Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2013, 09:11:07
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Anita,

E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa.

Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea.

Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi.

Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.
Ionut ,noi ascultam de sfintii parinti si par.Cleopa spunea ca la sf.Liturghie ne impartasim in mod tainic .La un moment dat se spune "harul Domnului nostru Iisus Hristos ,dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti "
Nici par.Cleopa nu era pt impartasania deasa ci cu vrednicie.
Sa stii ca nu imi fac griji pt par.meu duhovnic ,nu ajung eu nici la sfertul masurii lui ,Dumnezeu il binecuvanteaza cu har peste har ,chiar daca are aceste principii , dupa tine gresite.
Bine ar fi sa nu mai pacatuim numai ca ne impartasim des . Speram de la tine mai multa tevzie ,dar vad ca te iei de preoti.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2013, 18:52:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Ionut ,noi ascultam de sfintii parinti si par.Cleopa spunea ca la sf.Liturghie ne impartasim in mod tainic .La un moment dat se spune "harul Domnului nostru Iisus Hristos ,dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti "
Nici par.Cleopa nu era pt impartasania deasa ci cu vrednicie.
Sa stii ca nu imi fac griji pt par.meu duhovnic ,nu ajung eu nici la sfertul masurii lui ,Dumnezeu il binecuvanteaza cu har peste har ,chiar daca are aceste principii , dupa tine gresite.
Bine ar fi sa nu mai pacatuim numai ca ne impartasim des . Speram de la tine mai multa tevzie ,dar vad ca te iei de preoti.
Anita,

Scopul pentru care mergem la Liturghie e să ne împărtășim. De aceea se săvîrșește Jertfa, pentru iertarea păcatelor noastre, pentru comuniunea reală a tuturor creștinilor ortodocși din toate locurile și timpurile, pentru viața de veci, pentru sănătate șamd. Există într-adevăr mai multe metode de a primi harul și iertarea, dar Euharistia este cel mai deplin mod de a face părtășie cu Hristos și cu Trupul Lui care este Biserica.

Dacă îi critic pe unii preoți o fac în mod constructiv, bazîndu-mă pe învățătura Sfinților Părinți. Pentru că noi, românii în special, am ajuns într-o atît de jalnică convingere că e suficient să ne împărtășim de cîteva ori pe an și preoții nu suflă o vorbă ca să ne încurajeze concret să ne apropiem cît mai des de Potir, în același timp ei împărtășindu-se de fiecare dată fără a respecta miturile postirii obligatorii de nu știu cîte zile înainte și toate celelalte. Pentru asta nu voi tăcea, deși publicul va crede că păcătuiesc.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 14:54:27
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Ekaterina,

Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.

Oare așa fac?
E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.

Last edited by AlinB; 27.08.2013 at 15:05:49.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:38:00
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.
Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.

În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:55:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.
Sunt canoane obligatorii cum sunt posturile stabilite de Biserica si altele care sunt in functie de starea duhovniceasca a omului.

La asta m-am referit, daca ai inteles altceva.

Citat:
În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.
Depinde ce fel de post, depinde de om.
Uite tu ti-ai luat canon nu de 3 zile ci de 7 din 7 :)
Pe unul ca tine ar trebui sa-l puna sa tina post negru o zi macar poate chiar doua pe saptamana :)
Vechi 25.08.2013, 19:30:57
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@antoniap - nu contesc ceea ce ti-au spus preotii. Dar ceva lipseste. Postul alimentar nu este suficient. Si intreb din nou ce cer acesti preoti atunci celor casatoriti? Sau sunt preoti de manastire?
Asa e. Postul e post cu tot tacamul: fapte, vorbe, ganduri, relatii conjugale. Daca citim canonul Sfintei Impartasanii, vedem ca nu se cuvine sa bagatelizam aceasta taina. Unul dintre cei trei duhovnici era preot de mananstire, ceilalti - mireni, dar cu mult respect pentru canoane. Ei tin in maini trupul si sangele Domnului si e firesc sa ne faca sa constientizam si noi acest lucru.

Trebuie sa facem diferenta dintre o prajitura si Sfanta Impartasanie. Sfanta Impartasanie e ceva tainic, e ceva in fata careia trebuie sa ne socotim mereu nevrednici. Mai mult, e Cineva, nu e ceva. Trebuie sa alocam timp in primul rand pentru cercetarea atenta a faptelor, a vorbelor si a gandurilor, pocainta sincera, pentru randuiala Sfintei Impartasnii (rugaciunile ce trebuie citite inainte si dupa). E importanta atitudinea noastra inainte si dupa Sfanta Impartasanie.

Cei casatoriti se impartasesc mai rar, dar e bine sa nu treaca 40 de zile de la o impartasanie la alta. Asta tot de la duhovnicii mei o stiu. Daca amandoi sotii sunt crestini, atunci se pot intelege.

Nu e importanta cantitatea de Sfanta Impartasanie, ci calitatea vietii noastre duhovnicesti. Din pacate, aici ma impotmolesc si eu. O discutie cu preotul pe aceasta tema e necesara. Optam pentru un duhovnic mai exigent sau mai indulgent in functie de ravna noastra pentru mantuire.

E important ca, indiferent cat de des ne impartasim, sa nu avem impresia ca ne-am facut tema, pentru a ne proteja de mandrie, dusmanul cel mai aprig al mantuirii.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 11:18:07
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

Trebuie sa facem diferenta dintre o prajitura si Sfanta Impartasanie. Sfanta Impartasanie e ceva tainic, e ceva in fata careia trebuie sa ne socotim mereu nevrednici. Mai mult, e Cineva, nu e ceva. Trebuie sa alocam timp in primul rand pentru cercetarea atenta a faptelor, a vorbelor si a gandurilor, pocainta sincera, pentru randuiala Sfintei Impartasnii (rugaciunile ce trebuie citite inainte si dupa). E importanta atitudinea noastra inainte si dupa Sfanta Impartasanie.

Cei casatoriti se impartasesc mai rar, dar e bine sa nu treaca 40 de zile de la o impartasanie la alta. Asta tot de la duhovnicii mei o stiu. Daca amandoi sotii sunt crestini, atunci se pot intelege.

Nu e importanta cantitatea de Sfanta Impartasanie, ci calitatea vietii noastre duhovnicesti. Din pacate, aici ma impotmolesc si eu. O discutie cu preotul pe aceasta tema e necesara. Optam pentru un duhovnic mai exigent sau mai indulgent in functie de ravna noastra pentru mantuire.

E important ca, indiferent cat de des ne impartasim, sa nu avem impresia ca ne-am facut tema, pentru a ne proteja de mandrie, dusmanul cel mai aprig al mantuirii.
Asa este ,pt ca nu e o prajitura ci ceva special , ca sa nu se banalizeze aceasta taina in sufletul nostru ,preotii ,marea majoritate , recomanda Impartasanie la 40 zile ,o luna.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 12:43:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Asa este ,pt ca nu e o prajitura ci ceva special , ca sa nu se banalizeze aceasta taina in sufletul nostru ,preotii ,marea majoritate , recomanda Impartasanie la 40 zile ,o luna.
Adica vrei sa spui: pentru ca majoritatea o percept fiind "o prajitura", un ritual, fara ecouri duhovnicesti deosebite, trebuie sa fie administrata mai rar.
Vechi 26.08.2013, 12:52:47
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Adica vrei sa spui: pentru ca majoritatea o percept fiind "o prajitura", un ritual, fara ecouri duhovnicesti deosebite, trebuie sa fie administrata mai rar.
Vad ca ai inteles adliteram ceea ce am scris.
Nu pentru ca o percep asa ,ci pentru a nu ajunge ,din cauza frecventei prea mari sa o perceapa ca pe ceva bun ,dar obisnuit ,lumesc

Last edited by anita; 26.08.2013 at 12:55:46.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2013, 16:23:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Vad ca ai inteles adliteram ceea ce am scris.
Nu pentru ca o percep asa ,ci pentru a nu ajunge ,din cauza frecventei prea mari sa o perceapa ca pe ceva bun ,dar obisnuit ,lumesc
Pai asta e doar daca au deja o perceptie lumeasca asupra acestui lucru.
In momentul in care apare perceptia duhovniceasca, lucrurile se schimba, nu au cum sa decada.

Thread Tools
Moduri de afișare