![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred ca intentia parintelui este aceea de a se ocupa de lucruri lumesti, ci de a ne deschide ochii, caci noi, desi ii avem deschisi nu vedem......
Amintiti-va de Parintele Paisie Aghioritul, cum era cautat de lume pentru sfaturi, pentru indreptarea vietii lor lumesti. Si totusi parintele era izolat in Sfantul Munte nu ar fi avut cum sa cunoasca prea mult viata lumeasca, ori politica, nici atat... Mergeau inclusiv ofiteri, care poate ar fi trebuit intai sa ceara altora parerea in privinta mersului lucrurilor in zona lor (din punct de vedere militar, sa zicem, ori politic, despre conflictele cu turcii, problema cipriota). Si totusi il cautatu pe parintele..... avea alte daruri parintele prin care aceste lucruri i se faceau cunoscute. Last edited by Adriana Cluj; 29.06.2012 at 13:25:08. |
|
|||
|
|||
![]()
Consider ca este cazul sa imi spun deschis parerea: gresiti, surorilor, gresiti si inca foarte grav.
Iata in ce loc cred eu ca gresiti: 1) Menirea fundamentala a Bisericii, asa cum este din vecie, se numeste: mantuirea omului. Acest termen are multe acceptiuni, sensuri si nuante - aceasta s-a tot dezbatut pe forum. 2) Intreaga Scriptura ne arata cum, prin prooroci si drepti, prin interventii directe in istorie, Dumnezeu a pastorit neincetat neamul omenesc. Legaminte peste legaminte, mereu incalcate de oameni, mereu reinnoite de Bunul Dumnezeu din marea Lui dragoste, pentru a-i salva pe copiii Sai din ratacire si moarte. 3) Tinta dintai a fost mereu duhovniceasca. Stihiile grav afectate de pacat trebuiau refacute, iar Dumnezeu a lucrat aceasta in oameni pana intr-atat incat a dat, in istoria vietuirii noastre aici pe pamant, pe singurul Sau Fiu la moarte si inca la moartea pe Cruce. 4) Nicaieri in istoria legamintelor dintre Dumnezeu si om nu a existat o preocupare pentru ceea ce numim viata lumeasca. Organizarea vietii omului de catre Dumnezeu a fost facuta in fundamentele duhovnicesti ale fiintei, iar nu la suprafata lucrurilor. Domnul nu se-ncurca in amanunte si nimicuri. Noi, mai mereu. Domnul vrea sa fim intregi sufleteste, cu inima si mintea in ascultare indragostita de El, astfel incat sa fim fericiti in adancul sufletului nostru si sa putem convietui cu El vesnic, in Imparatia Lui. Ne vrea fericiti pe fiecare in parte, ne vrea fericiti in familii, ne vrea fericiti ca popoare. DUHOVNICESTE, iar nu lumeste. Si ne-a aratat mereu Calea catre aceasta fericire dumnezeiasca, catre plinatatea vietii noastre ("Care pretutindenea esti si pe toate le PLINESTI") asa cum a fost ea harazita dintru inceput. Calea intoarcerii Acasa este Biserica, este in Biserica. Ea este Arca lui Noe. 5) Biserica ii cheama pe oameni la impartasire cu harul, cu energiile necreate ale Dumnezeirii. Lucrarea fundamentala a Bisericii este impartasirea omului cu Sfintele Taine. Toate celelalte (de pilda actiunile caritabile) sunt secundare si Biserica se poate dispensa oricind de ele. Nu sunt esentiale pentru mantuire. 6) Si invers: oricate actiuni caritabile si dragalase-dulcegi-mieroase (iar acum marturisesc ca traiesc un sentiment de scarba) ar face oamenii care se inchipuie purtatori si lucratori ai harului, acestea sunt frectie la picior de lemn in raport cu lucrarea mantuirii. NU, NU, NU - de mii si mii de ori NU!!!!!!!!!! Menirea Bisericii nu a fost, nu este si nu poate fi alta decat lucrarea mantuirii prin Sfintele Taine, prin comuniunea Liturgica. Toate celelalte sunt cadere si sunt sigur ca miros urat inaintea lui Dumnezeu. Cata vreme sunt mari nenorociri in comunitatea eclesiala, cata vreme institutia sufoca Duhul, cata vreme preotii fac lucruri pe care nu voiesc sa le pomenesc (desi le cunosc, din pacate, in mii de amanunte, prin forta imprejurarilor vietii mele), atunci sufletul oamenilor este in pericol de moarte: nu ne vom mantui de unii singuri, nu ne vom mantui prin predici caldute (care nu sunt Hristocentrice), nu ne vom mantui prin pachete si pachetele, prin brosuri si brosurele, prin muzica curveasca pusa de radio Trinitaas in diminetile vietilor noastre, prin implicarea asazisilor oameni induhovniciti in orice altceva decat Sfintele Taine mai intai, Sarbatori si alte activitati SFINTITOARE care tin de cultul nostru crestin. Vom supravietui ca oameni trupesti, dar nu vom propasi duhovniceste. Vom salva trupurile, o vreme, dar nu vom avea sufletul salvat pentru vesnicie in Imparatia Domnului. "Mergi inapoia Mea, Satano! Sminteala Imi esti; ca nu cugeti cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor!..." este cuvantul care imi pare ca se potriveste cel mai bine astazi, in caderea ingrozitoare a lumii asazis crestine. 7) Pericolul si gravele denaturari ale Ortodoxiei in timpurile noastre nu red ca vin de la secte si alte confesiuni, am mai spus aceasta. Intrucat Domnul a lasat pe fiecare in locul sau, asa cum a voit in marea Sa intelepciune. Pericolul este in interior! In sanul Bisericii, in miezul ortodoxiei noastre sunt oameni si demoni, in fiecare crestin, in mine, in tine, in noi. De aici, dinlauntrul nostru, al laudarosilor ortodocsi vine moartea sufletelor noastre. Nu de la oamenii dimprejur, ci din vazduhurile fiecaruia. Ca urmare, treaba Bisericii noastre este sa ne vindece de bolile interioare, sa ne apere de tendinta noastra neincetata spre pacat, sa ne spele ochii acoperiti de noroi, sa ne nasca si renasca, sa ne readuca dragostea de Dumnezeu in miezul inimilor noastre indragostite de idoli cu mii de chipuri. In concluzie, in ciuda oricaror trimiteri imi veti da despre daruri, sfaturi si harisme, eu va spun simplu: toate sunt apa de ploaie, cata vreme serpii vicleniei si ai curviei, ai lacomiilor de toate felurile, colcaie la nesfarsit in sufletele noastre, sub perdele de fum si praf in ochi. Vindecati-va de magie, fratilor! Dumnezu si oamenii Lui nu sunt magicieni, nici banci ambulante, nici cutiute cu bombonele roz. Iar noi nu suntem chemati la vieti trupesti si desfatari efemere, ci la pocainta. Hristos in mijlocul nostru nu se ocupa cu sfaturi si sfatulete, cu ghiciri si ghicituri, ci numai si numai cu primenirea stihiilor noastre bolnave prin lucrarea tamaduitoare a Harului vesnic. Care coboara si mantuieste doar pe cel pastorit intru pocainta. Domnul sa ne miluiasca! AMIN+ |
|
|||
|
|||
![]()
Da............
Cineva ar trebui sa-i spuna si parintelui Iustin ca greseste, si chiar grav. ...... PS: Nu-mi permit sa nu precizez: n-am vorbit serios. Last edited by Adriana Cluj; 29.06.2012 at 17:56:03. |
|
|||
|
|||
![]()
Ce să zic, menirea Bisericii este să ne ajute/învețe să ne mântuim, să ascultăm poruncile lui Dumnezeu... Toate astea se aplică însă în contextul vieții noastre de zi cu zi, nu le putem abstractiza. Desigur, trebuie să luptăm împotriva patimilor și mergem la biserică pentru a avea acces la Sfintele Taine, dar de multe ori avem nevoie de un sfat pentru luarea unei decizii mai importante și îl putem primi de la părintele duhovnic. Un sfat pentru un caz care nu are, la prima vedere, legătură cu mântuirea, dar cine știe... De exemplu schimbarea serviciului, plecarea într-o altă țară, schimbarea locuinței, alegerea unei școli etc. Evident, depinde de fiecare din noi cât este de "hotărât" în viață sau de cât de mult prețuiește binecuvântarea unui duhovnic la începutul unei acțiuni. Mulți pot spune că nu are de unde să știe preotul abilitățile noastre profesionale, sau clasificarea școlilor șamd. Totuși eu cred în răspunsul pe care îl primesc la asemenea întrebări, ceea ce îmi este foarte folositor.
Iar acțiunile caritabile organizate de biserică nu văd de ce ar fi, în sine, neplăcute în fața lui Dumnezeu?! |
|
||||
|
||||
![]()
Sunt placute , toate cele cu folos si bune , dar sa fie facute din inima , nu de ochii lumii , in rest toate bune si frumoase . . . !
|
|||
|
|||
![]()
[quote=ioan cezar;455143]Nu il cunosc pe Parintele Iustin Parvu si nu am facut o critica la adresa sfintiei sale. Necunoscindu-l, ar fi fost cu totul deplasat sa judec, sa critic etc.
Sa ma iertati, dar cred ca tocmai pentru ca nu il cunoasteti l-ati judecat... pana la urma! Si cred ca ne e de folos sa ne cunoastem martirii/marturisitorii! Doamne ajuta! |
|
||||
|
||||
![]()
[quote=Magda M.;455232] Te rog frumos Magda sa citezi din postarea lui Ioan unde a fost judecat Parintele , caci altfel noi judecam !
|
|||
|
|||
![]()
Si pentru ca a venit vorba, si pentru ca putini cunosc...tocmai pentru ca nu a fost facut pentru ochii lumii, parintele Iustin (adica prin puterea rugaciunii dansului )a ridicat in Poiana Teiului de la poalele muntilor Ceahlau doua manastiri si doua asezaminte pentru copiii si batranii saraci sau bolnavi...unul dintre ele este amenajat si ca spital si acolo slujesc doar maicute.Cuvintele nu prea pot descrie ce se intampla.Pot spune doar, ca de cate ori merg acolo, realizez ca cea mai mare putere e dragostea si ca izvorul ei este credinta ortodoxa... Imi dau seama cat de departe sunt eu de ea si cat de mult s-a departat lumea noastra artificiala de lucrurile simple si adevarate.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu o floare , doua . . . primavara pare atat de indepartata !
|
|||
|
|||
![]()
[quote=cristiboss56;455234]Daca doar mi s-a parut mie, cu atat mai bine!
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 06:31:20 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|