Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.05.2012, 15:21:49
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit Istorie și dogmatică

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Si cum ati vrea dumnevoastra sa am incredere in papi, cand unul zice astazi ca 2+2=4 iar maine vine altul si nevalideaza acest lucru, si tot asa. Daca vreti va dau si argumente in sprijinul a ceea ce am afirmat. Acest lucru confirma ca papii NU sunt infailibili si ca invataturile lor nu sunt corecte, cum este si filioque. Doamne ajuta!
După criteriul citat mai sus, nu mai avem nici un fel de criteriu de legitimitate pentru întreaga doctrină creștină. Pentru că, luate la fel de superficial cum se ia mai sus chestiunea infailibilității papale, și sinoadele ecumenice (chiar și cele 7 acceptate de Est și Vest) nu sunt decât rezultatul unor afirmații făcute la un sinod, care să fie, apoi, răsturnate la următorul, care pretinde aceeași legitimitate. Iar faptul că un sinod a rămas ca legitim împotriva altuia poate părea, celor ignoranți sau răuvoitori, la fel de arbitrar pe cât de arbitrară li se pare unora legitimitatea doctrinei papale de la un moment la altul al istoriei catolicismului.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 15:36:41
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Hai lasă că nu-i chiar așa.
În schimb, în toată disertația sa domnul Dragomir scapă din vedere un singur lucru "minor": Duhul Sfânt.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 16:34:52
Senior Member

Implicit Ce ne înfundă și ce ne scapă

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Hai lasă că nu-i chiar așa.
În schimb, în toată disertația sa domnul Dragomir scapă din vedere un singur lucru "minor": Duhul Sfânt.

Cred că cel care face abstracție de Duhul Sfânt mai sus e d-l @stefan.florin, nu d-l Dragomir. Pentru că @stefan.florin e cel care ia în considerare doar criterii aparente, istorice, "pozitive". E tocmai pe invers decât încercați Dvs. să constatați.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 19:12:06
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de HoratiuM Vezi mesajul
Cred că cel care face abstracție de Duhul Sfânt mai sus e d-l @stefan.florin, nu d-l Dragomir. Pentru că @stefan.florin e cel care ia în considerare doar criterii aparente, istorice, "pozitive". E tocmai pe invers decât încercați Dvs. să constatați.
Duhul Sfant....a fost dorinta Duhului Sfant sa apara in lume Inchizitia, si culmea se mai numea si Sfanta? A fost dorinta Duhului Sfant aparitia "sfintelor" cruciade? Toate acestea au avut loc cu binecuvantarea papei, sub "indrumarea" Sfantului Duh
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 19:37:25
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Duhul Sfant....a fost dorinta Duhului Sfant sa apara in lume Inchizitia, si culmea se mai numea si Sfanta? A fost dorinta Duhului Sfant aparitia "sfintelor" cruciade? Toate acestea au avut loc cu binecuvantarea papei, sub "indrumarea" Sfantului Duh
Asta face dialogul foarte dificil și am observat acest lucru la mulți ortodocși: au prințipuri, n-au sistemă. Vorbești despre Filioque ? Imediat abat discuția spre cruciade. "OK" spui, "hai atunci să vorbim despre cruciade. Începem cu Mircea cel Bătrân la Nicopole ?" Este momentul când o scot pe aia cu purgatoriul. Accepți să vorbești despre purgatoriu, ți se răspunde cu primatul petrin. Până pregătești un citat patristic despre primat, ai aflat că discuția a ajuns la Neprihănita Zămislire.
Pariu că vom vorbi despre "căsătoria preoților" chiar pe topicul acesta ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 20:26:25
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Păi spuneți: ce vreți să știți?
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 20:29:39
Senior Member

Implicit Sfințenie și violență

Citat:

Nu știu dacă a fost Voia Duhului pentru a avea o inchiziție. Sau a fost așa ceva în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca Sf. Chiril al Alexandriei, de pildă, să se alieze cu călugării "nitrieni" care au sfârșit prin a face o grămadă de blestemății, printre care, se pare, și cel puțin instigarea la asasinarea filosoafei Hypatia, din Alexandria. Sau a fost Voia Lui în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca creștinii să-i persecute în Imperiul Bizantin sau în Rusia țaristă pe evrei prin pogromuri. Sau în măsura în care ordonau unii împărați bizantini convertirea și botezul forțate ale necreștinilor (Sf. Maxim Mărturisitorul își mărturisea cutremurul într-un text la auzul veștii că unii îi convertesc pe păgâni la creștinism cu sabia în nordul Africii). Sau în măsura în care Masacrul Latinilor din Constantinopol, din 1182, a fost tot Voia Lui (masacru cu privire la care latinii aveau să-și ia revanșa în 1204, atunci când au jefuit Constantinopolul în timpul celei de a 4-a Cruciade). Ș.a.m.d.

Și mai trebuie spus că inchiziția își avea originea în dreptul laic, mai exact, în rădăcinile romane antice ale acestui drept. Deci inchiziția nu este o instituție care să țină eminamente de Biserica Romano-Catolică, de specificul ei, căci era o procedură penală comună în perioada secolului XII, când a apărut.

Last edited by HoratiuM; 03.05.2012 at 20:38:13.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 22:37:29
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Nu știu dacă a fost Voia Duhului pentru a avea o inchiziție. Sau a fost așa ceva în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca Sf. Chiril al Alexandriei, de pildă, să se alieze cu călugării "nitrieni" care au sfârșit prin a face o grămadă de blestemății, printre care, se pare, și cel puțin instigarea la asasinarea filosoafei Hypatia, din Alexandria. Sau a fost Voia Lui în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca creștinii să-i persecute în Imperiul Bizantin sau în Rusia țaristă pe evrei prin pogromuri. Sau în măsura în care ordonau unii împărați bizantini convertirea și botezul forțate ale necreștinilor (Sf. Maxim Mărturisitorul își mărturisea cutremurul într-un text la auzul veștii că unii îi convertesc pe păgâni la creștinism cu sabia în nordul Africii). Sau în măsura în care Masacrul Latinilor din Constantinopol, din 1182, a fost tot Voia Lui (masacru cu privire la care latinii aveau să-și ia revanșa în 1204, atunci când au jefuit Constantinopolul în timpul celei de a 4-a Cruciade). Ș.a.m.d.

Și mai trebuie spus că inchiziția își avea originea în dreptul laic, mai exact, în rădăcinile romane antice ale acestui drept. Deci inchiziția nu este o instituție care să țină eminamente de Biserica Romano-Catolică, de specificul ei, căci era o procedură penală comună în perioada secolului XII, când a apărut.
mda..eu cer mere si tu imi dai portocale. Ai vorbit mai sus de cateva persecutii. OK, nu le neg, dar au fost facute de imparati (civili). Inchizitia si cruciadele au avut loc din ordinul si cu binecuvantare papei, liderul RELIGIOS al Bisericii Romano-Catolice (episcopul Romei), deci o MARE diferenta. Nu este el cel care pretinde ca este vocea lui Dumnezeu pe pamant, ca este infailibil? Deci dupa parerea ta atrocitatile facute de cruciati si inchizitori au avut loc din dorinta lui Dumnezeu, caci de, papa nu a gresit (nu poate gresi fiind infailibil) cand a binecuvantat inchizitia si cruciadele
Reply With Quote
Vechi 23.06.2012, 16:23:56
Senior Member

Implicit De la portocale, la mere pădurețe

Citat:
mda..eu cer mere si tu imi dai portocale. Ai vorbit mai sus de cateva persecutii. OK, nu le neg, dar au fost facute de imparati (civili). Inchizitia si cruciadele au avut loc din ordinul si cu binecuvantare papei, liderul RELIGIOS al Bisericii Romano-Catolice (episcopul Romei), deci o MARE diferenta. Nu este el cel care pretinde ca este vocea lui Dumnezeu pe pamant, ca este infailibil? Deci dupa parerea ta atrocitatile facute de cruciati si inchizitori au avut loc din dorinta lui Dumnezeu, caci de, papa nu a gresit (nu poate gresi fiind infailibil) cand a binecuvantat inchizitia si cruciadele

Nici în Evul Mediu occidental Inchiziția nu pedepsea ea însăși, căci hotărârile tribunalelor inchizitoriale erau puse în aplicare de laici, adică de puterea seculară. Asta e o chestiune bine stabilită printre istorici.

Apoi, Inchiziția nu face parte din doctrina catolică sau, cel puțin, nu mai mult decât face parte sancționarea neortodocșilor de către Biserica Ortodoxă. De asemenea, nici un Papă nu s-a pronunțat vreodată asupra Inchiziției uzând de formulele infailibilității. De fapt, infailibilitatea papală a fost invocată, după cum se știe, doar o singură dată, în 1950, când Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma urcării la cer a Fecioarei Maria (după consultarea prealabilă a tuturor episcopilor catolici).

Or, cum infailibilitatea papală e, de fapt, concentrarea infailibilității Bisericii în conducătorul ei instituțional, și cum Biserica Ortodoxă este și ea infailibilă, după raționamentul tău — care asumă un efect bizar și necanonic al binecuvântării — ar urma că și Biserica Ortodoxă ar fi inclus în doctrina ei absolutismul monarhic, de pildă, atunci când i-a binecuvântat pe împărați, regi, țari și domni. Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau.

Tot acest raționament seamănă cu povestea celui care, după ce n-a reușit să-nțeleagă de ce nu se ouă elicopterele, s-a hotărât, în cele din urmă, să meargă în pădure ca să le caute cuibul…

A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 22:59:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:

Despre aceste lucruri a mai fost un topic pe forum, e mai greu sa-l gasesc. In schimb e si aici: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...hp?f=18&t=3636
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare