Nu știu ce să mai cred despre tine... Sugerezi că Duhul lui Dumnezeu l-a inspirat pe Solomon să scrie prostii în Eclesiastul? Aceasta nu e carte inspirată? Atunci probabil nici Proverbele, nici Psalmii... Doamne ferește și apără!
Vezi, la asta duce ignorarea adevărurilor divine: la neîncredere în inspirația Cuvântului! Și de aici până la ateism, e doar un pas...
Referitor la
Ecl. 9,5 în versiunea Cornilescu din care citezi:
"Cei vii, în adevăr, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic, și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și pomenirea li se uită."
trebuie să știi că expresia "pomenirea" se referă la pomenirea lor în mintea celor vii, nu propria lor capacitate mentală de a-și aduce aminte, ori la cea a lui Dumnezeu de a-Și aduce aminte de ei la Judecată. Lucrul acesta este clar din sensul cuvântului [זֵכֶר] din originalul ebraic - zeker însemnând "amintire", "memorial" și din întrebuințarea lui în VT. Fără excepție, el se referă la "pomenirea" persoanelor sau a evenimentelor, niciodată la memorie (Iov 18,17; Psalm 31,12; 112,6). De fapt, te lămureai singur dacă citeai versetul în versiune ortodoxă și nu preluînd fără discernământ o informație de pe saitul respectiv:
"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat." (Ecl. 9,5 - versiunea Sinodală)
Autorul
inspirat al cărții Eclesiastul are dreptate: ei nu vor mai avea parte niciodată de ce se face sub
acest Soare. La înviere, Dumnezeu va face toate lucrurile noi (
Apoc.21,1), inclusiv va innoi tot ce se face sub acest Soare.
P.S. În final un mic sfat: când mai citezi (fără a pune semnele de rigoare), uită-te mai atent la atenționarea autorului lucrării:
"
Paragrafe din carte pot fi citate în alte lucrări creștine fără permisiunea scrisă a autorului, însă fără a fi modificate, și să se specifice din ce carte au fost luate (eventual și pagina)".