Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.10.2017, 12:19:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
M-am referit la tot actul care are ca finaliate stropirea cu apă sfințită. Binecuvântarea mașinii are ca finalitate stropirea cu apă sfințită, asta nu înseamnă că mașina s-a sfințit. În Moliftelnic, editia 2013, avem Sfeștania pentru binecuvântarea unui vehicul, nu de sfințire!
http://basilica.ro/molitfelnic/
Asta era a doua fraza din mesajul meu, pe care am zis ca nu ti-o mai explic. Am scris aici: "Chiar si la sfintirea bisericilor, cateodata se zice binecuvantarea si sfintirea bisericii si chiar doar binecuvantarea bisericii, ca aici (desi in articol screi de sfintirea bisericii): http://basilica.ro/binecuvantarea-bi...-slatina-nera/ La fel si la sfintirea casei."
Iti explic si a treia oara, daca nu intelegi. La sfintirea bisericii sau la orice sfintire se poate zice si binecuvantare sau binecuvantare si sfintire. La flel ca in link-ul dat, scrie in titlu binecuvantarea bisericii respective, desi se face sfintirea ei. La fel si la sfintirea casei, se poate spune si binecuvantare, pentru ca sunt rugaciuni de binecuvantare. De aceea ti-am scris in primul mesaj ca se folosesc ambii termeni, binecuvantare si sfintire. Deci, daca in noul Molitfelnic se si stropeste masina cu apa sfintita, inseamna ca a e sfintire, in titlu se poate scrie si binecuvantare, cum am explicat.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2017, 20:10:10
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Deci, daca in noul Molitfelnic se si stropeste masina cu apa sfintita, inseamna ca a e sfintire, in titlu se poate scrie si binecuvantare, cum am explicat.
Deci, nu am reușit să intru în posesia acestui Molftelnic, dar mă străduiesc. Sunt tare curios dacă în slujbă mai apare "sfințire". Roagă-te să apară, altfel o iei rău de tot pe coajă. :))) Eu nu am nico problemă dacă o iau pe coajă. :)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 19:22:49
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci, nu am reușit să intru în posesia acestui Molftelnic, dar mă străduiesc. Sunt tare curios dacă în slujbă mai apare "sfințire". Roagă-te să apară, altfel o iei rău de tot pe coajă. :))) Eu nu am nico problemă dacă o iau pe coajă. :)
Tot nu ai inteles, apa sfintita are o proprietate, este sfintita. Aceasta e explicatia.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 19:42:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Tot nu ai inteles, apa sfintita are o proprietate, este sfintita. Aceasta e explicatia.
Sfințirea ține tocmai de rugăciunile din slujba de sfințire/binecuvântare pe care le rostește preotul și mai ales de credința celui pentru care se face slujba respectivă (propietarul casei, mașinii, icoanei etc). Gândirea asta cu propietatea apei intră în sfera percepției magice.

Last edited by simpllu; 04.10.2017 at 19:57:30.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 20:51:45
Senior Member

Implicit

Citat:
Sfințirea ține tocmai de rugăciunile din slujba de sfințire/binecuvântare pe care le rostește preotul și mai ales de credința celui pentru care se face slujba respectivă (propietarul casei, mașinii, icoanei etc). Gândirea asta cu propietatea apei intră în sfera percepției magice.
Si mai spui ca tu ai avea (si cei ce cred ca tine) intelegerea ortodoxa si eu m-as insela cand spun ca ai conceptii din afara ortodoxiei. Am maia vut o discutie de genul asta cu cei ce nu intelegeau ca Sfanta Impartasanie ramane asa indiferent de cine o mananca sau unde ajunge. Preotul sfinteste apa chiar daca toti cei ce asista nu cred in asta sau sunt atei. E adevarat ce spui intr-un sens, dar ai inteles gresit. Ajuta celui ce si crede, nu ca n-ar fi valabile slijbele daca n-ar crede cineva din cei prezenti.
Legat de rugaciunile de binecuvantare, daca nu stii, preotul vine inainte de cate o sarbatoare si stropeste casa cu apa sfinttia, fara sa spuna si rugaciunile de binecuvantare. De aceea la sfintire se spune cateodata binecuvantarea si sfintirea casei, sau binecuvantarea si sfintirea bisericii.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 21:11:44
Senior Member

Implicit

Citat:
Am maia vut o discutie de genul asta cu cei ce nu intelegeau ca Sfanta Impartasanie ramane asa indiferent de cine o mananca sau unde ajunge.
Și uite așa, în loc să te concentrezi pe subiectul discuției, amintești de alte discuții pe care, la fel, nu le-ai înțeles. Chiar și eu aveam o percepție greșită, dar am înțeles imediat când au intervenit "ecumeniștii" forumului: AlinB, Mihailc, CristianR, Delia și alții. Tu continuă pe contrasens!

Citat:
Preotul sfinteste apa chiar daca toti cei ce asista nu cred in asta sau sunt atei.
Am spus eu altceva?

Citat:
E adevarat ce spui intr-un sens, dar ai inteles gresit.
Ajuta celui ce si crede, nu ca n-ar fi valabile slijbele daca n-ar crede cineva din cei prezenti.
Legat de rugaciunile de binecuvantare, daca nu stii, preotul vine inainte de cate o sarbatoare si stropeste casa cu apa sfinttia, fara sa spuna si rugaciunile de binecuvantare. De aceea la sfintire se spune cateodata binecuvantarea si sfintirea casei, sau binecuvantarea si sfintirea bisericii.
Stropirea cu apă sfințită nu înseamnă automat sfințire, ci binecuvântare, mai ales când nu avem o slujbă specială cu rugăciuni de sfințire.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 23:15:18
Senior Member

Implicit

Citat:
Și uite așa, în loc să te concentrezi pe subiectul discuției, amintești de alte discuții pe care, la fel, nu le-ai înțeles. Chiar și eu aveam o percepție greșită, dar am înțeles imediat când au intervenit "ecumeniștii" forumului: AlinB, Mihailc, CristianR, Delia și alții. Tu continuă pe contrasens!
Acelasi lucru pe care l-am mai mentionat, unii iau ca reper ce spun altii (de exemplu alti forumisti), pe cand ortodocsii iau ca reper doar ce spune Biserica.
Citat:
Stropirea cu apă sfințită nu înseamnă automat sfințire, ci binecuvântare, mai ales când nu avem o slujbă specială cu rugăciuni de sfințire.
Cred ca o sa ramai surprins de faptul ca sunt indemnati credinciosii sa-si stropesca locuinta cu apa sfintita. De ce crezi ca dau ei cu apa pe pereti? Ce efect poate avea?
Nu era mai bine sa citesti ce inseamna apa sfintita sau sfintirea, in loc sa discutam degeaba despre parerile unuia sau altuia? http://www.crestinortodox.ro/sarbato...ta-128165.html
Citez: "Pravila bisericeasca" ne invata urmatoarele: "Aghiasma, apa sfintita prin slujba bisericeasca, se face cand preotul cheama asupra ei puterea Duhului Sfant, pentru ca ea sa aiba puterea de a sfinti viata oamenilor si a naturii inconjuratoare, pentru ca ele sa capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curatirii sufletesti, a promovarii si a sfintirii vietii."

Ce efect are sfintirea cu apa sfintita: "Aghiasma, aceasta apa sfintita prin unirea ei cu harul Duhului Sfant, in urma rugaciunilor rostite de preot, are multe feluri de lucrari duhovnicesti. Astfel, dupa cum spune chiar rugaciunea rostita in cadrul slujbei de sfintire, aghiasma are puterea de a alunga duhurile necurate din casele crestinilor si de a curati mintea de gandurile cele rele de peste zi.
Cu aceasta apa sfintita, preotii stropesc spre sfintire credinciosii, biserica si casele acestora. "Cu aghiasma se stropesc: casa si lucrurile din ea, curtea si gradina, masinile, vitele, ogoarele, viile si livezile, pentru a le feri Dumnezeu de rele."
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 21:22:55
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Si sfinteste tot ce atinge, adica tot pe ce cade incep sa aiba aceeasi proprietate, devin sfintite, asta vrei sa zici?

Tags
casatorie

Thread Tools
Moduri de afișare