei nu fac asta pentru ca L-ar asculta pe Dumnezeu, dimpotriva, ei fac voia diavolului. Ai dat singur / singura doua exemple - cel cu serviciul (culcatul cu un tip pentru un post) si cel familial (cratita). Dar ia sa mearga femeia respectiva la Biserica, sa se roage Bunului Dumnezeu si Maicutei Sale sa o fereasca de primejdii si ispite, sa ii dea serviciu bun si barbat cu frica de Dumnezeu, sa mai vedem atunci! Dar cum ne asternem, asa dormim! Cu placere.
Observ că ne-am înțeles greșit. Am întrebat dacă discriminarea ți se pare plauzibilă în sine, nu dacă ți se pare plauzibilă existența ei în biserică sau altundeva. Și ai spus că da, de unde am tras concluzia că ești de acord cu această manifestare. Am înțeles acum ce ai vrut de fapt să zici.

Cât despre discriminarea în sânul bisericii, nu crezi că ea există pentru că nu consideri ca discriminare ceva ce scrie în Biblie sau în învățăturile sfinților părinți. E asemeni unei licențe poetice, dacă mi-e permisă o astfel de comparație, se știe că e greșit, dar se acceptă, sau ca o excepție de la regulă. Se zice toți sunt egali în fața lui Dumnezeu, dar femeia e supusă bărbatului. Toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât ceilalți...

În trecut au existat și societăți matriarhale, precum în prezent domină patriarhatul, adică bărbații. Asta nu vine de la religie, ci invers, regulile astea s-au introdus și în religie.

Îmi pare rău că există femei care se consumă efectiv în dileme de genul "eu dacă nu pot avea copii ce mai rămâne de făcut, mă călugăresc?". Deși nu mai sunt o persoană religioasă, mă interesează cum religia afectează viața oamenilor și sunt de părere că unii oameni ajung să fie speriați că nu se mai mântuiesc din cauza unor reguli vechi, pe alocuri aberante, care nu au de a face cu prezentul, cu spiritualitatea sau cu adevăratul sens al noțiunii de mântuire. Cel puțin în opinia mea...
Vechi 13.02.2010, 15:03:19
andrei25's Avatar
andrei25 andrei25 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Implicit ...

Citat:
Eu nu stiu ce o fi asa de greu sa facem ascultare... Sa nu sariti cu gura pe mine, dar numai asta i-a lipsit Evei, stramoasa noastra, prima femeie. Stim asadar, din istoria primei femei, unde duce neascultarea si calcarea interdictiei. Daca nu intelegem de ce nu trebuie sa intram in Biserica la ciclu, macar sa ascultam.... Eu una ma simt bine ca femeie, sunt mandra ca sunt femeie, in nicio clipa a vietii nu m-am simtit discriminata in Biserica pentru ca sunt femeie, dimpotriva... femeile sunt mai evlavioase, mai credincioase si mai saritoare.
3. Imi pare rau pentru tine, dar eu cred ca Biserica e Trupul lui Hristos, iar preotii, slujitorii Lui (mai vrednici sau mai putin), prin care lucreaza Duhul Sfant. Asa ca nu voi spune niciodata nimic defaimator la adresa sa. Iar articolul acela, cumplit de tendentios, e facut parca sa arate ca si la catolici, si la protestanti, e mult mai bine decat in ortodoxie.
4. Nu cred ca Drepturile omului ar avea la baza crestinismul. Anyway... nu suntem toti egali, uniformi si trasi la indigo, fiecare dintre noi e diferit, unuia i-a dat Dumnezeu mai multi talanti, altuia mai putini, si fiecare are alta menire in viata. Asta nu inseamna ca nu avem aceeasi calitate in fata Lui si o sansa egala la mantuire. Cat priveste barbatul si femeia, au meniri diferite, dupa cum explica foarte bine Calyio. Femeia are anumite calitati, barbatul altele.
5. Discriminarea mi se pare plauzibila in anumite domenii din sfera laica. In nici un caz din cea bisericeasca.
La fel iti spun si tie. Foarte frumos. Asa e, femeia are anumite calitati si barbatul altele, si asa se completeaza unul pe altul. Daca barbatul ar avea toate calitatile, n-ar mai avea nevoie de femeie, si invers, daca femeia ar toate calitatile, n-ar mai avea nevoie de barbat. Ma refer aici la viata de familie. Totusi, eu cred ca Dumnezeu a dat mai multe daruri femeii decat barbatului. :) (parerea mea personala). Daruri de a purta in pantece copii, de a-i naste, de a-i alapta si altele, mi se par daruri dumnezeiesti. Poate exagerez, dar eu asa le vad. De aia le zic mereu femeilor, ca le invidiez, nu in sensul rau. Doamne ajuta!

Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat!

"Gustati si vedeti ca bun este Domnul".
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 15:26:30
dorinastoica14
Guest

Implicit

Chiar dacă cele spuse de mine nu se vor referi direct la abordarea discriminării femeii din perspectiva arătată în prima postare, pot afirma că -da,în multe din bisericile noastre de mir femeile sunt marginalizate.
- Consilierii bisericii trebuie neapărat să fie bărbați iar din comitet pot face parte câteva femei dar cu precădere cele care se ocupă de curățenia în biserică.
- La strană cântă și citesc de regulă bărbații (foarte rar vei vedea și femei care sunt citeți).
Și ar mai fi și alte aspecte pe care nu vreau să le scriu.
.................................................. .............................
Toate aceaste în condițiile în care bisericile sunt plin aproape, numai de femei și tot femeile sunt cele care de multe ori fără știrea soțului contribuie substanțial la toate lucrările care se fac în biserică cu bănuțul lor economisit de la cheltuielile curente ale caselor lor.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 16:38:36
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Chiar dacă cele spuse de mine nu se vor referi direct la abordarea discriminării femeii din perspectiva arătată în prima postare, pot afirma că -da,în multe din bisericile noastre de mir femeile sunt marginalizate.
- Consilierii bisericii trebuie neapărat să fie bărbați iar din comitet pot face parte câteva femei dar cu precădere cele care se ocupă de curățenia în biserică.
- La strană cântă și citesc de regulă bărbații (foarte rar vei vedea și femei care sunt citeți).
Și ar mai fi și alte aspecte pe care nu vreau să le scriu.
.................................................. .............................
Toate aceaste în condițiile în care bisericile sunt plin aproape, numai de femei și tot femeile sunt cele care de multe ori fără știrea soțului contribuie substanțial la toate lucrările care se fac în biserică cu bănuțul lor economisit de la cheltuielile curente ale caselor lor.
Dorina, sa iti spun ceva. Am fost si eu prezenta in biserica la o astfel de alegere a comitetului si a membrilor... E asa cum spui tu, consilieri nu pot fi decat barbati, dar in comitet pana acum 4 ani am inteles ca erau numai femei. Iar numarul membrilor din comitet e dublu. Deci vreo 12 barbati si 24 de femei. Cine iese in majoritate? Tot femeile. Asa a fost, cel putin, in biserica despre care iti povestesc. Si sa stii ca nu se ingramadea nimeni sa se propuna, dimpotriva! Pentru ca la sfarsitul slujbei, toti cei alesi au fost pusi sa jure cu mana pe Evanghelie si cu crucea alaturi, ca vor indeplini nu stiu ce... (era un text destul de lung...). Barbatii isi dadeau toti coate. Nu e lucru de gluma sa fii ales acolo, nu e nimic onorific, ci dimpotriva, e munca de ascultare. Una e sa dea omul, femeia, poftim, un ban acolo, pentru ca asa are ea placerea si sa faca ce o lasa inima ei pentru biserica, si cu totul alta e sa juri pe Evanghelie ca iti vei respecta atributiile...

Cat despre cantatul la strana, crezi ca aceia care stau la strana sunt mai evlaviosi, au mai multa pocainta sau mai bine placuti in fata lui Dumnezeu, daca ii vede lumea la strana? Nu, doar ca sunt mai cinstiti de oameni! :)
Ma iarta, Dorina, dar am scris asta pentru ca stiu ca dumneata esti femeie inteleapta si nu cazi cu una, cu doua.
Vechi 13.02.2010, 16:58:46
idealist
Guest

Implicit

@dorinastoica14: Aceste privilegii ale barbatului pe care poate le-ai dori si femeilor nu sunt lucruri de dorint cu ochii inchisi: Preotii sunt judecati mai aspru la Judecata de Apoi, poarta raspunderea pentru sufletele tuturor celor din parohii. A fi politist, militar e o stare cu multe riscuri ca si conseciinte. Sunt in general locuri unde se duc cei ce-si asuma riscuri si responsabilitati. Scopul nostru e sa fim sfinti, nu preoti. Alfel sa-ti doresti preotia si asa e mandrie.
Cat priveste faptul ca nu orice femeie poate fi mama, sau sotie, uite corespondentele: nici orice barbat nu poate fi militar, politist(daca are platfus), preot(are impedimente canonice).
Pentru initiatoare topicului: Dumnezeu nu a poruncit sa ne inmultim, e o diferenta. Nu cred de altfel ca se referea la inmultirea trupeasca.

Last edited by idealist; 13.02.2010 at 17:00:54.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 15:47:33
Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism Decebal Biserica Romano-Catolica 37 25.08.2013 15:06:04
Discriminarea - o boala a societatii in care traim - razvan_andrei Generalitati 23 27.02.2012 12:47:06
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46