Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2012, 22:55:06
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. (Evrei 13, 4)
Corect! Adica: pe adulterini, pe sodomiti (cei ce, scuze, se ating de anusul, barbatului sau femeii, nu conteaza - scarbos lucru!!!) si pe malahieni...alti scarbosi demni de toata comasiunea si ajutorul. Nu mai vorbeswc de cei care fac avorturi cum si-ar stoarce un cos; Dumnezeu sa intoarca la Sine acei oameni si sa ii/le mantuiasca.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 23:03:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. (Evrei 13, 4)
Ovidiu , cand ai timp , te rog sa-ti arunci privirea aici :
Paul Evdokimov TAINA IUBIRII Sfințenia unirii conjugale în. . .
Vechi 25.10.2012, 23:07:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Îmi pare sincer rău. Păi ce altceva poate fi când e vorba de a fi îsărinată. Nici pomeneală de iubire.

Dragostea se poate manifesta și într-un alt mod. Bărbatul în această perioadă este tandru cu soția sa, o protejează etc...

Dacă vrei să te oprești doar la acest verset eu îți respect alegerea, vezi că sunt și alte versete care nu confirmă.

Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (Corinteni 7, 29)
Cum mai frate, nu e vorba de iubire? De ce, doar pt ca nu mai pot concepe si pt ca chipurile copilul ar fi deranjat sau spurcat de tocmai actul care l-a adus la fiinta?
Sigur ca dragostea se manifesta si altfel
Una n-o exclude pe alta. Oricum din motive fizice spre sfarsitul sarcinii si vreo doua luni dupa tot se face si abstinenta.

Versetul pe care il citezi nu se refera la abstinenta ci la detasare, tot asa ca si contextul. Ni se cere si sa fim in lume dar nu DIN lume.
Daca il intelegi ca abstinenta totala e ca si cum le-ar fi cerut crestinilor sa inceteze viata conjugala, ceea ce ar contrazice clar ce scrie in alta parte.
Despre ceralalt verset ti-a raspuns Theodor.

Last edited by Fani71; 25.10.2012 at 23:12:20.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 23:14:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ovidiu , cand ai timp , te rog sa-ti arunci privirea aici :
Paul Evdokimov TAINA IUBIRII Sfințenia unirii conjugale în. . .
Buna carte. Eu n-am citat-o pt ca sa nu se spuna iar ca citez teologi din vest precis laxisti si modernisti ;-)
Vechi 25.10.2012, 23:22:25
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

pai eu tot nu inteleg ceva. Cum (efectiv) trec aceste predispozitii asupra fatului? Adica la alcool si fumat(chiar si la nervi) inteleg, ca e vorba de substante care sunt in sange si nu ar trebui sa fie acolo, dar la fat cum e? E o legatura fizica sau una spirituala? Si nu, fatul nu absoarbe magic informatii din mediul inconjurator sau altceva, ca d-aia e in placenta.

E o situatie interesanta. Daca e o legatura biologica si vad niste studii care sa confirme, sunt complet de acord.

Daca e una spirituala(mai ales ca nu am vazut viziuni similare ale teologilor ortodocsi din strainatate), atunci este strict o opinie teologica a parintelui.
Vechi 25.10.2012, 23:27:39
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Buna carte. Eu n-am citat-o pt ca sa nu se spuna iar ca citez teologi din vest precis laxisti si modernisti ;-)
Merita , indiferent de ce spune X sau Y . . . !
Vechi 25.10.2012, 23:54:44
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
pai eu tot nu inteleg ceva. Cum (efectiv) trec aceste predispozitii asupra fatului? Adica la alcool si fumat(chiar si la nervi) inteleg, ca e vorba de substante care sunt in sange si nu ar trebui sa fie acolo, dar la fat cum e? E o legatura fizica sau una spirituala? Si nu, fatul nu absoarbe magic informatii din mediul inconjurator sau altceva, ca d-aia e in placenta.

E o situatie interesanta. Daca e o legatura biologica si vad niste studii care sa confirme, sunt complet de acord.

Daca e una spirituala(mai ales ca nu am vazut viziuni similare ale teologilor ortodocsi din strainatate), atunci este strict o opinie teologica a parintelui.
Intrebari de bun-simt ai spus. Raspuns logic la ele, neimpatimit de subiectivism....greu vei primi...
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 23:59:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Cum mai frate, nu e vorba de iubire? De ce, doar pt ca nu mai pot concepe si pt ca chipurile copilul ar fi deranjat sau spurcat de tocmai actul care l-a adus la fiinta?
Da așa este. Scopul împreunării nu-și mai are un rost, ce mai rodești? Și da, copilul e "deranjat" de actul în sine. Ți-am explicat așa cum își hrană, oxigen de la mamă, așa cum simte starea mamei, așa simte și starea de "plăcere" în care se află mama ăn timpul actului. O fi plăcut pentru el? Tu ce zici?

Citat:
Sigur ca dragostea se manifesta si altfel
Una n-o exclude pe alta. Oricum din motive fizice spre sfarsitul sarcinii si vreo doua luni dupa tot se face si abstinenta.
Bingo? Oare de ce? Apropo poate nu știai, dar riscul de a pierde sarcina din cauza împreunării soților crește considirabil. Acest motiv nu îți dă de gândit?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 00:04:14
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul

O singură problemă îți ridic: pruncul la naștere recunoaște vocea mamei. Oare de ce? Nu există nici o legătură trupească și sufletească între ei?

Sunt și studii.http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1274
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 00:12:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Coleg Ovidiu, iti respect evlavia la parintle citat, dar este depasit stiintific.
Anticipasem eventualele nemulțumiri care vor apărea.
Aceste informații a fost scrise aproximativ acum 70 de ani. La acea vreme erau de mare valoare și din punct de vedere științific, erau informații gen SF. Eu le consider și astăzi de valoare, păcat că unii se poticnesc în mici detalii și nu pot să treacă peste, extrăgând astfel esența informaței care e de o mare valoare. Nu spun doar eu asta, o spun mari duhovnici contemporani ai neamului nostru.

Citat:
Ce am subliniat este deopotriva hula si erezie; e un fel nefericit/nepotrivit de a spune, ca si originalul meu frate de credinta, d-l Demetrius si altii, frati ai tai sau ai mei de credinta de-a lungul decadelor si secolelor, ca Taina Cununiei ar fi un soi de pogoramant facut de Dumnezeu pacatului, sau, mai rau, un soi de cal troian in Biserica, al fortelor de Jos.
Eu nu văd așa lucrurile, dar te înțeleg. Tainele atinse de părintele Arsenie și expuse sunt uneori greu de pătruns. Poate de aici și faptul că mulți nu reueșesc să-l înțeleagă și chiar ajung să se răzvrătească împotriva lui. Dar nici acest lucru eu nu îl văd ca pe unul rău, e și aici o taină din păcate pe care prefer să nu o expun. Vezi noi oamenii când nu suntem de acord cu ceva sau nu concordă cu ceea ce știam, dăm vina pe cineva. Părintele încearcă să ne facă să înțelegem că noi oamenii suntem cei care aducem păcatul în căsătorie. Tot ce-i de prisos și peste trebuința firească e necumpătare. Iar aceasta e calea diavolului spre suflet. Mintea care nu-și păzește porțile dorințelor, așa de tare se strâmbă contra firii, încât zice răului bine și binelui rău. Nu Dumnezeu e de vină, ci noi suntem de vină. După cum observi el vorbește de lupta noastră cu gândurile de la cel rău, cu păcatul, dar nu omite să amintescă că de fapt lupta pe care noi avem impresia că o ducem este dusă de fapt de Iisus Hristos, în chip tainic, numai ca noi să vrem și să răbdăm, adică să-I urmăm Lui.

Nu știu dacă cât reușit să mă fac înțeles. Am o întrebare: din textul analizat de tine, precum și cel anterior nu au nimic de folos pentru tine, pentru sufletul tău?

Citat:
Gandeste-te simplu: noi toti, de pe forum si nu numai, de la adventisti la catolici si de la atei la ortodocsi, cum am aparut pe lume? O tema simpla, pentru un raspuns important.
Nu prea înțeleg ideea, bănuiesc, dar prefer să rămân rezervat.

ps: mulțumesc și eu
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02