Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.04.2011, 23:04:42
Adriana98's Avatar
Adriana98 Adriana98 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucemferre Vezi mesajul
Chiar și-așa. Nu scrieți "cu două de feluri" , ci "două feluri". "Culori" a devenit irelevant pentru că și-a schimbat partea de propoziție și nu mai are nicio legătură cu numeralul. Ideea e că între un adjectiv și substantiv nu se pune prepoziție. În cazul nostru numeralul are valoare adjectivală. Prepoziția "de" se folosește între numeralele de la 20 în sus și substantivul pe care-l determină. Nimic matematic, ci e o normă a limbii. Între numeralele până la nouăsprezece (inclusiv) cu valoare adjectivală și substantiv nu se folosește "de".
Asta-i tot ce ați reținut din cele expuse mai sus ?
Dacă realitatea s-ar reduce doar la norme și de nu ar mai fi și excepții (și aici nu mă mai refer doar la chestiunile lingvistice), atunci totul ar fi lipsit de nuanțe, subtilitități și de suplețe, totul ar fi monoton și obositor, de un cenușiu infernal și fără urmă de speranță.
Revenind la exemplele aduse în discuție, repet: se spune doi de "i" pentru a evita orice confuzie; altfel s-ar auzi "doii". De altfel, așa s-a spus întotdeauna până la apariția "noilor norme", impuse de niște persoane obsedate de norme, reguli și altele de același gen, care par a fi plătite pentru a artificializa limba română.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 23:39:37
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Coada la o gogoserie. Tipul din fata: - Doamna, dati-mi doi gogose!
Tipul din spate: - Nu-i da domne, ca nu stie sa vorbeste!
Vanzatoarea: - Iote cin' se trezaste sa comenteaza!
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 00:19:02
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Wink vorbitorii limbii

Citat:
În prealabil postat de maris_ Vezi mesajul
coada la o gogoserie. Tipul din fata: - doamna, dati-mi doi gogose!
Tipul din spate: - nu-i da domne, ca nu stie sa vorbeste!
Vanzatoarea: - iote cin' se trezaste sa comenteaza!
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 01:07:35
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucemferre Vezi mesajul
Aa..apropos . Nu exista forma "se merită", ci "merită să". La fel, nici "mă crizez"/ "se crizează" etc.
Ceea ce se uziteaza frecvent este si forma incorecta "mă râd, m-am râs etc."..In loc de forma corecta "râd, am râs etc."

Last edited by Melissa; 11.04.2011 at 01:10:15.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 01:32:56
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Coada la o gogoserie. Tipul din fata: - Doamna, dati-mi doi gogose!
Tipul din spate: - Nu-i da domne, ca nu stie sa vorbeste!
Vanzatoarea: - Iote cin' se trezaste sa comenteaza!
Suberb!!! :-)))
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 03:53:33
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul

Astia clar erau toti nascuti in afara Romaniei,... arabi, turci, greci, chinezi, deci umorul nu-si are locul.
Nimeni nascut in Romania nu fece asemenea greseli, altele da, dar nu de genul acesta!
Mdame Petit le Moc ar trebui sa stii ca doar esti profa de limbi straine
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 05:56:19
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana98 Vezi mesajul
Asta-i tot ce ați reținut din cele expuse mai sus ?
Dacă realitatea s-ar reduce doar la norme și de nu ar mai fi și excepții (și aici nu mă mai refer doar la chestiunile lingvistice), atunci totul ar fi lipsit de nuanțe, subtilitități și de suplețe, totul ar fi monoton și obositor, de un cenușiu infernal și fără urmă de speranță.
Revenind la exemplele aduse în discuție, repet: se spune doi de "i" pentru a evita orice confuzie; altfel s-ar auzi "doii". De altfel, așa s-a spus întotdeauna până la apariția "noilor norme", impuse de niște persoane obsedate de norme, reguli și altele de același gen, care par a fi plătite pentru a artificializa limba română.

Pai insasi initiatorul topicului are o atitudine normativa si prescriptiva gen "nu se spune asa, ci asa". Realitatea arata exact inversul: din moment ce multi oameni folosesc "chineji" in loc de "chinezi", dovedeste ca oamenii spun(adica "se spune") "chineji". La fel, spunea cineva ca se scrie "dimpotriva" si nu "dinpotriva", asta din cauza ca inainte de b sau p se scrie intotdeauna "m" si nu "n", cum se aude; eu sunt pentru schimbarea regulii asteia din cauza ca limba e in primul rand "oralitate" si nu "scriere"; iar in vorbire "m"-ul din fata lui "dimpotriva" devine nazalizat. E mai la indemana sa spui "bonboane", "dinpotriva", inpreuna" decat "bomboane", "dimpotriva" sau "impreuna".
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 06:53:08
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
"constiinta" este corect , cu doi "i" si asa a fost intotdeauna ...

"con-" ( prefix ) + (radacina) "-sti-" + (sufixul) "-inta" = a te cunoaste pe tine, a vedea clar in interiorul mintii tale cata stiinta ai
Dintotdeauna a fost "conștiință"! Cu ș, ii, ț și ă.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 06:56:47
Lucemferre Lucemferre is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heurtebise Vezi mesajul
Pai insasi initiatorul topicului ...
Însuși... . Și dacă sunt pentru respectarea normelor, ce? E de-ajuns să vorbim atât cât să ne facem înțeleși la țară. Când ajungi jurnalist nu mai spui că omul a murit datorită deflagrației, majoritatea sunt, îmi place de... etc. pe motiv că se înțelege și cultivi mai departe în vorbirea celor care te aud aceleași greșeli pe care le faci și tu.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 07:04:56
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Poate cineva sa dea un link despre folosirea lui î din a ?
Această regulă de folosire a lui â peste tot în loc de î este o mare prostie. George Pruteanu a spus-o, nu eu. Comisia care a hotărît să se scrie așa nu avea nici o tangență cu limba română, iar Pruteanu degeaba s-a zbătut atunci să le arate cît de lipsită de sens este această regulă. A fost decizie pur "românească", așa cum se adoptă azi unele legi idioate în Parlament.

Pruteanu le-a recomandat celor care nu mai sînt în școală să scrie așa cum au învățat înainte. De remarcat că unele edituri serioase, cum ar fi Humanitas, scriu în continuare cu î, exceptînd familia cuvîntului "român".

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? antiecumenism Generalitati 41 20.09.2017 12:11:14
Si noi putem sa scriem istoria dobrin7m Istoria bisericii 10 18.03.2014 12:15:53
Cum sa fac corect? Dreamm Generalitati 7 05.10.2011 21:25:22
Cum este corect? cristiboss56 Rugaciuni 46 23.06.2011 10:41:40
Este corect? alinn Eutanasia 14 22.02.2007 18:47:20