Citat:
În prealabil postat de cz4000
Totusi sint curios sa stiu de ce imi cereti impotriva Sfintei Scripturi sa abordez erezia cu dragoste – milostenie – ascultare? Daca nu ma insel, chiar Psalmistul zice: “Pe călcătorii de Lege i-am urît.” (Psalm 118, 113)
“Pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urît, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mîhnit. Cu ură desăvîrșită i-am urît pe ei și mi s-au făcut dușmani.” (Psalm 138, 21-22)
|
Modul in care te inseala mai frate dracii pe fratia ta sa "talcuiesti" psalmi zice ca vine de la aceia de ii inselase dracii sa faca Inchizitia,care din cate stiu pe la Bisericile ortodoxe pe stil vechi nu se vede.
Nu a zis Dumnezeu Iisus Hristos:
"Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc."
A zis.
Normal,aceasta a zis referitor la oameni,chiar daca pe unul il inseala duhurile rele sa cada in erezie,asta nu inseamna sa il urasti.
Anatema se numeste ca aceluia nu ii mai este oferita Sfanta Impartasanie,nu ii mai era facuta slujba de inmormantare etc
daca nu renunta la ce sustine de nu e conform invataturii ortodoxe.
Insa aceasta se aplica cu mult pogoramant,a se vedea de exemplu ca Arie fiind inselat de draci sa zica ce zicea,mai intai a fost oprit de la a predica,dar a continuat sa predice si dupa mai multa vreme a fost oprit si de la Sfanta Impartasanie dar draci il inselau sa zica in continuare asa si s-a raspandit ceva respectiva invatatura si abia atunci s-a facut Sfantul Sinod Ecumenic la care s-a anatemizat respectiva invatatura si Arie nu a mai fost considerat membru al Bisericii ortodoxe.(initial Arie era preot).
Insa nu a fost ars pe rug,dupa aceasta.