Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.04.2015, 22:42:35
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Eu m-am referit la răspunsul pe care Mântuitorul i l-a dat lui Filip și din care tu ai citat. De aceea ți-am explicat că sfinții nu Îl pot cunoaște și nici nu Îl pot vedea pe Dumnezeu în firea / natura / ființa / esența / substanța Sa divină, fiindcă aceasta este inaccesibilă oamenilor și oricărei făpturi / zidiri. Însă același Dumnezeu este cognoscibil după energia necreată și Se face cunoscut și văzut Sfinților în lumina necreată, iar nu în ființă/natura/esența/firea Sa divină. Aceasta este tâlcuirea părinților pentru cuvintele Mântuitorului de la (Ioan 14, 9) și de la (Matei 5, 8) după cum explică și Sf. Grigorie Palama.
E seara coincidentelor: acel verset "De atata vreme sunt cu voi Filipe..."
m-a emotionat cel mai mult din intreaga Biblie.Mi se pare o adevarata teofanie in cuvinte.
Chiar scrisesem asta si pe topicul cu citatele preferate din Biblie
Explicatia cu lumina necreata se refera , daca as fi zis sa cunoastem fiinta lui Dumnezeu
Atunci sunt de accord ca nimeni nu o poate cunoaste ,si doar sfintii se apropie de lumina,dar nu si de esenta ei
Dar eu ma refer la persoana lui Iisus Hristos ,si doar la acel gen de cunoastere fata de cei care El i-a tamaduit ,I-au facut pe acestia sa il simta ca Dumnezeu ,nu prin sfintenia lor,ci prin milostivirea fara masura care au primit-o . Asa a fost cu: defrsanta,vamesul,cananeanca,tatal cu fiul indracit,orbul si cam toti care au primit pe masura credintei lor
Deci in continuare,eu vorbesc de persoana lui Hristos Dumnezeu si om,iar tu mi se pare ca vorbesti de fiinta lui Dumnezeu .
Si nu inteleg totusi cum citatul acela care mie mi se pare ca arata dumnezeirea si omenitatea ,imi spui ca are predominant un alt inteles.
Mai tii minte unde ai gasit comentariile de care vorbesti?As fi tare curios sa le citesc,pentru ca efectiv acel citat inseamna mult pt mine.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare