Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2012, 08:48:29
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Trimiterea dumneavoastră la Faptele Apostolilor pune sub mare risc filosofia dăruitorilor zgârciți, știți care: aceia cu "bani de biserică" (mărunțiș). Căci în vremurile apostolilor nu se dădea 10%, ci 100%, iar aplicarea acestui principiu nu cred că ar conveni majorității...
Faptele Apostolilor ca si scrierile sfintului Apostol Pavel sint fara echivoc in aceasta privinta.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 09:20:45
roxanapopa70 roxanapopa70 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2008
Implicit

sint ortodoxa cu taxele achitate la zi la biserica .nu sunt de acord 100% cu ortodoxia asta e tot.mai bine deschid alt subiect :ce va place ,ce nu va place,ce ar trebui schimbat la biserica ortodoxa ca sa nu mai plece enoriasi la alt cult.va dau un ex ce ar fi sa fim diciplinati in biserica asa cum sant catolicii?sa nu mai aud babutele cum converseaza in soapta in timpul slujbei.dar pt asta trebuie sa fie slujba de o ora (nu de patru ore)si cu participare si din partea noastra.nu-i asa ca ar fi bine sa fie in biserica scaune pt toata lumea?nu-i asa ca ar fi bine sa fie scoase din liturghii cuvintele vechi?ca sa nu fiu nevoita sa stau cu dictionarul de arhaisme la slujba.n-am parasit ortodoxia datorita preotului nostru care e un om extraordinar.mai dati voi exemple de imbunatatiri care pot fi aduse bisericii ortodoxe
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 09:38:10
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de roxanapopa70 Vezi mesajul
sint ortodoxa cu taxele achitate la zi la biserica .nu sunt de acord 100% cu ortodoxia asta e tot.mai bine deschid alt subiect :ce va place ,ce nu va place,ce ar trebui schimbat la biserica ortodoxa ca sa nu mai plece enoriasi la alt cult.va dau un ex ce ar fi sa fim diciplinati in biserica asa cum sant catolicii?sa nu mai aud babutele cum converseaza in soapta in timpul slujbei.dar pt asta trebuie sa fie slujba de o ora (nu de patru ore)si cu participare si din partea noastra.nu-i asa ca ar fi bine sa fie in biserica scaune pt toata lumea?nu-i asa ca ar fi bine sa fie scoase din liturghii cuvintele vechi?ca sa nu fiu nevoita sa stau cu dictionarul de arhaisme la slujba.n-am parasit ortodoxia datorita preotului nostru care e un om extraordinar.mai dati voi exemple de imbunatatiri care pot fi aduse bisericii ortodoxe

Pana la urma cauti o religie "to entertain you"? (cum spune userul "lacrimi")
Mie mi se pare exact invers: limbajul ortodox e limbajul cel mai bogat si cel mai profund; ar fi o prostie sa-l schimbi pe un limbaj modern, sarac, incapabil sa cuprinda mai multe intelesuri intr-un singur cuvant. De ex., e o diferenta intre cum explica un parinte cuv. mila fata de cum il explica dex-ul; cuvintele mila, smerenie, izbavire, adormire sunt foarte cuprinzatoare; tot limbajul liturgic e inspirat de Duhul Sfant. Cum sa-l schimbam? Pai atunci nu mai suntem ortodocsi, suntem np.

Linkuri care trimit la 1.limbajul bisericesc si 2. despre mila

http://www.crestinortodox.ro/diverse...it-120867.html

http://nicolaesteinhardt.wordpress.c...-dupa-rusalii/
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 12:53:05
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

pt cuvintele exemplificate de tine nu e nevoie de dictionar insa exista arhaisme care daca nu le cauti in disctionar nu le intelegi.
-nici macar nu le tii minte.

de ex cuvintul mantuire inseamna izbavire , salvare insa in viata spirituala acest termen se refera la mai multe lucruri in functie de context-mai multe salvari , daca vreti tipuri de salvari fiecare de la cite ceva.

credinta in Iisus te salveaza de la ceva , botezul de la altceva ,trairea Legii de la altceva, desavirsirea arhanta de la altceva.
-apoi mai este si mantuirea de care au beneficait toate popoaree in urma lucrarii pe cruce indiferent de credinta sau necrednta lor-chiar daca unul dintre beneficii a fost deschiderea harului pt putina vreme.

oamenii uneori confunda aceste salvari intre ele desi exista totusi si unele diferentieri teologice.

Sf Ioan Gura de Aur spunea ca din 1000 de preoti unul singur va fi mantuit -asadar trebuie sa fie mai multe mantuiri -una deplina si altele partiale.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 13:28:10
Senior Member

Implicit

pe forum discuta un nr redus de oameni.daca am face sondaje de opinie in licee,facultati si peste tot unde gasim tineret daca tb sau nu sa fie actualizat limbajul bisericesc in BO ,daca dorim sau nu banci in biserica si slujbe pe intelesul tuturor care sa dureze 1 ora atunci aflam raspunsul.daca BO se va hotari sa actualizeze limbajul (sa dea DZEU) asta necesita timp nu se poate face peste noapte .poate doar asa nu vor mai pleca tinerii catre alte biserici.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 13:55:35
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
pe forum discuta un nr redus de oameni.daca am face sondaje de opinie in licee,facultati si peste tot unde gasim tineret daca tb sau nu sa fie actualizat limbajul bisericesc in BO ,daca dorim sau nu banci in biserica si slujbe pe intelesul tuturor care sa dureze 1 ora atunci aflam raspunsul.daca BO se va hotari sa actualizeze limbajul (sa dea DZEU) asta necesita timp nu se poate face peste noapte .poate doar asa nu vor mai pleca tinerii catre alte biserici.
Tinerii nu vor pleca oricum spre alte biserici pt.ca multi sunt atei.
Cei ortodocsi in fapta raman aici ,nu au ce cauta la secte.Chiar si ateii convertiti la ortodoxie nu vor merge la secte unde gradul de fanatism e destul de ridicat si cel de cultura foarte scazut.
Parintele meu duhovnic mi-a pus o intrebare pe care v-o pun si d-voastra:
Daca un numar mare de oameni se arunca in prapastie ,faceti si d-voastra la fel ?
Slujba ortodoxa e foarte pe inteles ,dar sa fim atenti ,sa incercam sa auzim ce spune preotul ,sa ne bucuram de minunatele cantari.
Aveti o varsta ,daca sunteti nascuta in '70 ,dar ganditi ca o tinerica de 25 ani.

Last edited by anita; 06.03.2012 at 13:57:46.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 15:21:16
Senior Member

Implicit

eu n-am jignit pe nimeni pe forum.d-na sau d-ra anita va multumesc pt jignire DZEU sa va binecuvanteze.si ca tot veni vorba ..nu-s nascuta in 70.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 20:40:22
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
Limbajul bisericesc este frumos si pe inteles si mai ales potrivit.. Cum sa-l actualizezi? sa fie cool?.
Limba romana este bogata, iar cuvintele pot avea multe nuante. Acel limbaj este consacrat, si ales de catre oameni cu traire duhovniceasca aleasa. Nu oricine a consacrat si ales acest limbaj.
Iata:
Sfanta Liturghie slujita in Biserica ortodoxa in mod curent este cea a Sfantului Ioan Gura de Aur http://www.dervent.ro/liturghia.php, iar in zece Duminici speciale (din ce stiu eu, cu cunostintele mele putine de om oarecare) se slujeste Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare. http://www.crestinortodox.ro/liturgi...are-88203.html

Banci in biserica sunt, pentru cei care sunt mai in varsta si nu-i mai tin puterile. Si mai stau si tinerii....
Iar in biserica se mai si ingenuncheaza; nu-i deloc obositor! Nu se sta doar jos sau in picioare.

Cum sa dureze slujba o ora? Sfana Liturghie (la noi tocmai se face cateheza Duminica la slujba de Vecernie), cu Utrenia, ilustreaza viata Domnului Iisus Hristos, de la Nastere si pana la Inaltare (iertati, vorbesc cu cuvintele mele, daca m-as pricepe mai bine as reproduce cuvintele parintelui...). Trebuie sa asculti tot cuvantul care se rosteste in biserica si atunci, incet, incet, cu rabdare, il vei intelege.

Iar Duminica, este toata ziua Domnului, de ce sa-i dedici doar o ora din ea? Macar o optime, o sesime din ea....
Am zis si eu....

Last edited by Adriana Cluj; 06.03.2012 at 21:25:34.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 21:29:36
Senior Member

Implicit

ce parere aveti despre BRC?am fost duminica la slujba de seara acolo cu verisoarele mele (care sint catolice)si mi-a placut.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2012, 13:30:27
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
asadar trebuie sa fie mai multe mantuiri -una deplina si altele partiale.
A fi parțial mântuit sună ca și cum ai spune că poți fi parțial viu; sau parțial mort.

Salvarea, izbăvirea sau mântuirea, cum vrei să-i spui, cea pe care a realizat-o și o realizează Hristos e viață. E izbăvirea de moartea pe care a adus-o păcatul; e înviere, restabilirea legăturii cu Dumnezeu cel Viu prin împărtășire de jertfa lui Hristos.
E adevărat că „în casa Tatălui Meu multe lăcașuri sunt” și că cei mântuiți se vor împărtăși într-o măsură mai mare sau mai mică de dumnezeire, dar ei vor fi, totuși, „în casa Tatălui”, adică vor fi vii; mântuiți.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46