Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2014, 18:28:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Alin, te-a luat valul prea tare.
Noi nu discutam aici de ce nu e in regula la ceilalti, discutam despre dialogul ecumenic si sensul miscarii ecumenice pentru noi.
Tu pretinzi ca am vrut sa ii scuz. Nu, am vrut doar sa explic. Orice schimbare are o explicatie si a explica nu inseamna a zice ca este bine. (Cei care incearca sa caute cauzele succesului pe care l-a avut Hitler in Germania inseamna ca scuza regimul nazist?)
Cea pe care ai dat-o tu despre renuntarea la post este probabil si ea adevarata. Catolicii au renuntat la multe ca sa atraga credinciosii si nici macar nu a mers.
Nu vreau sa mai deturnez discutia si ca sa discut despre toate celelalte lucruri de care scrii in ultima postare. Si asa sunt prea multe fire si eu una nu fac fata.
Doar atat despre post: este bine cum este la noi, ca este norma, pentru ca a avea o norma ascetica te ajuta sa practici asceza. Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general. Altceva am vrut eu sa spun cand am facut deosebirea intre norma si disciplina ascetica, dar nu vreau sa insist, pentru ca ne duce prea departe.
Daca scriai de la bun inceput ceva de genul "Au gresit desfiintand postul, considerand probabil ca poate fi inlocuit cu..etc" era de ajuns. :)

Dar tu ai scris: "Nu a fost desfiintat, ci a fost lasat la alegerea fiecaruI crestin."
Desi realizezi ca "Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general."

Deci practic inseamna desfiintat.
La fel cum si la noi, obiceiul dupa canon, de a posti fara ulei in Postul Mare, a fost practic desfiintat, insa indirect, nu substituit cu altceva, ca la romano-catolici (mult mai grav, as zice, ca da iluzia implinirii datoriei, fara a avea parte de beneficiile ei) - pentru ca oamenilor nu li se mai spune nimic despre asta.
La fel si cele 3 zile de post negru de la inceputul lui.

Cativa stiu, cativa il tin, dar majoritatea sunt destul de sigur ca nu, chiar daca tin postul intreg in rest.

In fine, cam atat despre subiectul asta.

Last edited by AlinB; 27.01.2014 at 18:34:30.
Reply With Quote

Tags
catolicism, credinta, papa

Thread Tools
Moduri de afișare