![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
E pacat, dar nu ma refeream la asta, ma refeream la minunile care se tot aud din partea multor oameni, dar care nici nu stii daca sunt veridice, de exemplu cu sfintii inchisorilor,se face multa tevatura, se fac acatiste, se scriu minuni, acum nu mi se pare ok sa faci acatist daca persoana nu este canonizata, si chiar ma intreb, oare exista oameni care sa inventeze minuni? cu ce scop?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Imi dau cu parerea pentru ca nu sunt in situatia ast, dar cred ca cei induhovniciti inspirati de Duhul Sfant, au discernamantul necesar diferentierii adevaratelor minuni de cele false. Dar pana se ajunge acolo nu este pacat sa fii sceptic. Pana la urma exista si autoiluzionari si "minuni" ale diavolului.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
29. Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! (In20,27.29)
|
||||
|
||||
![]()
Exista o diferenta intre credinta si credulitate. Hristos nu i-a spui lui Toma sa creada orice, ci cele reale.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
25. Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.(In20,25b) Nu trebuie să-mi răspunzi mie, ci Duhului Sfânt din Scriptură pentru că Hristos nu-i spune lui Toma, ci ție: 29. nu fii necredincios, ci credincios(In20,27b) pentru că tu ai zis: Dar până se ajunge acolo nu e păcat să fii sceptic. ,iar eu zic ție că e mai bine să fii dispus să crezi(nu credul) ca să fii fericit, decât sceptic, pentru că dubiul vine din orgoliu, iar apostolii, credincioși fiind toți(nu sceptici), l-au părăsit.
|
|||
|
|||
![]()
Sa fii credincios inseamna a FACE credinta.
Poti sa crezi in mintea ta orice, daca nu FACI, nu e. ORICE ai FACE, se va intampla, daca vei CREDE in actiunea ta, cu destula tarie, cu doua amendamente: 1. Nu IL ispiti pe Dumnezeu (nu cere minuni decat daca in rugaciuni ai identificat ceva de folos mantuirii tale sau a altora). 2. Ai grija cine iti indepliuneste dorintele (cele mai multe dointe lumesti sunt indeplinite de diavol; daca ti se indeplineste o dorinta lumeasca, gandeste-te la ce iti foloseste, ca sa stii cine ti-a indeplinit-o). 1 si 2 sunt adanc intrepatrunse: dorinta ta este sa intelegi daca indoiala te va duce catre credinta. Ei bine, daca insisti, te va duce. Dar insistenta este esentiala: insistenta inseamna credinta si cedinta inseamna insistenta (ceea ce dovedeste ca tu deja crezi). Problema e ca exista o scurtatura: Rastigneste-ti mintea! Sf. Serafim Rose a zis si facut asta. Cauta-l si citeste-l. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Alta parere personala. Atunci hai sa credem in "minunile" catolice. Sau in alea protestante. De ce nu in alea hinduse. Scepticismul vine de la ratiune, nu doar de la orgoliu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Avem dimpotriva exemple a unor oameni care au refuzat acceptarea unor miracole si bine au facut. Si exemple a celor care le-au primit cu prea multa naivitate si s-au dovedit a fi capcane. In cazul particular enuntate de tine, ai tot dreptul de a fi sceptic, pentru ca sunt multe aspecte care nu sunt in regula. E normal sa iei niste oase dintr-o groapa comuna si sa presupui, in baza interpretarii unor simple semne de ordin fizic ca sunt ale unor sfinti si mai mult, sa le pui spre inchinare? Nu cred ca este in regula. Este normal sa faci acatiste ca unor sfinti unor oameni care s-au remarcat prin miscari politice si asasinate, doar in baza bunelor lor intentii si sa iei drept martiraj faptul ca au cazut in final victima cercului asasinatele pe care le-au declansat? Iarasi nu cred ca este in regula. Este normal sa iei oameni care s-au remarcat printr-o viata/moarte crestina si sa insisti ca au fost legionari, ca si cand ar fi murit pentru ML si nu pentru Hristos? etc.
|
||||
|
||||
![]()
Unul din principalele motive ptr care un om este canonizat de catre Sinod este evlavia poporului drept-credincios. Asta implica ceva credinta. Acum, nu e vb de sa credem orbeste, dar unele chestiuni se pot verifica. Ne putem deplasa pana la locul cu pricina si sa vedem ce si cum, putem sa intrebam Parinti, Ierarhi, etc. Stiti, Rusia si-a canonizat si Tarul si Sfintii Inchisorilor;noi inca ne indoim de Sf.Stefan cel Mare.
|
|
|||
|
|||
![]()
Evlavie care in sensul asta nu prea exista desi se investeste multa in propaganda, de ani de zile.
Oamenii sunt sceptici si pe buna dreptate, si cred ca "miracolele", mai ales iesite din mana unor oameni care s-au facut remarcati prin declaratii si greseli penibile, gen Danion Vasile, nu fac lucrurile mult mai bune pe linia asta. Si sa fim seriosi, de care ori nu s-a aratat "evlavia" incomparabila cu dreapta credinta. Sa nu uitam ca sunt, cred, mult mai multi BOSV -isti cu evlavie la Sfantul Calendar decat sunt cei care au o evlavie la sfintii din inchisori. In ceea ce priveste pe rusi, ei n-au avut o Miscare Legionara care sa atarne si sa fie atarnata cu orice pret, de gatul sfintilor din inchisorile lor, iar in ceea ce priveste Tarul, sunt sigur ca sunt si la ei voci, nici mai multe nici mai putine decat la noi, care ii contesta canonizarea. http://en.wikipedia.org/wiki/Canoniz...f_the_Romanovs http://www.nytimes.com/2000/08/15/wo...r-passion.html
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 21.05.2014 at 02:06:40. |
|