Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.04.2011, 10:06:21
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Cu totii scriem pe forum cand ne permite timpul, sau intr-o pauza, ceva (nu avem program ca sa ne pregatim special - monter le clavier comme il faut afin que tous soient d'accord). D'accord ?

Important este ca ai inteles.
Nu am pretenția ca toți forumiștii să se convertească instantaneu la scrierea cu diacritice. Știu că e greu. Eu doar am menționat cum se scrie corect acest cuvînt. :) Că veni vorba, tu folosești caracterele specifice limbii franceze?

Dacă tot sîntem la subiectul ăsta, să știi că în cazul de mai sus nu se pune virgulă înainte de sau.

Cordialement...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 10:16:13
cocorel cocorel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit nu zic nu

E bine sa-ti formezi deprinderea de-a scrie corect oricand,chiar si-n graba.Dara asta nu inseamna sa sarim cum scapa careva vreo greseala sau sa omitem o idee foarte stralucita doar pentru ca formularea nu era cea mai buna.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 10:21:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit D'le inginer !

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu am pretenția ca toți forumiștii să se convertească instantaneu la scrierea cu diacritice. Știu că e greu. Eu doar am menționat cum se scrie corect acest cuvînt. :) Că veni vorba, tu folosești caracterele specifice limbii franceze?

Dacă tot sîntem la subiectul ăsta, să știi că în cazul de mai sus nu se pune virgulă înainte de sau.

Cordialement...
Un inginer dă lecții unui profesor de limba română ! Felicitări d'le inginer din Timișoara . Că tot veni vorba, te rog spune-mi cum este corect, sunt sau sânt ? Parcă sunt sună mai latinește, iar sânt mai țigănește, dar o perioadă s-a folosit sunt , apoi sânt ! Cum e corect ?
Vechi 11.04.2011, 10:44:39
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Un inginer dă lecții unui profesor de limba română ! Felicitări d'le inginer din Timișoara . Că tot veni vorba, te rog spune-mi cum este corect, sunt sau sânt ? Parcă sunt sună mai latinește, iar sânt mai țigănește, dar o perioadă s-a folosit sunt , apoi sânt ! Cum e corect ?
Cristi,

Vezi că sînt din Botoșani și moldovean o să mor, chiar dacă trăiesc pînă una-alta în Banat.

Ai aici un răspuns: http://dexonline.ro/ghid-exprimare

"Dacă țineți morțiș să vă împotriviți normelor ortografice curente și să scrieți cum ați învățat, scrieți eu sînt. Eu sânt este greșit după ambele seturi de norme."

Eu urmez sfatul lui George Pruteanu și exemplul marilor edituri - cum ar fi Humanitas. Aruncă de curiozitate o privire pe respectabilul sait http://www.dilemaveche.ro .

Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 11:31:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Cristi,

Vezi că sînt din Botoșani și moldovean o să mor, chiar dacă trăiesc pînă una-alta în Banat.

Ai aici un răspuns: http://dexonline.ro/ghid-exprimare

"Dacă țineți morțiș să vă împotriviți normelor ortografice curente și să scrieți cum ați învățat, scrieți eu sînt. Eu sânt este greșit după ambele seturi de norme."

Eu urmez sfatul lui George Pruteanu și exemplul marilor edituri - cum ar fi Humanitas. Aruncă de curiozitate o privire pe respectabilul sait http://www.dilemaveche.ro .
Mulțumesc frumos ! O să intru pe link-uri când ajung acasă , acum sunt în deplasare . . . .
Vechi 11.04.2011, 10:41:05
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

Citat:

Cordialement...
Se pune virgula inainte de "sau" adversativ (cum era cazul in textul enuntat in postul meu).
Reply With Quote
Vechi 12.04.2011, 10:08:31
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Se pune virgula inainte de "sau" adversativ (cum era cazul in textul enuntat in postul meu).
Eu știu că înainte de "sau" se pune virgulă doar în cazurile de genul "sau una, sau alta". Mai știu că englezii pun neapărat virgulă înainte de "or" - nu știu francezii dacă fac tot așa, dar aici discutăm numai despre limba română.

Ai putea să vii cu o referință despre această regulă a virgulei înainte de sau adversativ?

Mulțumesc!

Reply With Quote
Vechi 12.04.2011, 12:55:45
ciradu ciradu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.03.2007
Implicit

Aș mai adăuga o observație. De multe ori, atunci când scriem cuvinte care se termină în i accentuat o facem greșit, mai adăugând un i. Exemple: „să afli” (nu „să aflii”); „a ști” (nu „a știi”); „a privi” (nu „a privii”).
E valabilă și reciproca: „să știi” (nu „să ști”); „să fii” (nu „să fi”) ș.a.m.d.
Atenție și la următoarele forme:
Eu (mie) însumi, însămi
Tu (ție) însuți, însăți
El, ea (lui, ei) însuși, însăși
Noi (nouă) înșine, însene
Voi (vouă) înșivă, însevă
Ei înșiși, ele înseși
lor înșile, însele
Reply With Quote
Vechi 12.04.2011, 13:50:17
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciradu Vezi mesajul
Atenție și la următoarele forme:
Eu (mie) însumi, însămi
Tu (ție) însuți, însăți
El, ea (lui, ei) însuși, însăși
Noi (nouă) înșine, însene
Voi (vouă) înșivă, însevă
Ei înșiși, ele înseși
lor înșile, însele
Spun alții că nu există toate formele de feminin pentru pronumele de întărire, cele amintite mai sus. Adică o femeie spune tot "eu însumi", deși mie îmi sună cam ciudat să fie așa. Deci încă nu mi-e clar cum e corect pentru o doamnă să zică, deși mă interesează doar ca fapt divers.

Ce știu sigur este că la persoana a treia plural există două situații:

1. Cînd e vorba de lucruri, se folosește "ele, lucrurile înseși".
2. În cazul persoanelor, se folosește "ele, doamnele însele".

Reply With Quote
Vechi 13.04.2011, 09:28:32
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Arrow surse de informare

Citat:

Ai putea să vii cu o referință despre această regulă a virgulei înainte de sau adversativ?

Mulțumesc!
Alexandru Graur
Theodor Hristea
Mioara Avram
Petru Zugun
Dumitru Irimia
Cornel Dumitriu
Iorgu Iordan
si "Gramatica Academiei" (oricare dintre editii)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? antiecumenism Generalitati 41 20.09.2017 12:11:14
Si noi putem sa scriem istoria dobrin7m Istoria bisericii 10 18.03.2014 12:15:53
Cum sa fac corect? Dreamm Generalitati 7 05.10.2011 21:25:22
Cum este corect? cristiboss56 Rugaciuni 46 23.06.2011 10:41:40
Este corect? alinn Eutanasia 14 22.02.2007 18:47:20