![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
[quote=Noesisaa;365261]
Citat:
1. impartasania trebuie sa survina cit mai repede posibil dupa spovedanie ! Daca se poate cu 10 minute dupa sau chiar cu 30 de secunde atunci este perfect . Intr-un asemena timp scurt penitentul se poate deprinde cu timpul de a-si concentra duhul la Dumnezeu si la rugaciune . Este mai greu sa se concentreze continuu o zi intreaga sau 2 zile . Este ceva asemanator , oarecum asemanator , cu administrarea serurului antiviperin in primele 30 de minute de la muscatura viperei , apoi pe masura ce trece timpul beneficiile sunt din ce in ce mai mici (cu toate ca aici nu de beneficii discutam ci de coorectitudine !) 2. Preotii care nu sufera de autosuficienta si de nababism , vin de obicei duminica la ora 06.00 la biserica (sau in functie de cit stie ca are de spovedit !) si pina la ora 09.45 cind incepe sfinta liturghie poate spovedi 30 de oameni . In mod canonic , slujba utreniei se poate savirsi fara preot , fara ca el sa participe activ , desi poate fi prezent in biserica si sa spovedeasca . Si daca preotul poate veni la o asemenea ora la biserica cu atit mai mult un enorias pt. care spovedania si impartasania sunt momente cruciale , absolut deosebite in viata lui , poate veni cu siguranta la orice ora la biserica ... si daca i se cere la orele 02.15 , de exemplu, cum se intimpal de multe ori in minastirile unde se aduna la un duhovnic renumit puhoi de lume . Si nu se prapadeste si nu moare nimeni din cauza orei prea matinala ! Si astfel se poate , fara nici un pic de greutate, spovedi si impartasi in aceiasi zi un enorias ... numai sa vrea domnu preot . Daca este nabab ... nu poate face jertfa , ci doar meserie din preotia sa ! 3. Fiecare penitent care se duce la spovedit cam stie unde se situeaza pacatele savirsite de el , adica cam stie daca este sau nu de impartasit . Nu mai vorbesc de evlaviosii parohiilor care nici in limbajul curent nu mai zic ,,ma duc sa ma marturisesc" ci ca ,,ma duc sa ma impartasesc". Astfel fiecare isi face canonul , rugaciunile pt. spovedanie si si rugaciunile pt. impartasanie , pt. a nu fi prins pe picior gresit in sensul ca se desleaga la cuminecare si el sa nu aibe rugaciunile facute . Daca a facut aceste rugaciuni pt. imparatsanie dar nu a meritat sa fie impartasit fi convinsa sora catolica ca aceste rugaciuni spuse, iata, in plus nu-i vor cauza cu nimic ! Iacata , cum se spovedesc si se impartasesc enoriasii in aceiasi zi , fara a se savirsi greseli canonice sau de tipic ! Unde era neintelegerea sau greutatea de implinit ?
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 31.05.2011 at 17:29:20. |
|
|
||||
|
||||
|
Domnule Zaharia, practica ortodoxa pe care o explicati cred ca mai degraba este practica dumneavoastra, sau mai curand, practica pe care credeti dumneavoastra ca ar trebui sa fie...in practica adevarata nu este asa. Poate ii trimiteti o misiva IPS Pimen de la Suceava sa ii explicati cum anume se realizeaza spovedania si impartasania in 30 de minute pentru 50 de penitenti posibili/duminica din post. Ca sa dea din nou dezlegare la preoti...Ca altfel-s toti nababi si puturosi. Daca primiti raspuns, sa ne spuneti si noua.
|
|||
|
|||
|
Citat:
E în biserică de la 6 dimineața. Spovedește și dimineața, spovedește și seara, înainte și după vecernie. Duminica nu spovedește. Le cere, însă, oamenilor să se spovedească din timp și să nu vină în Săptămâna Mare la spovedanie, ci spovediți cu mai bine de o săptămână înainte să se împărtășească în noaptea de Înviere. Mă îndoiesc că ar putea fi socotit nabab. Însă viziunea pe care o aveți în privința împărtășirii este foarte rigoristă. Niciun om nu e curat când se împărtășește, chiar dacă a primit dezlegare cu 10 secunde înainte. Cu nevrednicie ne împărtășim numai dacă ne socotim vrednici. Last edited by N.Priceputu; 01.06.2011 at 11:30:26. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Nu sunt adeptul ca este cumva vreunul dintre noi , chiar proaspat spovedit, vrednic de cuminecatura. Nici unul dintre oameni nu este in aceasta situatie iar sfinta euharistie este dar si mila pt. fiecare dintre noi . S-a mai spus asta chiar aici pe acest thread si pt. acest motiv nici nu am mai intrat eu ca sa fac simbre incuviintatoare, precum multi altii, si sa intaresc sau sa ,,binecuvintez" aceasta parere. Chiar sfintul ap. Pavel ne spune intro epistola ca nimeni de la sine nu este vrednic de sfintul trup si singe si inca , cum ca daca ar fi viata omului chiar numai de un ceas , si tot am avea pacate. Nu mai avem ce sa discutam... Nu era nevoie sa vi si sa faci aceste completari ! In rest, protocolul de spovedanie si impartasanie pe care il cunosti tine de duhovnicul tau iar dumneata fa cum cere el si considera-l cum crezi de cuviinta ! Eu nu spun decit ca exista multe feluri de a sofa sau sa zicem de a face injectii dar corect este numai unul singur ... si exemplele pot contiua la nesfirsit !
|
|||
|
|||
|
Multumesc initiatoarei topicului pt ca a deschis aceasta peroblema si multumesc fratelui Zaharia pt raspunsuri.
Spovedania in alta zi este practica curenta in strainatate (exista "program de spovedanii" in timpul saptamanii, intre anumite ore). Dupa spovedanie (vineri sau sampbata) si pana la impartasanie se strang multe pacate, oricat ai incerca sa te feresti. Mai ales duminica dimineata inainte de Sf. Liturghie.. ispitele vin gramada atat in familie, cat si in ganduri, plus diferite incidente.. Incat inainte de a te impartasi te apuca uneori disperarea si-ti vine sa o iei la fuga de teama ca ai pacatuit ingrozitor si te vei osandi. Nu am pus niciodata sub semnul intrebarii programul dupa care se desfasoara sppovedania si impartasania (desi in Romania, preotul ma chema dis de dimineata cum spune fratele Zaharia!). M-am conformat. Dar acum mi se pare evident ca trebuie ca spovedania si impartasania sa decurga una dupa cealalta! (Nu stiu exact cum voi rezolva aceasta, ca eu merg si cu copiii la biserica si nu am cu cine sa-i las in timpul spovedaniei, dar este clar ca asa trebuie procedat). |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Pretuire monahilor de la Radu-Voda,pe care si eu am avut bucuria sa-i am aproape de sufletul meu,si care se ostenesc pentru semeni,staruind in rugaciuni si in spovedanii,zilnice,dar si celorlalti monahi ,din alte locuri,precum si preotilor de mir,care au dragoste pentru a cistiga suflete pt Dumnezeu! |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Sensul profund al impartasaniei | florin.oltean75 | Generalitati | 22 | 31.01.2012 22:00:24 |
| Reformatorii de dinaintea Reformei | Theodor_de_Mopsuestia | Biserici Protestante | 106 | 12.10.2011 17:03:59 |
| Taina sfintei impartasaniei | DAMIAN | Impartasania (Taina Euharistiei) | 4 | 18.12.2010 16:32:23 |
| RUSINEA DE DINAINTEA SPOVEDANIEI. CUM SA O IN- | razvan_m | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 18.07.2010 00:26:11 |
| Rusinea de dinaintea spovedaniei | marianamara72 | Intrebari utilizatori | 7 | 21.06.2010 23:08:21 |
|
|