Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.12.2011, 12:32:14
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Nu știu de unde ați tras concluzia că revenirea Mântuitorului, Învierea trupurilor și Judecata de obște ar fi inutile, în viziune teologică catolică.
Am facut eu vreo referire (in actuala noastra discutie) la "viziunea teologica catolica"? De unde ati scoso si pe asta? Eu discut cu dvs. si fac referire, strict, la afirmatiile dvs.

Dvs. incercati sa demonstrati ca mortul traieste, o astfel de idee facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor.

Citat:
Am o curiozitate: Ați studiat măcar în treacăt poziția Bisericii Catolice cu privire la această chestiune ? Puteți să răspundeți la următoarea întrebare: Cum se justifică, din punct de vedere catolic, necesitatea revenirii Domnului, și ce folos vom trage din învierea trupului ?
Nu. Si, nu pozitia bisericii catolice era in discutie ci pozitia dvs.

Citat:
Cu alte cuvinte: Înainte de a bălăcări, ați studiat punctul de vedere pe care îl bălăcăriți ?
Nu este cazul sa sariti in sus cand nu stiti sa raspundeti si sa veniti cu acuzatii total nefondate. Nu am, in aceasta discutie, nici o treaba cu punctul de vedere al bisericii catolice.

Ma intereseaza ce spuneti dvs. despre invierea mortilor care nu au murit.
Vechi 29.12.2011, 12:34:28
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Daca sufletul este omul adica trupul + suflarea de viata cum zic adventistii cum traduci chestia asta ?
" "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar trupul si suflarea de viata nu pot s-o ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și trupul și trupul si suflarea de viata să le piardă în gheena." ??? Asa ?
Daca sufletul este omul cum traduci asta ?

Și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te.
Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?

Sau asta :
Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru, și sufletul, și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Noi nu folosim aceeasi expresie desi avem o cu totul alta notiune despre suflet ? Cand spunem : "fie-ti mila de bietul animal ca e si el un suflet " sau alta chestie de genul asta.Cand spui 2000 de suflete nu zici 1suflet/1 persoana ? Cum intreaba altul cate vaci ai si tu ii spui 300 de capete.Ce inseamna : Capul = trupul + suflarea de viata ?
.
In ebraica, orice termen are mai multe sensuri. "Suflet" are si sens de "viata", sau perspectiva unei vieti.
Vechi 29.12.2011, 12:37:21
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Iar cu privire la Iad, iata ce spune Scriptura:

Ps. 88:47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului?
--------------------------------------------------------
toti se duc in Iad, si bun si rai, pt ca Iadul este mormantul.
Vechi 29.12.2011, 12:44:19
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Am facut eu vreo referire (in actuala noastra discutie) la "viziunea teologica catolica"? De unde ati scoso si pe asta? Eu discut cu dvs. si fac referire, strict, la afirmatiile dvs.
Pentru că afirmațiile mele coincid cu poziția Bisericii Catolice.

Citat:
Dvs. incercati sa demonstrati ca mortul traieste, o astfel de idee facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor.
Total fals. Eu încerc să vă explic că Biserica Creștină a învățat dintotdeauna că omul are trup și suflet. Trupul moare de moartea trupească și va fi restaurat și glorificat la Judecata de apoi; sufletul este nemuritor, în sensul că nu-și va înceta niciodată existența, dar poate să fie despărțit de Dumnezeu; această despărțire o numim moarte spirituală.

Prin urmare: este o interpretare grosolană și grotescă aceea pe care încercați dumneavoastră să o impuneți prin sintagma caraghioasă "mortul trăiește".

La fel de falsă este ideea că reveirea Mântuitorului ar fi inutilă: Mântuitorul va reveni pentru învierea trupurilor, pentru Judecata de Obște și pentru restaurarea Creației.

Citat:
Nu. Si, nu pozitia bisericii catolice era in discutie ci pozitia dvs.
V-am explicat deja că poziția mea este cea a Bisericii Catolice.

Citat:
Nu este cazul sa sariti in sus cand nu stiti sa raspundeti si sa veniti cu acuzatii total nefondate. Nu am, in aceasta discutie, nici o treaba cu punctul de vedere al bisericii catolice.
Asta este din ciclul: "Lasă-mă, băi, în pace, cu Newton și cu legile fizicii, nu mă interesează; eu n-am treabă cu ele, pe mine mă interesează cum dovedești tu că mărul cade în jos"
Vechi 29.12.2011, 12:45:55
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Iar cu privire la Iad, iata ce spune Scriptura:

Ps. 88:47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului?
--------------------------------------------------------
toti se duc in Iad, si bun si rai, pt ca Iadul este mormantul.
Ma rog asta se poate interpreta.Uite aici o interpretare atribuita Sf Vasile cel Mare.

http://www.youtube.com/watch?v=lgxyz_m8a6I
Vechi 29.12.2011, 12:49:11
Banned

Implicit

Citat:
Doamne cum sa fie inutila invierea daca o sa ai nevoie de un trup ?
De ce sa ai nevoie de trup, de vreme ce, asa mort cum esti, traiesti, fiind constient, gandind si simtind la fel ca un om viu (asa cum gandeau si simteau bogatul si Lazar, din parabola). Ce sa faci cu trupul? Sa te dai mare in fata ingerilor ,ca tu ai trup si ei nu?

Ati bagatelizat sau chiar ridiculizat cea mai mare nadejde crestina: revenirea Mantuitorului si invierea celor morti in credinta. Mantuitorul nu mai trebuie sa vina sa ne ia cu El (ca mergem noi singri in rai) si nici sa invie mortii, ca ei oricum traiesc (doar sa vina sa le ia hoiturile din paman).

Citat:
Hai explica-mi de ce zice Iisus ca el e in carne si oase si nu e un duh.
Ca sa nu mai crezi dumneata in fantome (adica ceva care iese din mort si traieste mai departe in mod constient si plin de simtiri).

Citat:
Ce e ala un duh ? Vedeti mainile Mele si picioarele Mele, ca Eu Insumi sunt;
Duh este ceva fara trup. Iar Mantuitorul voia sa ne rate ca traia in trup (trup de slava, nesupus putrezirii, cum vom avea si noi). Nu era o fantoma.
Vechi 29.12.2011, 13:01:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
De ce sa ai nevoie de trup, de vreme ce, asa mort cum esti, traiesti, fiind constient, gandind si simtind la fel ca un om viu (asa cum gandeau si simteau bogatul si Lazar, din parabola). Ce sa faci cu trupul? Sa te dai mare in fata ingerilor ,ca tu ai trup si ei nu?
Pentru că așa te-a creat Dumnezeu: trup și suflet. Dacă aveți o problemă cu asta, discutați cu El.

Încă aștept să-mi răspundeți dacă Dumnezeu i-a mințit pe Adam și Eva când le-a spus că vor muri în aceeași zi în care vor mânca din fructul oprit.
Vechi 29.12.2011, 13:02:57
Banned

Implicit

Citat:
Pentru că afirmațiile mele coincid cu poziția Bisericii Catolice.
Mi-am dat seama. Dezvoltati acelasi stil confuz. Poate explicati dvs. ce a vrut sa spuna biserica catolica, in acest paragraf de inceput ( din art. 11 "Cred in invierea mortilor"):
""""""""""""989. Credem cu tărie, și tot astfel sperăm, că, după cum Cristos a înviat cu adevărat din morți și trăiește pentru totdeauna, tot astfel, după moartea lor, cei drepți vor trăi pentru totdeauna cu Cristos cel înviat și El îi va învia în ziua de apoi""""""""""""""

Asta nu pot sa pricep cu creierasul meu de adventist. Cum se poate ca mortul sa traiasca cu Hristos si apoi sa fie inviat de Hristos?

P.S. Dvs. sunteti mandru de art. "Cred in invierea mortilor" (titlu preluat din crezul adventist)?

P.S.2. Ce este cu argumentele aduse din carti necanonice (cum ar fi "Macabei")? Nu aveti sufieciente argumente in cartile canonice ale Sfintei Scripturi?

Citat:
Total fals. Eu încerc să vă explic că Biserica Creștină a învățat dintotdeauna ....sufletul este nemuritor,
Sfanta Scriptura ne invata, dintotdeauna, ca sufletul moare. Biserica Crestina ne invata la fel.

Revin si eu cu mult repetate rugaminte a fratelui osutafaraunu: aduceti un singur exemplu din Scriptura, care sa contina expresia de "suflet nemuritor". Unul singur. Si, doar o data.
Vechi 29.12.2011, 13:06:44
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Ca sa nu mai crezi dumneata in fantome (adica ceva care iese din mort si traieste mai departe in mod constient si plin de simtiri).

Duh este ceva fara trup. Iar Mantuitorul voia sa ne rate ca traia in trup (trup de slava, nesupus putrezirii, cum vom avea si noi). Nu era o fantoma.
Deci ei credeau in fantome ?
Nu am bagatelizat nimic,tu te faci ca nu intelegi.Daca mortii sant morti cum apare Moise langa Iisus la Schimbarea la fata ? Si de ce se duce in "inchisoare" sa le duca "duhurilor" de acolo care erau acolo inca de pe timpul lui Noe vestea cea buna ? Daca mortii din inchisoare nu mai stiu nimic ce rost are sa le propavaduiesti ? I-a trezit Dumnezeu dupa care i-a culcat la loc ? Cu ce scop se duce Iisus in "inchisoare "?
Vechi 29.12.2011, 13:07:58
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
Mai omule tu intelegi ce am scris eu ? Iisus le spune pipaiti-ma sa vedeti ca sant real,am trup real in carne si oase nu sant un "duh".
Adica cum un duh asta te intreb ? Ce vroia Iisus sa spuna cu duhul ? Deci un duh desi poate apare ca un chip sau ca un trup este ceva imaterial ? Nu e in carne si oase ?
Iisus vroia să le spună ucenicilor să nu se sperie. Aceștia au crezut că văd o fantomă, o nălucă, o arătare - cam cum greșit înțelegi și tu termenul "suflet":

"Iar ei, înspăimântându-se și înfricoșându-se, credeau că văd duh." (Luca 24,37 - versiunea Sinodală)

Termenul "duh" șa cum apare în versiunea ortodoxă de mai sus, este redat în originalul grecesc (cf. manuscrisul grec din Codex Bezae sec.VI) prin [ϕάντασμα] fantasmă, nălucă, arătare, fantomă. Ți-am pregătit mai jos fragmentul din Codex Bezae ce conține versetul cu termenul subliniat:

Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31