Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2012, 03:12:45
ioan cezar
Guest

Implicit

Posibil si o a treia: daca meditam un pic la intelesul termenului de ortodox, fie si la nivel etimologic (latina si greaca)...:)

Last edited by ioan cezar; 28.02.2012 at 03:15:10.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 07:37:09
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
La noi NU e cu taxa, draga Roxana.
E cu procente din venit. Fiecare daruieste proportional cu venitul lui, dupa cum hotaraste in inima lui. Eu sugerez ca procentul sa fie peste 10% pentru ca zeciuala era in legea veche. In legea cea Noua nu trebuie sa fim mai zgarciti ci mai darnici.
Superioritatea Legii Noi consta in faptul ca trebuie sa dam cu toata inimia, indiferent cit dam(asa cum ne invata sfintul apostol Pavel). De altfel stim si din Faptele APostlilor ce s-a intimplat cu cei care au adus la picioarele ucenicilor averea lor insa nu au daruit cu toata inima ceea ce au dat.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 08:23:48
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Superioritatea Legii Noi consta in faptul ca trebuie sa dam cu toata inimia, indiferent cit dam(asa cum ne invata sfintul apostol Pavel). De altfel stim si din Faptele APostlilor ce s-a intimplat cu cei care au adus la picioarele ucenicilor averea lor insa nu au daruit cu toata inima ceea ce au dat.
Trimiterea dumneavoastră la Faptele Apostolilor pune sub mare risc filosofia dăruitorilor zgârciți, știți care: aceia cu "bani de biserică" (mărunțiș). Căci în vremurile apostolilor nu se dădea 10%, ci 100%, iar aplicarea acestui principiu nu cred că ar conveni majorității...
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 08:48:18
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Posibil si o a treia: daca meditam un pic la intelesul termenului de ortodox, fie si la nivel etimologic (latina si greaca)...:)
In acceptiunea ta, da frate.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 08:48:29
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Trimiterea dumneavoastră la Faptele Apostolilor pune sub mare risc filosofia dăruitorilor zgârciți, știți care: aceia cu "bani de biserică" (mărunțiș). Căci în vremurile apostolilor nu se dădea 10%, ci 100%, iar aplicarea acestui principiu nu cred că ar conveni majorității...
Faptele Apostolilor ca si scrierile sfintului Apostol Pavel sint fara echivoc in aceasta privinta.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 09:20:45
roxanapopa70 roxanapopa70 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2008
Implicit

sint ortodoxa cu taxele achitate la zi la biserica .nu sunt de acord 100% cu ortodoxia asta e tot.mai bine deschid alt subiect :ce va place ,ce nu va place,ce ar trebui schimbat la biserica ortodoxa ca sa nu mai plece enoriasi la alt cult.va dau un ex ce ar fi sa fim diciplinati in biserica asa cum sant catolicii?sa nu mai aud babutele cum converseaza in soapta in timpul slujbei.dar pt asta trebuie sa fie slujba de o ora (nu de patru ore)si cu participare si din partea noastra.nu-i asa ca ar fi bine sa fie in biserica scaune pt toata lumea?nu-i asa ca ar fi bine sa fie scoase din liturghii cuvintele vechi?ca sa nu fiu nevoita sa stau cu dictionarul de arhaisme la slujba.n-am parasit ortodoxia datorita preotului nostru care e un om extraordinar.mai dati voi exemple de imbunatatiri care pot fi aduse bisericii ortodoxe
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 09:51:55
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Faptele Apostolilor ca si scrierile sfintului Apostol Pavel sint fara echivoc in aceasta privinta.
Tocmai de aceea. Evitarea dăruirii sistematice invocând aplecarea inimii (a se citi: aplecarea inimii spre zgârcenie și spre egoism), nu prea cadrează cu Biserica din timpul apostolilor. Și atunci [ontopic], cum mai stăm cu succesiunea (continuitatea) apostolică? De ce aceasta să se aplice doar clerului, nu și mirenilor?
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 10:14:59
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
In acceptiunea ta, da frate.
Aici nu imi exprim acceptiunea, ci invit o clipa la etimologia termenului "ortodox". Ar reiesi, prin minima investigatie etimologica, faptul ca autorul postarii trimite, eventual (zic si eu ca ipoteza) la insusirea lui Dumnezeu de a fi nu atat exclusiv rasaritean, cat Drept. Domnul nu umbla pe cai gresite, cam asta ar fi o traducere bazata pe etimologie. Ceea ce nu imi pare deloc a fi o greseala, sper ca sunteti de acord.

Ca Dumnezeu e doar rasaritean, eu unul nu pot accepta asa. Nu asa cunosc, nu asa am aflat, nu asa simt. Dar asta e alta discutie. Revelatia cunoaste multe forme, trepte, momente evolutive, culminind prin Hristos Domnul.

Pe de alta parte, formularea "Dumnezeu e ortodox!" mie imi place intr-o anumita masura. Aceea in care mi-ar fi placut si daca autorul ar fi spus "Dumnezeu este musulman!" sau "Dumnezeu este penticostal!". Imi plac toate aceste formulari, cata vreme le gasesc modalitati de exprimare ale dragostei si bucuriei unui credincios fata de Domnul. Este aici o formulare personala de credinta, de dragoste, de atasament. Foarte frumos! De ce nu?
Nu ma grabesc deloc sa cred ca autorul a voit sa afiseze o atitudine de dispret fata de crestinii din alte culte. Iar daca a facut aceasta, o vad cu toata intelegerea, insa fara mare bucurie. Accept preferinta personala a autorului, desi nu o impartasesc intru totul; m-as fi bucurat sa fie mai generos in formulare si mai apropiat de Adevar. Dar asta doar daca a voit sa creeze o distanta radicala.

In final o intrebare: oare ma grabesc daca incep sa presupun ca apar unele semne de ostilitate, in dialogurile de pe forum, din partea fratiei voastre?
Daca veti consimti ca nu ma insel, va rog sa fiti bun si intelept cum mi-a parut ca va cunosc dintru inceput. Putem aluneca pe o panta periculoasa pentru dialog, pentru imbogatirea prin efort comun, pentru prietenie ca oameni si ca frati de credinta in Hristos.
Domnul fie cu noi!
Post binecuvantat!

Last edited by ioan cezar; 28.02.2012 at 10:20:24.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 10:28:21
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
In final o intrebare: oare ma grabesc daca incep sa presupun ca apar unele semne de ostilitate, in dialogurile de pe forum, din partea fratiei voastre?
Daca veti consimti ca nu ma insel, va rog sa fiti bun si intelept cum mi-a parut ca va cunosc dintru inceput. Putem aluneca pe o panta periculoasa pentru dialog, pentru imbogatirea prin efort comun, pentru prietenie ca oameni si ca frati de credinta in Hristos.
Domnul fie cu noi!
Nu fratele meu, nicidecum. Raspunsul de mai sus, este scurt nu este sec. Adica am stiut la ce te referi, si am fost de acord imediat. "In acceptiunea ta, da frate." insemnand ca da, din aceasta perspectiva, Dumnezeu este Drept si Dumnezeu este Credincios.
Iarta-ma, te rog, si regret ca am lasat sa se inteleaga altceva din partea mea pentru fratia ta, decat prietenie si dragoste frateasca. Sunt acelasi, "ucenic" al lui Hristos.

Fii binecuvantat.

Last edited by ucenic; 28.02.2012 at 10:40:28.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 10:36:29
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Nu fratele meu, nicidecum. Raspunsul de mai sus, este scurt nu este sec. Adica am stiut la ce te referi, si am fost de acord imediat. "In acceptiunea ta, da frate." insemnand ca da, din aceasta perspectiva, Dumnezeu este Drept si Dumnezeu este Credincios.
Iarta-ma, te rog, si regret ca am lasat sa se inteleaga altceva pentru din partea mea pentru fratia ta, decat prietenie si dragoste frateasca. Sunt acelasi, "ucenic" al lui Hristos.

Fii binecuvantat.
Iti multumesc pentru lamurire! Mi-ai luat o pietricica a carei umbra incepea sa creasca in dreptul inimii...:)

P.S. Nu am avut ragazul sa elaborez un raspuns cuvenit la cuvantul tau pe textul din manualul de Dogmatica. Iti multumesc pentru pasul pe care l-ai facut acolo. Voi adauga si eu dezvoltarea mea cu prima ocazie. Cred ca vom construi o dezbatere folositoare. Domnul cu tine!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46