Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 10:59:56
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Din postarile de mai sus, indiferent daca sunteti catolici sau ortodocsi, inteleg ca aveti convingerea ca Iadul si Raiul sunt doar doua stari opuse, una de bine si alta de rau. Nu este chiar asa. Raiul presupune o infinitate de niveluri de apropiere de Dumnezeu, iar Iadul inseamna nenumarate feluri de indepartare de Hristos.

Poate de aceea catolicii au introdus notiunea de Purgatoriu. De fapt, daca pricep bine, catolicii interpreteaza gresit versetele pe care le-am citat mai sus - si la care nimeni nu s-a incumetat ca comenteze chiar si pe scurt. Daca putini indeplinesc conditiile necesare si foarte putini ajung la desavarsirea obligatorie pentru a ajunge in Imparatia Cerurilor, atunci haideti sa introducem un proces purificator pentru a curata pacatele si a desavarsi cumva sufletul trecut dincolo cu oarecare restante pacatoase. Cum se impaca treaba asta cu Jertfa Lui Hristos cea mantuitoare?

Intrebare-bonus.1: Dupa Judecata de Apoi va mai exista Purgatoriul?
Intrebare-bonus.2: Daca exista Rai, Purgatoriu si Iad, cu Imparatia Cerurilor cum ramane?
Intrebare-bonus.3: Dar cu pamantul cel nou de dupa Apocalipsa?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 11:10:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Intrebare-bonus.1: Dupa Judecata de Apoi va mai exista Purgatoriul?
Nu. După Judecata de Apoi vor exista numai două categorii de oameni:
1) cei precum oile
2) cei precum caprele.

Citat:
Intrebare-bonus.2: Daca exista Rai, Purgatoriu si Iad, cu Imparatia Cerurilor cum ramane?
Împărăția Cerurilor este Raiul.

Citat:
Intrebare-bonus.3: Dar cu pamantul cel nou de dupa Apocalipsa?
Deosebirea dintre starea actuală a Împărăției Cerurilor și starea de după Judecata de Apoi este că cei aleși vor fi înviați cu trupul. Pentru simplificare, folosiți ecuația: Pământul cel nou = Impărăția Cerurilor + materie beatificată.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 11:36:07
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Împărăția Cerurilor este Raiul.

Deosebirea dintre starea actuală a Împărăției Cerurilor și starea de după Judecata de Apoi este că cei aleși vor fi înviați cu trupul. Pentru simplificare, folosiți ecuația: Pământul cel nou = Impărăția Cerurilor + materie beatificată.
Hm, ceva nu e logic aici. Sa construim un silogism:

1. Imparatia Cerurilor este Raiul si se identifica si cu Pamantul cel innoit.
2. Hristos ne spune clar:

Ioan 3, 5:
"Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Rezulta ca toti cei care mor nebotezati ajung inevitabil in Iad. Ceea ce e fals. Deci, unde e greseala?

Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 12:08:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Hm, ceva nu e logic aici. (...)
[/i]Rezulta ca toti cei care mor nebotezati ajung inevitabil in Iad. Ceea ce e fals. Deci, unde e greseala?
De unde știți că e fals ? Necesitatea Botezului pentru salvare este dogmă catolică. Așa sunt întrețesute dogmele, că dacă dărâmați una, dărâmați întregul eșafodaj. De aceea, așa cum spunea și dl catalin, contestarea unei singure dogme e erezie, nu e nevoie de contestarea învățăturii în bloc.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 14:07:23
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
De unde știți că e fals ? Necesitatea Botezului pentru salvare este dogmă catolică. Așa sunt întrețesute dogmele, că dacă dărâmați una, dărâmați întregul eșafodaj. De aceea, așa cum spunea și dl catalin, contestarea unei singure dogme e erezie, nu e nevoie de contestarea învățăturii în bloc.
Daca botezul este absolut necesar pentru mantuire, atunci ce ne facem cu majoritatea oamenilor care au trait dupa Hristos care nu au auzit de invatatura Lui si nu a avut cine sa ii boteze? Tare ma tem ca acestia sunt majoritatea! Oricum, daca un singur om s-ar naste predestinat fiind la Iad, atunci i se atenteaza la libertate prin anularea din start a posibilitatii de mantuire. Deci ar fi absurd ca aceste suflete care au trait in zone fara preoti si fara urma de crestinism sa fie dati la gunoi pentru totdeauna. Nici purgatoriul, presupunand ca exista, nu ar putea sa treaca peste cuvintele atat de clare ale Mantuirorului, care zice si, mai mult, subliniaza: "Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Deci ceva scartaie in toata treaba asta si sunt curios care e solutia problemei.

Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 14:37:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Dogma catolică a necesității Botezului se discută pe alte topicuri. Pe acesta, discutăm dogma catolică a purgatoriului și în mod deosebit legătura dintre aceasta și Sf Scriptură.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 14:40:54
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dogma catolică a necesității Botezului se discută pe alte topicuri. Pe acesta, discutăm dogma catolică a purgatoriului și în mod deosebit legătura dintre aceasta și Sf Scriptură.
Ok. Vreau sa inteleg pe cine poate sfinti Purgatoriul si in ce fel. Pot fi cei nebotezati curatiti sau desavarsiti cumva de focul Purgatoriului?

Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38