Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.05.2014, 22:42:54
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
27. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios ci credincios.
29. Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!
(In20,27.29)
Exista o diferenta intre credinta si credulitate. Hristos nu i-a spui lui Toma sa creada orice, ci cele reale.
Vechi 20.05.2014, 05:55:39
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Exista o diferenta intre credinta si credulitate. Hristos nu i-a spui lui Toma sa creada orice, ci cele reale.
Toma(fiind sceptic) a zis:

25. Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.(In20,25b)

Nu trebuie să-mi răspunzi mie, ci Duhului Sfânt din Scriptură pentru că Hristos nu-i spune lui Toma, ci ție:
29. nu fii necredincios, ci credincios(In20,27b)

pentru că tu ai zis:
Dar până se ajunge acolo nu e păcat să fii sceptic.

,iar eu zic ție că e mai bine să fii dispus să crezi(nu credul) ca să fii fericit, decât sceptic, pentru că dubiul vine din orgoliu, iar apostolii, credincioși fiind toți(nu sceptici), l-au părăsit.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 20.05.2014, 23:25:08
catalois catalois is offline
Banned

Data înregistrării: 11.03.2014
Implicit

Sa fii credincios inseamna a FACE credinta.
Poti sa crezi in mintea ta orice, daca nu FACI, nu e.
ORICE ai FACE, se va intampla, daca vei CREDE in actiunea ta, cu destula tarie, cu doua amendamente:
1. Nu IL ispiti pe Dumnezeu (nu cere minuni decat daca in rugaciuni ai identificat ceva de folos mantuirii tale sau a altora).
2. Ai grija cine iti indepliuneste dorintele (cele mai multe dointe lumesti sunt indeplinite de diavol; daca ti se indeplineste o dorinta lumeasca, gandeste-te la ce iti foloseste, ca sa stii cine ti-a indeplinit-o).

1 si 2 sunt adanc intrepatrunse: dorinta ta este sa intelegi daca indoiala te va duce catre credinta.
Ei bine, daca insisti, te va duce. Dar insistenta este esentiala: insistenta inseamna credinta si cedinta inseamna insistenta (ceea ce dovedeste ca tu deja crezi).
Problema e ca exista o scurtatura: Rastigneste-ti mintea! Sf. Serafim Rose a zis si facut asta.
Cauta-l si citeste-l.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2014, 21:20:22
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Toma(fiind sceptic) a zis:

25. Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.(In20,25b)
Aici poate fi vorba despre indoiala in credinta. Reticenta la a crede ca orice autoiluzionare este minune sau ca inselarile diavolesti sunt minuni nu intra in aceeasi oala.

Citat:
Nu trebuie să-mi răspunzi mie, ci Duhului Sfânt din Scriptură pentru că Hristos nu-i spune lui Toma, ci ție:
29. nu fii necredincios, ci credincios(In20,27b)
Tocmai. Ii spune sa fie credincios nu credul. Si tot Hristos spune "cauta si vei afla", nu "crede si nu cerceta" cum cred altii.

Citat:
pentru că tu ai zis:
Dar până se ajunge acolo nu e păcat să fii sceptic.
Eu am zis ca este bine sa fii sceptic in a crede orice, nu in a crede ceea ce marturiseste Biserica.

Citat:
,iar eu zic ție că e mai bine să fii dispus să crezi(nu credul) ca să fii fericit,
Asta e parerea ta personala, nu o invatatura a Bisericii.
Citat:
decât sceptic, pentru că dubiul vine din orgoliu,
Alta parere personala. Atunci hai sa credem in "minunile" catolice. Sau in alea protestante. De ce nu in alea hinduse. Scepticismul vine de la ratiune, nu doar de la orgoliu.