![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Dar nu vad cum se impaca afirmatia asta cu cea cu care ati deschis postarea. Citat:
Si in bisericile greco-catolice se predau lectii de evaluare a perioadelor de fertilitate feminina pentru a fi fentate beneficiind totusi de bucuriile sexului conjugal? Citat:
Iar daca dvs. ati fi vrut sa demonstrati ca va situati pe un alt nivel decat el, ar fi trebuit sa va argumentati afirmatia de mai sus, ori nu faceti decat sa impingenti in contul meu ceea ce eu am demonstrat argumentat ca pica in sarcina dumnealui. Solidaritate, inteleg dar e nevoie de ceva mai mult pentru a demonstra ca aveti dreptate. Iar ceea ce am scris eu mai sus si pe topicul recomandat sunt rezultatul discutiilor avute aici si nicidecum idei insusite din alta parte. Citat:
Citat:
Citat:
Pai de ce...pentru ca e mult mai placut sa scoti galeata goala, cu apa e mai grea, transpiri.. Da, stiu logica spune ca te re-hidratezi cand iese galeata la suprafata dar multi nu vad lucrurile asa de departe si prefera sa transpire mai putin facand sportul galetii goale chit ca in final s-ar putea sa moara de sete. Last edited by AlinB; 08.04.2012 at 02:08:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută!
Citat:
În principiu este sugerat ca literă de lege tot ce e catolic, însă tradiția ritului gre-cat este ortodoxă. Nu am auzit de astfel de evaluări decât pe net, iar eu oricum le-am combătut. Mai departe v-ați băgat peste andreicosmovici, dar totuși răspund la ”permisiv cu înfrânarea” și spun același lucru: ”concesiv cu înfrânarea”. Lăudat fie Isus! |
|
|||
|
|||
![]()
Lăudat fie Isus!
|
|
|||
|
|||
![]()
Dupa discutiile avute pana in acest moment, mă apropii de următoarea concluzie:
1. La nivel de intenție, prin practicarea abstinenței (complete sau periodice, după caz), ortodoxul și/sau catolicul știe prea bine că, în acest fel, nu va mai avea copil. Chiar și abstinența completă a ortodoxului poate deveni periodică, în sensul reluării ei, atunci când revine motivul pentru care a fost practicată inițial. 2. La nivel strict fizic, abstinența ortodoxă sau catolică se manifestă în același fel: se întrerupe complet legătura conjugală. Este important să distingem cele două realități de mai sus, fiindcă ele arată că există conștiința unei cauzalități care să permită unei familii ortodoxe sau catolice să pună problema amânării unei (noi) sarcini. Dacă nu ar fi așa, atunci nici BOR nu ar mai fi permis nici un fel de motiv de amânare a unei sarcini, nici măcar prin abstinența totală, și nici BC nu s-ar fi pronunțat asupra metodelor naturale, ambele obligând, în conștiință, la facerea nelimitată și necondiționată de prunci. Ori, acest lucru nefiind valabil în acest moment, suntem îndemnați să reflectăm asupra responsabilității (de care vorbea AlinB mai devreme) pe care Dumnezeu a pus-o între mâinile noastre, inclusiv la acest nivel. Întrebarea care decurge firesc din acest punct este următoarea: cum putem ajunge, dacă este cazul, la distingerea între un caz corect și justificat de amânare a unei sarcini, și un caz fals? Aici intră în joc formarea personală, gradul de înduhovnicire șamd. Dacă la nivel de intenție (fiindcă urmăresc evitarea unei sarcini), și la nivel de manifestare (fiindcă presupun lipsa completă a întâlnirii conjugale), abstinența ortodoxă și catolică pot fi considerat identice, rămâne să reflectăm asupra motivelor pentru care BC a considerat justificată, în caz de motive serioase, folosirea legăturii conjugale în perioada de infertilitate lunară a femeii, în timp ce BOR a considerat justificată practicarea abstinenței absolute, pentru aceleasi motive. În această optică, presupunând un motiv grav pentru care amânarea unei noi sarcini ar necesita trecerea unui an de zile, o familie ortodoxă va trebui să se abțină complet, timp de un an de zile, de la relații conjugale, în timp ce o familie catolică nu va putea avea relații conjugale decât în perioadele de infertilitate din cadrul unui ciclu. Când au statuat acest lucru, probabil că BC a avut în vedere importanța inclusivă a actului conjugal pentru menținerea unității vieții de familie, și probabil că BOR a considerat că menținerea unității vieții de familie se poate realiza și exclusiv într-un mod spiritual (abstinență + rugăciune), minimizând importanța relațiilor conjugale în atingerea și menținerea acestei unități. Last edited by andreicosmovici; 09.04.2012 at 01:27:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa inteleg ca sunteti totusi in dezacord cu acele practici contraceptionale ale planificarii familiale predate de biserica romano-catolica? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricum ar fi, sa presupunem ca ne incadram exact in sfanta traditie ortodoxa in ce priveste acest aspect, ce ne indreptateste sa credem ca am rezolvat problema mantuirii? Ca si mirean, cand esti expus complet oricaror provocari, atat timp cat esti sanatos, mie mi se pare imposibil sa poti spune: "Iata, Doamne, desi vad tot, aud tot si toate simturile imi sunt invadate de tentatii, eu trec smerit pe langa ele, pentru ca Tu imi dai putere sa mi le infranez pe toate." Teoretic asa ar trebui, dar practic asta se intampla mai mult pe la unele vaduve... Cand cei doi soti sunt bine-sanatosi, dar nici prea tineri sa mai aiba copii, nici prea batrani ca sa nu mai fie apti pentru asta, ce sa faca, avand in vedere ca ideea calendarului este pentru cei ce nu s-au "fript" inca?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În plus, contracepția chimică este devastatoare pentru corpul femeii. Dr. Ellen Grant explică aceste lucruri, vezi cărțile sale "Sexual chemistry" și "The Bitter Pill". Pentru aceste motive, aș avea mari rezerve față de orice formă de contracepție. Din păcate, metodele naturale de reglare a concepției sunt asimilate cu metode contraceptive, deși nu se intervine cu absolut nimic în actul fizic al legăturii conjugale, iar permisivitatea folosirii perioadelor infertile pentru relații conjugale, existentă în învățătura BC, este dată numai dacă se are în vedere porunca lui Dumnezeu, și numai dacă este vorba de o situație gravă și temporară. Citat:
Aș mai face o precizare: metoda calendarului reprezintă precursorul metodelor naturale de reglare a concepției. A fost dezvoltată prin anii 1930, dar între timp au apărut studii noi, foarte bine puse la punct. Metoda naturală cu procentul de siguranță cel mai ridicat este metoda simpto-termică a Dr. Joseph Rotzer. În România există monitori și familii care practică această metodă naturală, cine este interesat/ă, putem lua legătura. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumnezeu ne-a dat copii frumosi si sanatosi pentru ca asa a vrut El, nu fiindca ne-am propus sau programat noi. Dupa mintea noastra de atunci, eram incredintati ca ne incadram intr-o perioada non-fertila. Probabil pentru o siguranta de cel putin 80%, femeia trebuie sa aiba ciclurile foarte regulate, ca a unui ceas elvetian. Din motive binecuvantate de Dumnezeu, la noi nu s-a intamplat asa, fie ca era vorba de stari emotionale, fie de schimbare de clima, fie din "exceptia care confirma regula". Sau poate nici noi n-am luat foarte in serios niciodata limita extrema a calendarului in tineretile noastre. Exact nu mai tin minte ca a trecut mult timp de-atunci... Dar asa cum vad eu lucrurile, chiar daca exista "studii foarte bine puse la punct", intotdeauna va fi un "ceva" prin care Dumnezeu sa ne ajute sa nu facem prostii prea mari in naivitatea noastra.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Trebuie înțeles (și studiat, pentru cine dorește) faptul că metoda calendarului a fost practic înlocuită de metodele naturale de reglare a conceptiei, care sunt cele corecte, in sensul in care tin cont de semnele amintite mai sus (temperatura, mucus, col), în acest fel fiind capabile să integreze orice modificare: boală, stress, ciclu mai lung etc. Ca o concluzie, NU este necesar ca femeia să aibă cicluri regulate, pentru a putea practica metoda simpto-termică a Dr. Joseph Rotzer. Citat:
Una din "binecuvântatele întorsături" este survenirea unei sarcini, peste planul meu uman. Eu cred că, indiferent de gradul de siguranță al unei metode sau al alteia, rămâne valabilă problema responsabilității personale față de porunca "creșteți și vă înmulțiți". Așa cum am spus și mai devreme, abstinența ortodoxă, totală, se hrănește din aceleași intenții de amânare a sarcinii din care se hrănește și abstinența periodică catolică. Diferența este următoarea: BC consideră că unirea conjugală este permisă și importantă pentru unitatea vieții de familie, atunci când acea familie este într-o situație în care, din punct de vedre uman, este necesară amânarea unei sarcini. BOR consideră nepermisă utilizarea căsătoriei în perioadele de infertilitate ale femeii, deși actul conjugal din acea perioadă ar fi tot complet, și deși intenția soților nu ar fi de a se sustrage poruncii lui Dumnezeu, ci doar de a amâna venirea unei noi vieți, pentru motive întemeiate. |
|
|||
|
|||
![]()
Lăudat fie Isus!
Citat:
Nu e predată de BRC. Citat:
2- Acest detaliu contrazice porunca lui Dumnezeu. 3- Este permisă numai dacă situația e gravă și temporară? Interesant că este permisă dacă situația este temporară, lucru perfect aplicabil și abstinenței. Dacă situația ar fi definitivă atunci ”metoda” n-ar fi permisă? |
![]() |
Tags |
metode contraceptive, metode naturale, reglarea nasterilor, reglarea naturala, scopul casatoriei |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pledoarie pentru nasterea naturala | Florin-Ionut | Umanitare | 126 | 03.10.2013 22:11:24 |
nastere naturala/cezariana | nicoletajuravle | Generalitati | 29 | 30.05.2013 18:02:29 |
UE si alimentatia naturala | nicoletajuravle | Generalitati | 9 | 21.04.2007 11:42:44 |
|