![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dacă tot sîntem la subiectul ăsta, să știi că în cazul de mai sus nu se pune virgulă înainte de sau. Cordialement...
|
|||
|
|||
![]()
E bine sa-ti formezi deprinderea de-a scrie corect oricand,chiar si-n graba.Dara asta nu inseamna sa sarim cum scapa careva vreo greseala sau sa omitem o idee foarte stralucita doar pentru ca formularea nu era cea mai buna.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vezi că sînt din Botoșani și moldovean o să mor, chiar dacă trăiesc pînă una-alta în Banat. ![]() Ai aici un răspuns: http://dexonline.ro/ghid-exprimare "Dacă țineți morțiș să vă împotriviți normelor ortografice curente și să scrieți cum ați învățat, scrieți eu sînt. Eu sânt este greșit după ambele seturi de norme." Eu urmez sfatul lui George Pruteanu și exemplul marilor edituri - cum ar fi Humanitas. Aruncă de curiozitate o privire pe respectabilul sait http://www.dilemaveche.ro .
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Se pune virgula inainte de "sau" adversativ (cum era cazul in textul enuntat in postul meu).
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai putea să vii cu o referință despre această regulă a virgulei înainte de sau adversativ? Mulțumesc!
|
|||
|
|||
![]()
Aș mai adăuga o observație. De multe ori, atunci când scriem cuvinte care se termină în i accentuat o facem greșit, mai adăugând un i. Exemple: „să afli” (nu „să aflii”); „a ști” (nu „a știi”); „a privi” (nu „a privii”).
E valabilă și reciproca: „să știi” (nu „să ști”); „să fii” (nu „să fi”) ș.a.m.d. Atenție și la următoarele forme: Eu (mie) însumi, însămi Tu (ție) însuți, însăți El, ea (lui, ei) însuși, însăși Noi (nouă) înșine, însene Voi (vouă) înșivă, însevă Ei înșiși, ele înseși lor înșile, însele |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ce știu sigur este că la persoana a treia plural există două situații: 1. Cînd e vorba de lucruri, se folosește "ele, lucrurile înseși". 2. În cazul persoanelor, se folosește "ele, doamnele însele".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Theodor Hristea Mioara Avram Petru Zugun Dumitru Irimia Cornel Dumitriu Iorgu Iordan si "Gramatica Academiei" (oricare dintre editii) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? | antiecumenism | Generalitati | 41 | 20.09.2017 12:11:14 |
Si noi putem sa scriem istoria | dobrin7m | Istoria bisericii | 10 | 18.03.2014 12:15:53 |
Cum sa fac corect? | Dreamm | Generalitati | 7 | 05.10.2011 21:25:22 |
Cum este corect? | cristiboss56 | Rugaciuni | 46 | 23.06.2011 10:41:40 |
Este corect? | alinn | Eutanasia | 14 | 22.02.2007 18:47:20 |
|