![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Pe scurt, ceea ce știm sigur este că e vorba de o pânză a cărei existență e consemnată din Evul Mediu, în a cărei textură sunt fibre de plante comune în Asia Mică, care poartă imprimată în grosimea ei un chip a cărui modalitate de imprimare scapă mijloacelor actuale ale științei.
|
|||
|
|||
![]()
Îmi veți putea răspunde: "cum zici tu că Biserica a susținut știința, dacă știi prea bine că atâția oameni de știință au fost uciși de către reprezentanții Bisericii?".
Dar acele crime regretabile sunt neconforme cu învățătura lui Hristos, chiar dacă autorii lor s-au pretins apărători ai credinței și au avut îndrăzneala strigătoare la Cer de a-L implica pe Dumnezeu în acțiunile lor fundamentaliste. Agitații care l-au ucis pe G. Bruno, cei care i-au trimis pe copilași în cruciadă în 1212 și toți ceilalți fanatici din toate timpurile au renegat credința creștină prin înseși faptele lor contrare iubirii - esența acestei religii. Astfel, ei nu pot fi considerați nici creștini, nici reprezentanți ai vreunei Biserici creștine, căci în numele lui Hristos au acționat contrar poruncilor Sale. Fanatismul religios este o trădare a credinței și, mai grav, un act de blasfemie, căci presupune afirmația că Dumnezeul iubirii și al adevărului ar fi poruncit uciderea vreunei ființe umane. Porunca elementară "să nu ucizi" le-a fost total necunoscută (sau incomodă) acestor pseudocreștini și, din acest motiv, discuțiile despre atitudinea lor față de știință nu ar trebui folosite în polemicile noastre, căci nu reflectă punctul de vedere real al Bisericii față de știință. În același sens, cred că nici crimele ateilor comuniști împotriva creștinilor n-ar trebui să ne conducă la generalizări nejustificate despre natura și scopul ateismului, deși în acest caz... situația este foarte diferită... Sofismele de orice fel nu-și au locul, cred, într-un dialog sincer. Biserica a respectat întotdeauna știința și filosofia fiecărei epoci, fapt ușor de demonstrat prin menționarea atitudinii deschise și receptive a Sfinților Părinți față de cunoștințele și de literatura laică a vremii lor (a se vedea, de exemplu, Epistola 22 către tineri a Sf. Vasile cel Mare). Numai bine! Cu respect, Laura Stifter
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 24.12.2011 at 01:47:17. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Îmi amintesc, în acest sens, un citat foarte simpatic pe care l-am găsit cu mai mult timp în urmă pe internet și care, din păcate, nu mai rețin cui îi aparține: "un ateu este o persoană care speră că Domnul nu va face nimic spre a-i tulbura necredința". :)) Acum, din fericire, Dumnezeu le "tulbură necredința" din ce în ce mai mult chiar prin intermediul descoperirilor științifice. :) Felicitări pentru inițierea acestui topic! Sărbători binecuvântate! Hristos în mijlocul nostru!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 24.12.2011 at 07:49:52. |
|
|||
|
|||
![]()
LauraStifter,
Intr-adevar, nu ar trebui sa existe un conflict intre credinta si stiinta, dar trebuie sa recunoasteti ca astazi, multe din teoriile asa-zis stiintifice sunt mai degraba atee. Asa stau lucrurile cu teoria evolutiei, teorie ateista in mod clar, indiferent de ce zic unii care se straduiesc sa impace crestinismul cu evolutionismul, creind de fapt o struto-camila. De curand m-am uitat pe o carte scrisa de un cardinal catolic, Gianfranco Ravasi si m-am crucit de ce prostii putea omul ala sa spuna acolo. Acestia nu mai sunt crestini. Ei sunt oameni fara Dumnezeu. Doar fac pe crestinii. Daca s-ar fi schimbat credinta crestina de atatea ori de cate ori si-a schimbat stiinta teoriile, nici nu ar mai fi existat crestinism azi. |
|
|||
|
|||
![]()
Acel cardinal catolic nu numai ca accepta evolutionismul, dar mai are putin si accepta si existenta extraterestrilor, sugerand ca nu e nici o incompatibilitate intre crestinism si existenta extraterestrilor. Rastalamcesc Scriptura intr-un hal nemaivazut si hulesc pe Domnul.
Treaba lor. Noi ramanem la credinta noastra. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur că-mi cer scuze dacă, prin ceea ce am scris, am lăsat să se înțeleagă că aș avea intenția de a critica în vreun fel Biserica. Singura mea problemă a fost că ateii (nu doar cei de pe forum, ci și cei pe care-i cunosc direct) repetă, ca argument împotriva credinței noastre, ideea că au existat clerici care au ucis în numele religiei. În acest sens, ei dau câteva exemple clasice (precum exemplul lui Giordano Bruno care, din câte am înțeles, nici n-a fost condamnat pentru teoria sa științifică, ci pentru convingerile teologice, întrucât susținea panteismul). De asemenea, un alt argument (ca să nu-i zicem sofism) pe care l-am auzit chiar de la o persoană intelectuală și foarte inteligentă, este următorul: "nu pot avea încredere în Biserică, pentru că mulți preoți sunt imorali". De aceea, am încercat să argumentez faptul că, în realitate, Hristos nu ne-a poruncit niciodată să ucidem în numele Lui, sub niciun pretext. Desigur, ceea ce s-a întâmplat în Evul Mediu trebuie înțeles în contextul istoric... dar decât să le explici astfel, este mult mai simplu să demonstrezi faptul că orice ucidere constituie un păcat (mai ales dacă se face și în numele Bisericii) și, de aceea, cei care au avut o astfel de atitudine nu pot fi dați ca exemplu pentru a demonstra "intoleranța" Bisericii. Astfel, n-am avut nicidecum intenția de a polemiza cu frații creștini în Ajunul Nașterii Domnului, ci i-am răspuns unui ateu care, după cum ați putut observa, denigra Sfânta dvs Biserică catolică și creștinismul în general, fix în ajunul acestei mari sărbători... ![]() În privința evenimentului din 1212, ca de altfel în întregul meu mesaj, tocmai asta m-am străduit să arăt: faptul că ceea ce s-a întâmplat atunci n-a avut nicio legătură cu Biserica, ci a fost o greșeală gravă, comisă de către anumite persoane atât de "creștine", încât n-au auzit niciodată de porunca iubirii. În sec. al VII-lea, așa cum știm, foarte mulți clerici (inclusiv patriarhul Serghie I al Constantinopolului) căzuseră în erezia monotelită, astfel încât Sfântul Maxim Mărturisitorul a rămas, la un moment dat, aproape singur în fața unui imperiu întreg. Aceasta nu înseamnă că Biserica ar fi fost în erezie, ci acei clerici au s-au despărțit de Biserică, aderând la o credință incorectă. La fel și cu cei care, în Evul Mediu, au comis anumite greșeli sub pretextul apărării Bisericii. Îmi amintesc perfect că așa-numita "cruciadă a copiilor" din 1212 n-a avut legătură cu Biserica (dacă doriți, vă voi spune exact și cine a organizat-o, după ce-mi voi arunca o privire într-un manual de I B U, fiindcă nu mai rețin exact și n-aș vrea să scriu date greșite) și tocmai acel eveniment mi s-a părut un argument convingător în favoarea ideii că Biserica nu poate fi nicidecum acuzată pentru imoralitatea conducătorilor politici sau religioși dintr-un anumit moment istoric. Oricum, încă o dată, îmi cer scuze pentru exprimarea foarte neclară și pentru că unele idei au fost, poate, neconforme cu adevărul istoric. Dacă doriți, vă scriu și date exacte despre "cruciada" din 1212, pentru că îmi e foarte ușor să caut în manualul din care am studiat chiar anul trecut. :) Și, repet, nici nu mi-a trecut prin gând să denigrez Biserica dvs, ci am încercat, în naivitatea mea, s-o apăr de cei care o critică. Oricum, Sfinții sunt adevăratele noastre modele, iar mai puțin cei care, acum câteva secole, participau la războaie (așa erau vremurile) și aveau un anumit fel de atitudine față de adversarii lor. :) Sărbători fericite și un an nou plin de bucurii!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Daca s-ar fi schimbat credinta crestina de atatea ori de cate ori si-a schimbat stiinta teoriile, nici nu ar mai fi existat crestinism azi" Sunt întru totul de acord. Știința, fiind o creație umană, este perfectibilă și cuprinde adevăruri relative, în timp ce credința (superioară științei prin caracterul ei revelat) va rămâne valabilă și neschimbabilă până la sfârșitul veacurilor. "Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" - ne-a spus Mântuitorul Hristos. Sărbători binecuvântate!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru cei care nu cred, omul este, într-adevăr, unica ființă rațională de pe planetă, dar sfârșește în moarte, fiind strict legat de lumea materială. :) Doamne ajută! Sărbători fericite!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu ideile ecumeniste totul devine ceva de neinteles si contradictoriu, e normal ca multi sa devina atei pentru ca nu se mai intelege nimic. Cred ca e bine sa spunem cand ne rugam si Crezul, si mai ales partea cu "Cred intru Una , Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica". Daca il intrebi si pe dl. Mihnea o sa vezi ca nici tu nu faci parte din Biserica, adica din BC. Exista o singura Biserica nefaramitata, Biserica Ortodoxa. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana | UNNOOM | Generalitati | 3 | 26.11.2012 08:34:29 |
Dovezi stiintifice , logice si matematice care arata existenta lui Dumnezeu | razaudi | Generalitati | 6 | 27.11.2011 01:05:23 |
Raelienii - secta cu pretentii stiintifice | haitchi | Intrebari utilizatori | 32 | 31.08.2010 17:01:21 |
Giugiul de la Torino | cezar13 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 81 | 01.07.2010 12:05:30 |
caut date contact | guiumihai | Stiri, actualitati, anunturi | 5 | 02.09.2008 18:04:04 |
|