Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2014, 00:53:03
DINU Ionel DINU Ionel is offline
Junior Member

Data înregistrării: 14.05.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
[b]
Dacă îmi puteți explica cum anume se poate să primești tâlcuirea patristică a Cărții Facerii și să continui a crede în evoluție, voi fi bucuros să vă ascult; dar va trebui să-mi oferiți dovezi științifice ale evoluției mai convingătoare decât cele existente până acum, căci pentru observatorul obiectiv și nepătimaș "dovezile științifice" ale evoluției sunt extrem de șubrede.
Eu personal nu pot sa te ajut dar pot sa iti impartasesc din experienta mea care m-a facut sa ma simt impacat cu mine si cu Dumnezeu si sa stiu ca intr-adevar EL Este peste noi si ne asculta rugile.
Si aceasta experienta a constat in a I-l ruga intotdeauna sa nu imi dea altceva decat sa imi arate adevarul sau sa ma indrume unde sa il caut - si multumesc Domnului ca mi-a aratat si inca imi arata.
Sa stii ca si astazi sunt oameni care se roaga si carora Dumnezeu le arata un adevar sau o frantura din el, atat cat le este de trebuinta. Nu trebuie sa fii neaparat un parinte cunoscut, preot sau calugar pentru ca El sa asculte rugaciunea ta. Sunt si oameni din alte profesii care se roaga la Dumnezeu si sunt ajutati sa ia o decizie fie la locul lor de munca fie in viata de zi cu zi.

Deci eu nu doresc sa conving pe nimeni de nimic aici, chiar si cu mari rugaminti nu as spune ceea ce cred eu despre Facere.
Repet, sunt un Roman nascut si crescut intr-un oras de provincie, intr-o familie ortodoxa obisnuita.
Spun doar ca, daca vrei sa afli adevarul, sa faci si tu ca mine: sa te rogi sa ti se arate acest adevar, sa te increzi in raspunsul la rugile tale si sa nu te cutremuri daca, la un moment dat, raspunsurile pe care le capeti nu se potrivesc cu ce ai aflat din lecturile tale numeroase.
S-ar putea sa fii trimis intr-o anumita biblioteca la o anumita carte, dupa care in alt loc dar pe drum te vei intalni cu o persoana care iti va da alt indiciu, si tot asa. E un drum lung dar frumos - acesta al cautarii adevarului si apropierii de Dumnezeu prin cunoastere.
Iti spun toate acestea cum as spune unui prieten drag sau copilului meu.
Iar, la un moment dat, vei fi pus in fata unei mari alegeri: traditia sau adevarul?

Sper ca nu te-a intristat postarea mea si sa stii ca intr-adevar ceea ce au simtit si remarcat alti membri de aici -anume ca esti prea agresiv- am simtit si eu.
Iti urez pace sufleteasca.
Vechi 24.06.2014, 01:36:16
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DINU Ionel Vezi mesajul
Iar, la un moment dat, vei fi pus in fata unei mari alegeri: traditia sau adevarul?
Tu ai cautat adevarul despre Bruno si Galileo ? Sau crezi tot in "traditie" ?
Vechi 24.06.2014, 01:52:56
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Locație: Sibiu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Giordano Bruno, daca ar fi trait in vremurile noastre, era posibil sa fi fost un foarte bun scenarist SF, cine stie, poate ar fi iesit cu totul altfel filmele Star Wars.

Galilei, are foate multe merite in studiul miscarii pe plan inclinat (problemele de fizica pe plan inclinat el le-a experimentat), el are meritul de a fi primul care a intors totul cu "fundul in sus", a fost precursorul lui Einstein si al teoriei relativitatii fiind primul fizician care a schimbat sistemul de referinta atunci cand a calculat traiectoria unui obuz tras de tun pe un camp de lupta.

Last edited by AlbertX; 24.06.2014 at 01:58:58.
Vechi 24.06.2014, 03:21:25
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu cred in "traditie", cred doar in adevar.
Daca "traditia" este intemeiata pe adevar, cu atat mai bine.
Repet ca ceea ce stiu despre Bruno si Galileo este ceea ce am scris.
Daca voi afla ca ceea ce stiu este eronat, imi voi schimba parerea.
Vechi 24.06.2014, 12:50:15
Banned

Implicit

Citat:
Nu cred in "traditie", cred doar in adevar.
In Biserica Ortodoxă nu există propriu-zis diferență de "autoritate" între Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură.

Ca și Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție cuprinde descoperirea dumnezeiască trebuitoare mântuirii noastre. Ea este viața Bisericii în Duhul Sfânt și curentul, fluviul viu al vieții Bisericii.
Vechi 24.06.2014, 20:19:10
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
In Biserica Ortodoxă nu există propriu-zis diferență de "autoritate" între Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură.

Ca și Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție cuprinde descoperirea dumnezeiască trebuitoare mântuirii noastre. Ea este viața Bisericii în Duhul Sfânt și curentul, fluviul viu al vieții Bisericii.
Multumesc pentru invataturile tale. Se simte cu cata ravna te straduiesti sa ii inveti si pe altii.

Eu prefer sa cercetez inainte de a crede pentru ca de foarte multe ori mi s-a spus "crede si nu cerceta" si am fost dezamagit. Chiar si in stiinta sunt astfel de curente - trebuie sa crezi intr-o teorie, altfel nu esti acceptat ca partener de discutie. Daca pui intrebari, esti tratat ca "eretic" si ti se spune ca nu ai inteles nimic.

Cred ca mantuirea sta in credinta in Iisus Cristos trimis de Dumnezeu sa ne arate Calea.
Desi sunt Ortodox, cred ca si altii din alte religii crestine se vor mantui. Cred ca se spune ca in zilele din urma pana si evreii necrestini il vor cunoaste pe Iisus si vor fi mantuiti (dar nu toti).

Stiu sigur ca, cu cat stii mai multe despre Creatia lui Dumnezeu, cu atat Il intelegi mai bine si te minunezi de puterea si intelepciunea Sa. Foarte multi oameni de stiinta au fost si sunt crestini (chiar daca din alte culte).

In alta ordine de idei, un cuvant catre cei care cred ca metoda datarii radioactive este infailibila: nu este asa, metoda aceasta poate da gres din motivul foarte simplu ca nu se cunoaste CAUZA dezintegrarii radioactive naturale (nu artificiale). Cercetati singuri si vedeti ca nimeni nu stie sa spuna ce DECLANSEAZA acest proces. Se spune despre el ca este spontan, aleatoriu insa cauza pentru care un izotop se dezitegreaza la un moment dat nu se cunoaste.
Acest fapt are cateva consecinte. In datarea radioactiva se presupune ca izotopii au avut dintotdeauna acelasi timp de viata (sau de injumatatire) - insa dat fiind ca nu se cunoaste cauza dezintegrarii, toate datarile pot fi lovite de nulitate daca aceasta presupunere se dovedeste nefondata. Este foarte posibil ca timpul de injumatatire sa NU fie constant ci sa fie variabil, fiind determinat de o cauza pe care stiinta nu a descoperit-o inca.
Asadar, chiar daca extrapolarile duc la varste ale universului de miliarde de ani, cei ce cred ca Universul are doar 7500 de ani nu sunt neaparat surzi si orbi la "dovezile" stiintei.

Eu personal prefer sa nu ma pronunt atata timp cat cauza radioactivitatii naturale nu se cunoaste.
Vechi 24.06.2014, 21:04:42
Banned

Implicit

Citat:
Eu prefer sa cercetez inainte de a crede pentru ca de foarte multe ori mi s-a spus "crede si nu cerceta" si am fost dezamagit. Chiar si in stiinta sunt astfel de curente - trebuie sa crezi intr-o teorie, altfel nu esti acceptat ca partener de discutie. Daca pui intrebari, esti tratat ca "eretic" si ti se spune ca nu ai inteles nimic.
Ai dreptate, sunt de acord cu tine.

"crede si nu cerceta" este o dogma stiintifica,... de exemplu: undele gravitationale ?

Citat:
Cred ca mantuirea sta in credinta in Iisus Cristos trimis de Dumnezeu sa ne arate Calea.
Desi sunt Ortodox, cred ca si altii din alte religii crestine se vor mantui. Cred ca se spune ca in zilele din urma pana si evreii necrestini il vor cunoaste pe Iisus si vor fi mantuiti (dar nu toti).
Orice om se poate mantui, orice credinta ar avea ... daca face anumite lucruri,...

Last edited by AlbertX; 24.06.2014 at 21:09:48.
Vechi 24.06.2014, 21:42:25
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
[...]un cuvant catre cei care cred ca metoda datarii radioactive este infailibila: nu este asa, metoda aceasta poate da gres din motivul foarte simplu ca nu se cunoaste CAUZA dezintegrarii radioactive naturale (nu artificiale). Cercetati singuri si vedeti ca nimeni nu stie sa spuna ce DECLANSEAZA acest proces [...]
Eu am cercetat si am gasit totusi cate ceva.
Vechi 24.06.2014, 22:55:31
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
Eu am cercetat si am gasit totusi cate ceva.
Multumesc pentru raspuns.

Daca ai aflat cumva ce cauza DECLANSEAZA dezintegrarea radioactiva naturala, poti si vrei sa o impartasesti aici, eu unul sunt gata sa te ascult.

Numai bine.
Vechi 25.06.2014, 14:37:28
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Repet ca ceea ce stiu despre Bruno si Galileo este ceea ce am scris.
Daca voi afla ca ceea ce stiu este eronat, imi voi schimba parerea.
Ionel, cand ai timp citeste un pic aici despre Galileo. E interesant, si e interesant pentru oricine crede ca oamenii de stiinta vor sa moara cu adevarul de gat...mai degraba ar muri cu adevarul lor de gat.

http://www.bible-researcher.com/nisbet1.html

"This myth reflects the truth as would a badly cracked mirror. As to Galileo's paralyzing intimidation by a single-minded, avenging church, leading to an utter dearth of work afterward, there is not a grain of truth. Probably more scientists have been adversely affected—estopped altogether from a given line of research, guided, shaped, propelled, decelerated, forced into nonpublication secrecy, turned down for funds or promotion, and barred from access to laboratory space or archives—because of defiance of conventional wisdom in America since World War II with its accompanying bureaucratization and politicization of science than existed in the whole of the world in Galileo's day. What Galileo endured is as nothing compared with what bold, intrepid, original young minds face in today's scientific circles, where a given paradigm or program brands all simple difference of viewpoint as "idiosyncratic," "nonsensical," "futile," and "trouble-making"—the modern synonyms for medieval heresy.

The first censorship on Galileo was his own, the result of fear not of ecclesiastical but of scientific-scholarly opinion. In a letter to Kepler in 1597 Galileo confessed his own belief in the Copernican view of the planets, including the earth, moving around the sun, but declared his fear of ridicule from Aristotelian scholars in the universities were he to make his belief public. "
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare