Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2014, 15:38:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ce este eretic in ceea ce am scris aici? Am scris cumva ca nu ar treui sa o cinstim pe Maica Domnului? Am scris cumva sa se scoata rugaciunile si laudele adresate ei in slujbele ortodoxe? Am scris cumva ca nu ar fi Nascatoare de Dumnezeu? Asta da, ar fi fost eretic. Dar nu am scris asa ceva.
A da credit rugăciunilor lor, fără a o pomeni pe Maica Domnului, este tocmai începutul rătăcirii. Gândește-te bine la cei ai scris, adică mă duc la ei, mă rog doar cum vor ei și apoi, acasă, continui rugăciunile către Maica Domnului. Acțiunea asta nu e tocmai validarea rătăcirii lor?

Citat:
Am scris doar ca nu vad ce este rau in a spune tatal Nostru si psalmi (chintesenta unei slujbe protestante) impreuna cu un protestant. Din moment ce le avem in comun. La Maica Domnului pot sa ma rog in tot restul timpului.
Să ne facem înțeleși, ei nu au biserică, adică Biserică e numai una, cea ortodoxă. Apoi, nu te poți ruga cu ereticii și schismaticii în Duh și Adevăr. "Și rugatul împreună nu este o gimnastică, și nu este un program rugăciunea" spunea părintele Arsenie Papacioc.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 15:43:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Un motiv al lor este următorul: ei zic că cei care nu se roagă împreună nu au dragoste.

arhimandrit Arsenie: Părinte dragă, adică, dacă nu furi cu mine, n-ai dragoste? Vezi de treabă!
Esti chior? Sunt. Ești hoț? Sunt. Ești curvar? Sunt. Ești eretic? NU! Aici nu mai merge.
Nu mai putem fi împreună cînd e vorba de Adevăr. Adică, ba mai mult, ne spun că suntem reduși; poți să spui orice.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 17:18:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
A da credit rugăciunilor lor, fără a o pomeni pe Maica Domnului, este tocmai începutul rătăcirii. Gândește-te bine la cei ai scris, adică mă duc la ei, mă rog doar cum vor ei și apoi, acasă, continui rugăciunile către Maica Domnului. Acțiunea asta nu e tocmai validarea rătăcirii lor?
Nu este validare. Este vorba aici de intalniri in contextul discutiilor si contactelor ecumenice, unde fiecare a luat cunostinta mai bine ca inainte de diferentele care ne despart.
Ma intalnesc cu ei pe terenul comun (credinta in Sfanta Treime, intruparea, crucea, invierea). Continui pe teren propriu sa cred ce credeam si sa ma rug cum ma rugam.
Vechi 27.01.2014, 18:06:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ma intalnesc cu ei pe terenul comun (credinta in Sfanta Treime, intruparea, crucea, invierea). Continui pe teren propriu sa cred ce credeam si sa ma rug cum ma rugam.
Da, da...gimnastică...cum spunea pr Arsenie Papacioc.
Spuneai că nu e rău să mergi la ei din când în când să te rogi. Ei sunt în adevăr?

Last edited by ovidiu b.; 27.01.2014 at 20:12:02.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 20:16:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, da...gimnastică...cum spunea pr Arsenie Papacioc.
Spuneai că nu e rău să mergi la ei din când în când să te rogi. Ei sunt în adevăr?
Eu aici ma iau mai degraba dupa Steihardt. El nu numai ca se ruga cu cei de alte confesiuni in inchisoare, dar a fost si la manastirea catolica Chevetogne (scrie in Jurnalul fericirii) un timp, dupa ce a iesit din inchisoare.

Nu sunt in adevarul complect. Au insa si ei parte la o parte de adevar - ca sa zic asa.
Vechi 27.01.2014, 20:24:12
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Eu aici ma iau mai degraba dupa Steihardt. El nu numai ca se ruga cu cei de alte confesiuni in inchisoare, dar a fost si la manastirea catolica Chevetogne (scrie in Jurnalul fericirii) un timp, dupa ce a iesit din inchisoare.

Nu sunt in adevarul complect. Au insa si ei parte la o parte de adevar - ca sa zic asa.
Nu te supara, dar inainte sa te iei dupa Nicolae Steinhardt, dupa X, Y, sau Z, nu mai bine te iei dupa ce invata Biserica si Sfintii Parinti? Mie asa mi se pare corect. Oamenii pot gresi, Biserica nu.
Vechi 27.01.2014, 20:39:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu te supara, dar inainte sa te iei dupa Nicolae Steinhardt, dupa X, Y, sau Z, nu mai bine te iei dupa ce invata Biserica si Sfintii Parinti? Mie asa mi se pare corect. Oamenii pot gresi, Biserica nu.
Ce inseamna Biserica, in acest caz? Biserica este trupul lui Hristos din care fac si eu parte, din care face parte si Steinhardt, si p. Staniloae, si preotii pe care ii cunosc personal aici.
Ultima data cand m-am uitat, nu avem un papa care sa 'reprezinte' Biserica, deci in Biserica exista pareri diferite.
In cazul cand nu este vorba de o dogma de la un sinod, si nu exista consens intre parintii care se pot pronunta (care sa fie din secolul XX-XXI, ca de asta vorbim acum, nu de ereziile proaspete din primele secole), gasesc ca putem alege dupa cine sa ne luam.
Vechi 27.01.2014, 20:51:42
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Ce inseamna Biserica, in acest caz? Biserica este trupul lui Hristos din care fac si eu parte, din care face parte si Steinhardt, si p. Staniloae, si preotii pe care ii cunosc personal aici.
Eu vorbeam de invatatura Bisericii, nu de ce reprezinta si cine face parte din Biserica.

Citat:
Ultima data cand m-am uitat, nu avem un papa care sa 'reprezinte' Biserica, deci in Biserica exista pareri diferite.
Ba absolut deloc. La catolici papa este infailibil. La noi Biserica este infailibila. Nu exista pareri in materie de invatatura. Exista o singura invatatura a Bisericii.

Citat:
In cazul cand nu este vorba de o dogma de la un sinod, si nu exista consens intre parintii care se pot pronunta (care sa fie din secolul XX-XXI, ca de asta vorbim acum, nu de ereziile proaspete din primele secole), gasesc ca putem alege dupa cine sa ne luam.
Exista canoanele Bisericii care interzic rugaciunea impreuna cu ereticii.
Vechi 27.01.2014, 20:37:39
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Eu aici ma iau mai degraba dupa Steihardt.
Bun, cu păritele Arsenie nu ești de acord.
Te invit să deschidem Pidalionul. Canonul 33 de la Laodiceea spune așa: "Nu se îngăduie a te ruga cu ereticii și cu schismaticii", cu alte cuvinte cu cei care s-au despărțit de Biserica Ortodoxă.
Deci, de cine ascultăm?

Citat:
Adevărul e unul singur, restul e rătăcire și minciună.
Eu merg pe mâna pr Arsenie, Singur Ortodoxia: http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/

Last edited by ovidiu b.; 27.01.2014 at 20:40:59.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 20:42:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bun, cu păritele Arsenie nu ești de acord.
Te invit să deschidem Pidalionul. Canonul 33 de la Laodiceea spune așa: "Nu se îngăduie a te ruga cu ereticii și cu schismaticii", cu alte cuvinte cu cei care s-au despărțit de Biserica Ortodoxă.
Lucian te-a întrebat deja, ceea ce te-aș fi întrebat și eu.

Adevărul e unul singur, restul e rătăcire și minciună.
Eu merg pe mâna pr Arsenie, Singur Ortodoxia: http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/
Pai i-am raspuns lui Lucian: nu se poate aplica orbeste in sec. 20 un canon scris cu peste o mie de ani in urma.
Canoanele nu se aplica asa.
Vorbeai chiar tu de iconomie. Prin iconomie, canonul asta nu este aplicabil in cazul catolicilor si protestantilor, care nu sunt 'proaspeti'. Acest canon a fost facut pentru situatia istorica a aparitiei unei noi erezii, ca sa nu fie aceasta incurajata.

Adevarul este unul singur: Hristos.

Tags
catolicism, credinta, papa