![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc domnule Mihnea, m-ati binedispus pe ziua de azi. (zi lunga si grea)
Creativ... foarte creativ. De apreciat, nu alta.
|
|||
|
|||
![]()
parerea mea este ca exista un loc care nu e nici Iadul deznadejdii nici Raiul binecuvantarii, de e in Iad, de e in Rai nu stiu... poate si, si... dar nu cred ca e chiar asa cum il descriu catolicii...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si cum atunci cand se roaga cineva pentru cineva care a intrat pe usa din stanga? Unde ajung rugaciunile alea? Un prieten catolic foarte rigorist mi-a zis odata ca sunt trimise la alt birou - adica, sunt puse pentru alta persoana din purgatoriu. Respectivul poate sa se friga in iad linistit, nu mai folosesc la nimic rugaciunile. Uite, nici cu asta nu poate fi de acord Biserica ortodoxa. Si asta miroase a conceptie juridica. Asa este sau respectivul prieten mi-a zis o presupunere de-a lui? Si inca ceva: din cate am inteles in Purgatoriu sunt dupa credinta catolica doar cei care nu au pacate de moarte (adica le-au fost iertate inainte de moarte), ci numai urmari ale pacatului, si cateva pacatusele acolo, imperfectiuni, sa le zicem. Si aici, idn cate am inteles eu, credinta ortodoxa ezita sa transeze asa de clar intre pacate de moarte si celelalte. Pacatul este de moarte intotdeauna - si este o taina felul in care Dumnezeu poate ierta pacatele, daca pacatosul cere iertare, chiar in ultimul moment al vietii. Sigur, de acolo pana in rai mai este cale lunga.. cale pe care o putelm descrie, de ce nu, ca pe o purificare, cum ziceam mai sus.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este un fel de cale catartica.
|
|||
|
|||
![]()
Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar care savIrsinduse din lume se duce bogatul In iad si saracul LAZAR In sInul lui Avram si ce spune AVRAM INTRE NOI SI VOI ESTE O PRAPASTIE SI NIMENI NU POATE TRECE DINTRO PARTE IN CEALALTA Insa se vede din iad locul unde au ajuns cei buni nu spune ca aR mai fi si alta cale de a ajunge In rai sau ca ar mai fi purgatoriul.
Probabil ca PURGATORIUL ESTE ACEASTA VEATA CARE O TRAIM PE PAMINT CA AVEM TIMP DE POCAINTA SI DE SFINTENIE SAU DE PREGATIRE DE INTRARE IN IMPARATIA CERURILOR SAU IN IAD IN FOCUL CEL VESNIC. CRED CA MAI BUN AR FI SA SE CHEME PURGATORIU VEATA TRAITA PE PAMINT DE CIT DUPA MOARTE CA ACOLO NU ESTE DECIT DOUA DRUMUI AL RAIULUI SI AL IADULUI. |
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi ne rugam pentru mortii nostri, tocmai pentru ca ei nu mai pot schimba nimic acolo. Nu se spune ca Imparatia cerurilor incepe inca din aceasta viata, atunci cand Hristos traieste in om? Si se mai zice: Nu lasa pe maine, ceea ce poti face astazi. Sa nu lasam pentru dupa moarte, ceea ce putem face in viata asta. Scoala este aici, prin ispitele pe care le avem si care ne pun la incercare clipa de clipa. Fara ispite nu ne putem mantui, ne invata BO. Poate ca in BC este altfel. Nu-mi bat capul. Oricum nu e treaba mea. Influenta de care pomeniti, Mihnea Dragomir, nu este "anticatolica", ci diferita de cea catolica; adica ortodoxa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scuze daca sunt mai transant, dar multi care nu cunosc prea multe despre ortodoxie ajung sa citeasca din hinduism (ca sa dau un exemplu) si li se pare ca e exact ca in ortodoxie. Cred ca aproape toti catolicii de pe forum au fost inainte ortodocsi. Nu au stiut foarte multe despre ortodoxie si auzind ca nu e vreo diferenta intre catolicism si ortodoxie au ales catolicismul pentru diferite mici motive. Iar apoi au devenit mai bataiosi decat catolicii obisnuiti. In schimb un teolog catolic intalnit a spus ca de fapt ortodocsii sunt un pic eretici fata de catolici, dar asta doar pentru teologi si ierarhi. Ortodocsii trebuie sa stie ca sunt la fel, ca poate se mai converteste cate unul. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Acuma, despre deosebirile dintre catolici și ortodocși. Nimeni nu spune că aceste deosebiri nu există: nu suntem eirenici. Pe de altă parte, din cei (aproape) 1000 de ani împreună și cei (aproape) 1000 de ani de separare, observăm că ceea ce ne aseamănă precumpănește de departe față de ceea ce ne deosebește. Deosebirile care sunt propriu-zis de credință sunt mult mai puține și mai mici decât credeți dv sau decât crede dna Fani. În unele cazuri, ceea ce ni se pare a fi mare deosebire e chestie de semantică. În alte cazuri, de rit. Mai sunt deosebiri teologice (de perspectivă). Pentru asta e mișcarea ecumenică ce vă repugnă atât. Pentru asta cei mari dintre noi sunt în comisii de dialog teologic, iar cei mici pe forumuri pe net: ca, discutând, să observăm cât de des folosim alte cuvinte pentru același lucru.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 03.02.2011 at 10:58:58. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? | mela me | Rugaciuni | 6 | 10.04.2014 20:28:30 |
Sfanta Scriptura | EDI | Despre Sfanta Scriptura | 0 | 09.06.2008 14:19:49 |
Sfanta Scriptura | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 22 | 12.11.2007 23:39:18 |
Sfanta Scriptura | Dodi | Despre Sfanta Scriptura | 6 | 24.03.2007 03:27:38 |
|