Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2011, 01:26:34
cz4000 cz4000 is offline
Banned

Data înregistrării: 21.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Bine a zis Mantuitorul: "Orb pe orb calauzeste si amandoi cad in groapa".

Am intalnit acest "zel" iesit din comun cam la toti stilistii (nu zic vechi-calendaristi, ca sa nu fie intretinuta confuzia pe care o vor chiar ei). Se simte o "rautate pozitiva" (sic, ca nu e pozitiva deloc) pe care ei o confunda cu ravna. Daca ati fi citit mesajele postate de catalin2, ati fi inteles indemnul de la final: ravna cea buna se manifesta in dragoste, in milostenie, in privegheri, in blandete, in taierea voii si nu in ultimul rand in ascultare.
"Bine a zis Mantuitorul: "Orb pe orb calauzeste si amandoi cad in groapa"." – Ce va determina sa faceti o asemenea afirmatie? Puteti oare sa-mi demonstrati ca gresesc atunci cind spun ca Sfinta Traditie a Bisericii Ortodoxe, care este lucrarea Duhului Sfint, se opune categoric schimbarii/modificarii calendarului? Pentru ca iata ce retine istoria bisericeasca:
1583 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1587 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1593 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar

1670 Patriarhul Dositheos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar

1827 Patriarhul Ecumenic Agathangelos si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1895 Patriarhul Ecumenic Anthimos VII si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1902 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna noul calendar

1903 Patriarhul Damianos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Rusia condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Romania condamna noul calendar

1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna noul calendar

1904 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna din nou noul calendar

1919 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna iarasi noul calendar
Iar daca acuza dumneavoastra nu este total gratuita, atunci va invit sa-mi indicati o singura decizie sinodala sau sa-mi citati din invatatura vreunui sfint de pina la 1923 care sa fi luat pozitie in favoarea calendarului Gregorian. Iar daca nu puteti sa o faceti, ce sa inteleg? ca ma batjocoriti doar ca sa va probati “dragostea, milostenia si blindetea”?

In ce ma priveste eu cred ca gresesc doar pentru ca nu m-am oprit dupa ce am spus si a doua oara, caci “de omul eretic, dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te” (Tit. 3:10), zice sfintul apostol. Totusi sint curios sa stiu de ce imi cereti impotriva Sfintei Scripturi sa abordez erezia cu dragoste – milostenie – ascultare? Daca nu ma insel, chiar Psalmistul zice:
“Pe călcătorii de Lege i-am urît.” (Psalm 118, 113)

“Pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urît, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mîhnit. Cu ură desăvîrșită i-am urît pe ei și mi s-au făcut dușmani.” (Psalm 138, 21-22)
S chiar sii Sfintii Parinti vorbesc in acelasi sens:
"Pe eretici, ca pe niște hulitori și vrăjmași ai lui Dumnezeu, Scriptura nu i-a numit oameni, ci cîini, lupi și antihriști" (Sf. Efrem Sirul)

“Voi din tatăl vostru, diavolul, sunteți. Vai vouă, că încuiați împărăția cerurilor. Căci voi nu intrați și nici pe cei ce intră nu-i lăsați să intre (In. 10, 26))” (Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvint despre prorooci mincinosi)
Si numai Sf. Ioan Gura de Aur face referire la eretici in scrierile sale in urmatorii termeni:
  • “Oameni rai si impostori”;
  • “Caini, lucratorii cei rai si amagitori”;
  • “Vrajmasi ai lui Hristos si lupi ai turmei Lui, ciumați și necredincioși și grăitori împotrivă și vrăjmași și clevetitori și hulitori și fățarnici și furi și tâlhari și spurcați și prooroci mincinoși și călăuze oarbe și amăgitori și răi și antihristi”;
  • “Fii ai diavolului celui rau”, “Caini, cei ce amagesc cu pielea de oaie si ascund lupul si insala pe cei nesabuiti”;
  • “călăuze oarbe, neinvatati si neintariti; aratosi cu hainele si nu cu cartile, care ati lasat cuvantul lui Dumnezeu și slujiți pântecelui, Dumnezeul cărora este pântecele și slava lor întru rușine , care vă folosiți de laptele și de lâna și de cărnurile turmei, iar de oi nu purtati grijă”;
  • “Caini, furi, talhari care din tatăl vostru, diavolul, sunteți”;
  • “Batjocoritori, invatatori mincinosi si fii ai blestemului”

Iar daca stiati altceva, puteti sa imi oferiti un exemplu de invatatura ortodoxa din care sa rezulte ca erezia si ereticii trebuie abordati cu “dragoste, milostenie, blindete si ascultare”? Sau poate ca in ciuda incalcarii atitor Sfinte Canoane (calendar, ecumenism, serghianism) chiar va inchipuiti ca umblati in Duh si Adevar???

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatorie stil vechi Andrreea Nunta 289 06.09.2019 17:44:23
pentru o casatorie pe stil vechi doca Botezul 30 08.09.2012 19:29:55
biserica ortodoxa de stil vechi silviu.pintilie Secte si culte 6 12.11.2010 14:03:30
Hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi referitor la actele biometrice bunicu Stiri, actualitati, anunturi 2 24.03.2009 11:20:37
casatorie cu ortodox de stil vechi doca Nunta 1 31.01.2008 15:06:59