Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2017, 20:44:03
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

...:)) Ești simpatic. Mă abțin din răsputeri să nu-ți stric această bucurie. Chiar te "pricepi" la împodobit bradul. ...:))

P.S. Icoana din vârful bradului nu este canonică.

Last edited by simpllu; 01.01.2017 at 22:01:13.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 20:57:09
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Premisele tale sunt corecte, dar concluzia gresita.
Premise:
- Sfintii pot face afirmatii adevarate sau false.
- Cuviosul Paisie Aghioritul a facut afirmatia "X"
Concluzie:
- Afirmatia "X" este adevarata

Este posibil ca protestantii si catolicii sa aiba invataturi gresite insa nu putem concluziona in mod sigur asta, in urma afirmatiei Cuviosului Paisie. Pentru ca el nu este infailibil. Este foarte posibil sa fi vorbit "dintr'ale lui".

Asta e ideea: ceea ce au spus cuviosii, sfintii, parintii si scriitorii bisericicesti nu este infailibil, pe cand ceea ce au invatat Isus si Apostolii in Scripturi este pe deplin adevarat si in intregime insuflat de Duhul Sfant.

Sunt Afirmatii si afirmatii. Afirmatii de Sus si afirmatii de la om.
Afirmatiile de care vorbeam intra in categoria REVELATIE. Adica de la Dumnezeu pentru noi.

Iar Sfantul Paisie Aghioritul a delimitat extrem adevarul de credinta si a si marturisit ca insusi cerul i-a descoperit lucrul asta.
Iar afirmatia lui esentiala si mantuitoare este clara: Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata. Afirmatie revelata de la Dumnezeu.

Si eu vorbeam exact despre categoria asta de afirmatii: descoperiri clare de la Dumnezeu pe care TOTI sfintii mari le-au avut.

Acum tu fortezi enorm de rau revelatia lui Dumnezeu ca fiind cuprinsa exclusiv acum 2000 de ani, ca si cum Duhul Sfant s-a pogorat o singura data peste lume si a descoperit numai unui grup de 12 oameni adevarult. Si gata.

Ori Hristos a spus clar ca Duhul Sfant ramane in locul lui in lume si DESCOPERA TOTUL din cele lasate de Hristos.

Este Paisie Aghioritul Apostol al lui Hristos dupa Apostoli? DA, prin faptele facute de el, asemenea apostolilor cu putere mare de la Dumnezeu si nu cu puterea lui personala.
Este Paisie Aghioritul asemenea Apostolilor cu revelatie de la Dumnezeu pentru problemele Bisericii? Da, a avut multe descoperiri pentru Biserica si despre Biserica.

Iar cea mai importanta este ca Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata, este cu adevarat calea mantuitoare.

@Penticostalul - logica prin care tu combati argumentul meu nu este corecta.
Eu am afirmat asa:
Paisie Aghioritul are descoperiri mari de la Dumnezeu cu privire la fiinta Bisericii si dovedeste prin viata lui ca este asemenea Apostolilor in putere si lumina.

Iar tu spui sunt multi parinti in istoria Bisericii care au vorbit fiecare dupa capul lui deci nu poti sti daca Paisie Aghioritul a vorbit dupa capul lui sau de sus. Ce zic eu si ce raspunzi tu.

Iti raspund sa fii mai atent cum combati argumentele daca doresti sa fii cu adevarat corect (eu cel putin sunt absolut satul de logica sectara de generalizare, relativizare, ignorare, si orice tip de decredibilizare a argumentelor intr-o disputa).

Eu vorbesc punctual, de o singura afirmatie facuta de Paisie Aghioritul si care a facut-o CU DESCOPERIRE DE LA DUMNEZEU, iar afirmatia este:
Ortodoxia este Biserica lui Dumneze.
Afirmatia asta este facuta in urma discutiei pe care a avut-o cu Sfanta Eufimia, care a venit si l-a povatuit legat de o problema a Bisericii.

Nu vorbesc de alte afirmatii, ci exclusiv de afirmatia asupra Bisericii.

Last edited by gpalama; 01.01.2017 at 20:59:22.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 20:59:57
Senior Member

Implicit

Copacel,

Acum că tot ai postat, recomandarea mea este să dai la ars acea icoană și să-ți cumperi o icoană ortodoxă.

https://liviudumitrescu.wordpress.co...sfanta-treime/
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 21:03:05
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

[quote=Copacel;639484]
Citat:

Gresit.Sfintii fac afirmatii numai adevarate.Oamenii pot face afirmatii adevarate sau false.
Sfintii sunt si ei oameni, au limitele lor. Nu le stiu pe toate, nu stiu arhitectura, programare, chirurgie, altele.
Sunt oameni, stiu si ei cateva.

Insa ce au ei in plus? Cunosc legea lui Dumnezeu, cunosc pe Dumnezeu, cunosc lumina lui, cunosc foarte bine mantuirea.
Si in plus, sunt aproape de Dumnezeu si Dumnezeu le descopera, le vorbeste mai mult decat altora, iar ei la randul lor descopera lucruri oamenilor.

Si Sfintii stiu mai multe sau mai putine, nu sunt toti teologi, nu sunt toti vindecatori, nu au toti acelasi dar de la Dumnezeu.

Nu ii transpune intr-o dimensiune a unei dumnezeiri omenesti pentru ca Ortodoxia nu invata asta.

Biserica este comuniune si comunitate in care toti punem in comun ce avem pentru binele tuturor. Nu este nici unul dumnezeu de unul singur, atotstiutor, atotproniator, care le face singur pe toate, le stie pe toate... etc.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 21:06:19
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

Definitia Sfintei Traditii:
Decoperirea lui Dumnezeu in Biserica dupa intemeierea Bisericii.

Ce a lasat Dumnezeu in Biserica, dupa perioada Apostolilor.
Oarecum Evanghelia Duhului Sfant, lucrarea Duhului Sfant in Biserica, timp de 2000 de ani.

Daca Dumnezeu a lucrat mii de ani in VT, doar nu crezi ca in NT a aparut o data 30 de ani si apoi a disparut?
Asa cum in VT au consemnat ce era important, la fel si noi, am consemnat in Biserica ce am considerat important legat de revelatia lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 21:29:26
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Iar Sfantul Paisie Aghioritul a delimitat extrem adevarul de credinta si a si marturisit ca insusi cerul i-a descoperit lucrul asta.
Iar afirmatia lui esentiala si mantuitoare este clara: Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata. Afirmatie revelata de la Dumnezeu.
Unde spune mai exact? Ai o sursă în acest sens?
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 21:40:21
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Pt CristianR:
man, am aruncat steaua in cinci colturi si am pus Icoana Sfintei Treimi
Am văzut și când ai scris data trecută, dar, ca și simpllu, n-am vrut să-ți stric mai mult bucuria. Icoana aia, deși prezentă în multe biserici, nu e canonică, pentru că Dumnezeu Tatăl nu poate fi reprezentat.
Vechi 01.01.2017, 22:40:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

[quote=Copacel;639484]
Citat:

Gresit.Sfintii fac afirmatii numai adevarate.Oamenii pot face afirmatii adevarate sau false.Cand un om este sau devine sfant doar Dumnezeu stie,
caci sfintenia este o taina. Asadar avem:

Premise:
Sfintii fac afirmatii numai adevarate.
Oamenii pot face afirmatii si adevarate dar si false.
Cuviosul Paisie Aghioratul in calitate de om a facut afirmatia "X".

Concluzie:
Dumnezeu a aratat ca Paisie Aghioratul este sfant.
Afirmatia "X" a sfantului este adevarata.
Tu recitesti vreodata ceea ce scrii?

Si cica astia sunt ortodocsii care ar trebui sa puna ereticul pe calea cea dreapta..
Vechi 01.01.2017, 22:42:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Tu faci aici o afirmatie interesanta.
Insa nu esti... sfant
Exact. Si nici un sfant "cu acte" n-a afirmat vreodata data asta.

De altfel, si daca ar fi afirmat-o are aceeasi valoare incerta de adevar, atat timp cat Biserica nu o declara dogma..

Ori dogma infaibilitatii totale a sfintilor, e o aberatie de la o posta, pentru cine stie macar cat de cat bazele credintei.
Vechi 01.01.2017, 22:44:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
În ce mă privește nu am negat-o, ci am vrut doar să adaug și altă accepțiune. Fără a spune, totuși, că definiția dată de Cătălin este greșită, am vrut să arăt că eu înțeleg și altfel, spre completarea accepțiunii.
În general când am dispute cu Cătălin nu neg afirmațiile lui (nu neg, deltfel, catehismul ortodox), nu spun că sunt false ori greșite/neadevărate, ci îmi pare că sunt incomplete și încerc să aduc o dimensiune în plus din cele care cred că există cu adevărat. Dacă mă înșel, să fiu iertat!
Tocmai ca ce a spus catalin2 e in conflict cu catehismul.
Definitia scoasa din joben seamana mai degraba a protestantism decat a ortodoxie.

Sa excluzi secole de crestinism si sa spui ca doar ce a spus Hristos e "Sfanta Traditie" este practic "Sola Scriptura" - o varianta usor indulcita si modificata.

Last edited by AlinB; 01.01.2017 at 23:21:05.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare