Citat:
În prealabil postat de Fani71
Dumnezeirea si umanitatea sunt unite in Hristos. Toate cele pe care le-a facut, le-a facut ca Dumnezeu-om, nu numai ca om sau numai ca Dumnezeu. (subl mea, M.D.)
|
Nu spun Sfinții Părinți că cele două firi sunt unite. Iată declarația dogmatică de la Conciliul al IV-lea de la Calcedon, care s-a ocupat cu acest aspect:
Urmând așadar Sfinților Părinți, noi învățăm într-un glas că mărturisim pe Unul și același Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, Însuși desăvârșit întru dumnezeire cât și întru omenitate, Însuși Dumnezeu adevărat și om adevărat din suflet rațional și din trup, de-o-ființă cu Tatăl după dumnezeire și de-o-ființă cu noi după omenitate, întru toate asemenea nouă afară de păcat, născut din Tatăl mai înainte de veci după dumnezeire și, la plinirea vremii, Același născut pentru noi și pentru a noastră mântuire din Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, după omenitate, Unul și Același Hristos, Fiul, Domnul, Unul Născut, cunoscându-se în
două firi, fără amestecare, fără schimbare, fără împărțire, fără despărțire, deosebirea firilor nefiind nicidecum stricată din pricina unimii, ci mai degrabă păstrându-se însușirile fiecărei firi într-o singură persoană și într-un singur ipostas, nu împărțindu-se sau despărțindu-se în două fețe, ci Unul și Același Fiu, Unul Născut, Dumnezeu Cuvântul, Domnul Iisus Hristos, precum [au vestit] de la început proorocii, precum El însuși ne-a învățat despre Sine și precum ne-a predanisit nouă Crezul Părinților.
Sursa (ortodoxă) aici:
http://www.credo.ro/sinodul-al-patru...c-calcedon.php
Adesea vedem în Biblie că Domnul Cristos acționează uneori ca om, alteori ca Dumnezeu. În mod evident facultatea de a ierta păcatele este un exercițiu al divinității Sale, fapt pentru care Și-a atras antipatia arhiereilor și fariseilor, care nu îi puneau la îndoială umanitatea, ci divinitatea.
Fiind un exercițiu al omnipotenței divine, iertarea păcatelor a putut-o face înainte de întrupare, deoarece Isus s-a născut ca Dumnezeu din preeternitate.