Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2010, 18:55:23
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Tricesimus, ti-am spus cum e in Ortodoxie. Scriptura e de baza in BO dar for God's sake, nu se poate citi pe gaura cheii ca atunci nu avem imaginea de ansamblu.

pt. inceput, citeste aici sa vezi ce au zis unii sfinti care au inteles mesajul lui Dumnezeu cu mintea lor neintinata de nimic.
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...lui-68925.html

un mic rezumat:
Termenul de indumnezeire (theosis) a fost atribuit sfintilor, adica acelor oameni care participa la indumnezeire, sau, mai bine zis, care "sufera indumnezeirea". Este acea stare pe care o traieste omul patruns de energiile divine, sau, dupa cum afirma parintele Staniloae, "este desavarsirea si deplina patrundere a omului de Dumnezeu, dat fiind ca in alt chip el nu poate ajunge la desavarsire si la deplina spiritualizare".

In limbajul eclesiastic termenul de indumnezeire nu a fost folosit de la inceput, iar in Sfanta Scriptura a purtat diverse denumiri (de exemplu: "dupa asemanarea lui Dumnezeu"; " Si a zis Dumnezeu "Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea noastra"" (Facere I, 26). Acest dupa chipul sunt premisele si posibilitatile pe care le-a pus Dumnezeu in om ca sa ajunga la dupa asemanare, care este partasia cu Dumnezeu.
In aceasta privinta teologul Vladimir Lossky afirma ca antropologia si cosmologia Bisericii de Rasarit au un caracter dinamic. "Perfectiunea primei noastre naturi a fost exprimata prin aceasta capacitate a omului de a se uni cu Dumnezeu, de a se alipi din ce in ce mai mult de plinatatea fiintei divine, plinatate menita sa patrunda si sa transfigureze natura creata.
Antropologia rasariteana este ontologia deificarii progresive a omului si a lumii. Omul "este o faptura care a primit porunca sa ajunga Dumnezeu".

Omul indumnezeit este pentru Sfantul Maxim Marturisitorul omul plin de Duhul Sfant, este omul asemenea celui descris de Sfantul Pavel cand afirma "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine" (Galateni II, 20), este omul care " se bucura deplin de lepadarea a tot ce-i apartine prin natura... ... pentru ca harul biruieste in el si pentru ca singurul Dumnezeu, in mod vadit lucreaza in el".

mai este bibliografie pe net pe tema asta cata vrei dar se pare ca internetul e o sursa infinita de raspunsuri pentru oameni care nu-si pun intrebari.

be blessed
Mulțumesc pentru bunăvoința cu care-mi explicați conceptul, dar nu e pentru prima dată când aud termenul "îndumnezeire". M-a uimit doar cu câtă ușurință este folosit... dar mi-a trecut între timp. Știți... eu sunt cu "Sola Scriptura"... O seară plăcută!
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:00:51
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Mulțumesc pentru bunăvoința cu care-mi explicați conceptul, dar nu e pentru prima dată când aud termenul "îndumnezeire". M-a uimit doar cu câtă ușurință este folosit... dar mi-a trecut între timp. Știți... eu sunt cu "Sola Scriptura"... O seară plăcută!

o seara placuta si tie!
o mica nuanta: ortodoxia nu opereaza cu concepte, ci cu sfinte taine.
si un micut sfat: chiar daca sunteti cu sola scriptura, n-o mai citi pe gaura cheii.
be blessed tricesimus!
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:13:13
Banned

Implicit

Citat:
o mica nuanta: ortodoxia nu opereaza cu concepte, ci cu sfinte taine.
Am numit concept "indumnezeirea" de care era vorba în postare. Nu cred că este și aceasta în rândul Sfintelor Taine (șapte la număr).

Citat:
si un micut sfat: chiar daca sunteti cu sola scriptura, n-o mai citi pe gaura cheii.
Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. Încercați să deschideți dvs. "ușa" Scripturii introducând la search cheia "îndumnezeire". Vă veți afla în exact această postură umilitoare de privit pe gaura cheii...
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:21:24
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
...
Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. ... .
nu este de "negasit" ci doar de "neinteles" (pentru cei care nu vor sa inteleaga in primul rand...)

[b]"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan 1,12-13

"Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?"
35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - " Ioan 10,34-35;

" Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". "Psalmul 81,6 [b]
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:23:48
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
nu este de "negasit" ci doar de "neinteles" (pentru cei care nu vor sa inteleaga in primul rand...)

[b]"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan 1,12-13

"Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?"
35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - " Ioan 10,34-35;

" Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". "Psalmul 81,6 [b]
Vă rugăm frumos, folosiți "cheia", nu "șperaclul"!

Last edited by tricesimusquintus; 14.09.2010 at 22:27:12.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2010, 13:44:08
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit

Citat:
Am numit concept "indumnezeirea" de care era vorba în postare. Nu cred că este și aceasta în rândul Sfintelor Taine (șapte la număr).

Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. Încercați să deschideți dvs. "ușa" Scripturii introducând la search cheia "îndumnezeire". Vă veți afla în exact această postură umilitoare de privit pe gaura cheii...
"Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viață și spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaștem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa și prin puterea Sa, prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume." (2 Petru 1:3-4)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos iRoDiOn Impartasania (Taina Euharistiei) 3 05.12.2014 15:56:39
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
euharistia si demonizatii symbian01 Exorcismul 12 11.07.2011 16:51:59
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă doctor_faustus Impartasania (Taina Euharistiei) 0 10.10.2010 19:41:27
Euharistia alecsandru Impartasania (Taina Euharistiei) 42 21.05.2009 15:17:52