Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.04.2010, 00:48:27
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
In eventualitatea in care cel ce a scris articolul este obiectiv si sincer [am vazut pastori de la care aveam pretentii aruncand cu noroi fara fundament] , cazul relatat e posesiune demonica. Depinde pe cine a studiat si cat de sincer e. dar mai toti sunt pusi pe discreditat. E de inteles, data fiind avalansa de imitatii...
Bine, deci toate erau posedate demonic desi inainte de glossolalie au cantat din evanghelie, pana le-a venit darul. (Vreau sa zic ca nici macar nu exclud posibilitatea, desi personal inclin mai mult pe varianta cu social learning) Btw tipul care a facut studiul e din filmul asta, cu spiritualitatea and stuff, nu dorea sa discrediteze pe nimeni, si daca ar fi fost setat pe discreditari, cred ca le bestelea pe calugaritele catolice dat fiind backgroundul lui :)

Si daca spui ca dureaza fix cat vrei tu, de unde stii ca nu tu iti induci starea aceea. Si daca totusi e un dar al duhului, de ce ai vrea sa inceteze vreodata?
Vechi 19.04.2010, 00:49:48
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Chiar toate cele de pe youtube sunt caricaturi, rautati...si nicio inregistrare adevarata?

In fine, ceea ce am vazut eu pe youtube, sunt inregistrari care iti ridica parul creasta, si de asemenea...inregistrarile care surprind o cantare, un cor, un concert...sunt de fapt alte momente decat cele in care coboara "Duhul Sfant", deci ceva nu se leaga.

Poate nu inteleg eu, dar Duhul Sfant coboara asa peste toti, in timp ce pastorul indeamna insistent spre acest lucru...dar de ce nu ar cobori in timp ce o formatie canta de exemplu? S-ar opri din cantat, pentru a-l lauda pe crestinul daruit...care vorbeste in limbi, sau care ar fi atitudinea in fata unui astfel de moment spontan?
Nu m-am uitat mult pe youtube. Am văzut doar câteva înregistrări care m-au scârbit și nu am mai deschis. Sunt convins că, pe acolo sunt și filmulețe faine cu penticostali dar am o propunere:

Dacă nu e și asta o capcană :), trimite-mi un link să o văd o înregistrare, pune întrebări la obiect din ce se întâmlă acolo și, dacă mă voi pricepe voi fi gata să comentez.
Citat:
Pana la urma ceva scrie in Biblie, si cam cu totul altceva se intampla in comunitatile penticostale, unde crestinii vorbesc unul altuia, de fapt ceilalti nici nu inteleg macar ce zice respectivul...si trebuie musai un translator, desi nu e nici macar limba straina, ci ceva ce poate fi inteles doar de o singura persoana. Cum se explica aceste particularitati, care pe mine nu ma trimit absolut deloc cu gandul la Sfanta Scriptura, la propovaduire...
Eu, ca să înțeleg ce se întâmplă în bisericile ortodoxe a trebuit să fac un efort de voință, să-mi extind limitele și să observ empatic ce se petrece dincolo de gardurile confesiunii mele.

Cu educația mea de penticostal, ceea ce puteam vedea era foarte ciudat.

Ai idee cam ce șoc este pentru un penticostal ca mine, care în copilărie și în tinerețe nu a intrat niciodată într-o biserică ortodoxă, și care a auzit: „ cei din lume (ortodocșii, te-ai prins) sunt idolatri. Pe lângă alți idoli pe care îi au (icoane, chipuri cioplite, etc) ei se închină și la cadavre”. Ok, tu, NP, nu prea crezi că se poate întâmpla așa ceva, dar după câțiva ani vezi în câteva înregistrări video că ei nu doar se închină ci chiar le sărută.
Îți pot spune: creștinii de orice culoare confesională pot fi oripilați de ceea ce văd la vecinii lor. Așa au fost educați (îndoctrinați) să respingă cu scârbă ce e „dincolo”.

Buuuun. Cum se ajunge dintr-o poziție de NP șocat, oripilat de ceea ce vede , la atitudinea: de fapt ortodocșii sunt creștini și pentru aproape tot ceea ce ei fac au suficiente argumente care țin de Sfânta Scriptura și/sau Sfânta Tradiție? Eu știu câțiva pași pentru că am parcurs acest drum.

Dar dacă creștinul dintr-o biserică, indiferent care este aceea NU VREA să înțeleagă ce se petrece în cealaltă tabără creștină el nu va înțelege. De fapt așa e și cel mai comod. Și cel mai plăcut pentru mândria noastră: „noi suntem cei mai tari, toți ceilalți sunt niște fraieri”

Ce tot încerc să spun? Tu nu ai șanse să înțelegi ce se petrece la penticostali sau la catolici sau la...x, dacă ceea ce vrei de fapt, este doar să ridiculizezi diferențele dintre tine și ei.
Citat:
Ce alte daruri mai aveti, pentru ca observ ca acesta e un dar foarte vizibil...dar tu vorbesti de daruri?

Ce daruri avem noi ortodocsii?

Ce daruri au catolicii, adventistii, baptistii, luteranii, reformatii, evanghelistii...?
Am răspuns și în postarea trecută: nici un dar al Duhului Sfânt nu aparține unei biserici creștine. Darurile aparțin lui Dumnezeu. El le împarte după cum voiește El oricăror creștini amintiți de tine mai sus.

Mă bucur că nu ai trecut acolo mormonii sau secta AUM.

Pentru că eu când spun creștini mă refer la toți cei care în doctrină acceptă fără rezerve Crezul Niceeano- Constantinopolitan iar în practică își dau toată sârguința să adauge la credința lor, fapta.

Nu cred în daruri ale penticostalilor, adventiștilor catolicilor sau ortodocșilor. Cred în darurile Duhului Sfânt din 1 Corinteni 12:8-10, Romani 12:6-8 și Efeseni 4:11. Ele au fost date Bisericii, sunt valabile cât vor ținea veacurile și cei care le acceptă, le cred și le practică sunt binecuvântați.
Vechi 19.04.2010, 00:55:41
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Nu mai tin minte pentru ca au trecut vreo 13 ani, nu ca nu eram constienta. Eram perfect constienta . Tine cat vreau eu, nici mai mult nici mai putin.
Si totusi tin minte ca spuneai ca a fost un moment extrem de important pentru tine, si pentru care te-ai rugat si ai postit...iar eu din cate tin minte, ai afirmat ca nu mai stii exact ce spuneai, nici cat a durat, dar ca a fost ceva foarte intens...iar acum vorbesti ca de ceva ce se intampla in timp ce esti perfect constient, si care poate fi oprit cand vrei...de parca stii exact ce se intampla.

Ai afirmat de multe ori, ca cel care vorbeste in limbi nici nu stie intotdeauna ce spune, si nici nu intelege, sau ca are nevoie de transaltor...pai atunci cum sunt perfect constienti acesti oameni, si opresc...ce, de unde stiu cand sa se opreasca, cand ei nu stiu ce spun, se opresc ei..sau ii opreste altcineva?

Tu de ce ai vrut sa te opresti( scuza-mi indiscretia, dar sunt curioasa, ce il face pe un credincios penticostal sa puna punct acestei expriente, care nu e chiar una de zi cu zi, imi imaginez)?
Vechi 19.04.2010, 00:56:42
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Bine, deci toate erau posedate demonic desi inainte de glossolalie au cantat din evanghelie, pana le-a venit darul. (Vreau sa zic ca nici macar nu exclud posibilitatea, desi personal inclin mai mult pe varianta cu social learning) Btw tipul care a facut studiul e din filmul asta, cu spiritualitatea and stuff, nu dorea sa discrediteze pe nimeni.
Si babele descanta cu "Tatal nostru". Deci repet, asta e valabil numai daca studiu e obiectiv. Dar daca te duci sa demonstrezi ca ceea ce crezi este adevarat, poti nici sa nu mai studiezi, ca tot aia iti va iesi.

In general am mari indoieli asupra studiilor. Si sa-ti zic de ce: un om cu frica de Dumnezeu nu se va duce sa inregistreze Duhul Sfant pe EEG sau cine stie cum. II va da respectul cuvenit. Iar daca acesti oameni nu au aceasta frica de Dumnezeu ma indoiesc ca au pareri obiective.

Citat:
Si daca spui ca dureaza fix cat vrei tu, de unde stii ca nu tu iti induci starea aceea. Si daca totusi e un dar al duhului, de ce ai vrea sa inceteze vreodata?
Trebuie sa incetezi, pentru ca se termina timpul de rugaciune si fratii incheie slujba. Sau plange copilul. Sau striga vecina...traim inca in lume.

Oricat m-as chinui sa o induc nu pot daca Duhul Sfant nu e prezent acolo. El trebuie sa fie langa mine sa ma invete sa ma rog. Altfel darul nu e functional.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 19.04.2010, 01:01:58
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Nu m-am uitat mult pe youtube. Am văzut doar câteva înregistrări care m-au scârbit și nu am mai deschis. Sunt convins că, pe acolo sunt și filmulețe faine cu penticostali dar am o propunere:

Dacă nu e și asta o capcană :), trimite-mi un link să o văd o înregistrare, pune întrebări la obiect din ce se întâmlă acolo și, dacă mă voi pricepe voi fi gata să comentez.

Eu, ca să înțeleg ce se întâmplă în bisericile ortodoxe a trebuit să fac un efort de voință, să-mi extind limitele și să observ empatic ce se petrece dincolo de gardurile confesiunii mele.

Cu educația mea de penticostal, ceea ce puteam vedea era foarte ciudat.

Ai idee cam ce șoc este pentru un penticostal ca mine, care în copilărie și în tinerețe nu a intrat niciodată într-o biserică ortodoxă, și care a auzit: „ cei din lume (ortodocșii, te-ai prins) sunt idolatri. Pe lângă alți idoli pe care îi au (icoane, chipuri cioplite, etc) ei se închină și la cadavre”. Ok, tu, NP, nu prea crezi că se poate întâmpla așa ceva, dar după câțiva ani vezi în câteva înregistrări video că ei nu doar se închină ci chiar le sărută.
Îți pot spune: creștinii de orice culoare confesională pot fi oripilați de ceea ce văd la vecinii lor. Așa au fost educați (îndoctrinați) să respingă cu scârbă ce e „dincolo”.

Buuuun. Cum se ajunge dintr-o poziție de NP șocat, oripilat de ceea ce vede , la atitudinea: de fapt ortodocșii sunt creștini și pentru aproape tot ceea ce ei fac au suficiente argumente care țin de Sfânta Scriptura și/sau Sfânta Tradiție? Eu știu câțiva pași pentru că am parcurs acest drum.

Dar dacă creștinul dintr-o biserică, indiferent care este aceea NU VREA să înțeleagă ce se petrece în cealaltă tabără creștină el nu va înțelege. De fapt așa e și cel mai comod. Și cel mai plăcut pentru mândria noastră: „noi suntem cei mai tari, toți ceilalți sunt niște fraieri”

Ce tot încerc să spun? Tu nu ai șanse să înțelegi ce se petrece la penticostali sau la catolici sau la...x, dacă ceea ce vrei de fapt, este doar să ridiculizezi diferențele dintre tine și ei.

Am răspuns și în postarea trecută: nici un dar al Duhului Sfânt nu aparține unei biserici creștine. Darurile aparțin lui Dumnezeu. El le împarte după cum voiește El oricăror creștini amintiți de tine mai sus.

Mă bucur că nu ai trecut acolo mormonii sau secta AUM.

Pentru că eu când spun creștini mă refer la toți cei care în doctrină acceptă fără rezerve Crezul Niceeano- Constantinopolitan iar în practică își dau toată sârguința să adauge la credința lor, fapta.

Nu cred în daruri ale penticostalilor, adventiștilor catolicilor sau ortodocșilor. Cred în darurile Duhului Sfânt din 1 Corinteni 12:8-10, Romani 12:6-8 și Efeseni 4:11. Ele au fost date Bisericii, sunt valabile cât vor ținea veacurile și cei care le acceptă, le cred și le practică sunt binecuvântați.
Da, hai ca am sa iti raspund maine, si tot maine am sa iti trimit si un link pentru a-mi descifra ce se intampla pe acolo ( sper sa poti)...dar acum ma duc la somn.

Doamne ajuta!
Vechi 19.04.2010, 01:02:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Si totusi tin minte ca spuneai ca a fost un moment extrem de important pentru tine, si pentru care te-ai rugat si ai postit...iar eu din cate tin minte, ai afirmat ca nu mai stii exact ce spuneai, nici cat a durat, dar ca a fost ceva foarte intens...iar acum vorbesti ca de ceva ce se intampla in timp ce esti perfect constient, si care poate fi oprit cand vrei...de parca stii exact ce se intampla.

Tu de ce ai vrut sa te opresti( scuza-mi indiscretia, dar sunt curioasa, ce il face pe un credincios penticostal sa puna punct acestei expriente, care nu e chiar una de zi cu zi, imi imaginez)?
Pai a fost important si am fost bucuroasa, asta nu inseamna ca am fost inconstienta... Andrusca.... M-am oprit pentru ca au terminat fratii rugaciunea. Insa in drum spre casa am continuat sa ma rog. Si la servici si zile intregi ma rugam. Daca as fi fost inconstienta dadea masina peste mine, nu crezi?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 19.04.2010 at 01:07:55.
Vechi 19.04.2010, 01:07:44
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Am si eu o intrebare: nu te-ai gandit niciodata ca aceste manifestari pot fi si "darurile" unui altfel de duh?
Ba da, m-am gândit. Cred că în unele cazuri lucrează un alt duh, nu Duhul Sfânt
Citat:
... Nu vreau sa te jignesc, dar poate fratii mei au vazut doar "caricaturile" de pe youtube, insa eu am vazut in realitate...
Nu ce ai văzut tu, Lacrimi, dar după cum descrii tu comunitatea penticostală din Londra, gândirea lor, atitudinile lor, cuvintele lor, faptele lor, eu nu mă identific cu astfel de personaje. Poate ai observat până acum că sunt penticostali care gândesc și acționează altfel.

Nu știm ce „realitate” penticostală observi tu. Poate a unui grup extremist și ciudat care-și spun penticostali.
Citat:
Incearca sa "iesi" putin in afara si vei vedea cum pare pentru noi, niste amarati care incercam sa fim crestini, care credem fara sa cerem Domnului minuni si semne...
Dacă cei pe care tu îi observi au nevoie de minuni și semne ca să creadă, eu sunt mai mult încredințat că sunt niște ciudați.

Credința vine în urma auzirii Cuvântului lui Dumnezeu. Nu prin a cere semne și minuni.
Vechi 19.04.2010, 01:10:52
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Cum zici tu. Oricum, infiorator nu e faptul ca glossolalia "se intampla". Treaca-mearga. Repet, prefer varianta cu social learning. Nici faptul ca se activeaza sau nu lobul frontal nu e un capat de lume.

Prapastia de netrecut e de fapt modul in care acest fenomen e trait si interpretat de cei care-l traiesc. Adica o aberatie comportamentala de genul asta e interpretata ca fiind dar al Duhului Sfant. Asta e punctul in care-mi sta efectiv mintea in loc, demonic nu mi se pare sa insiri niste fraze in limbi neexistente, si eu faceam chestia asta cand eram copil si chipurile vorbeam "engleza" dupa cum ma taia capul. Nu e neaparat un dezastru nici sa iti induci singur fenomenul asta, asta e, se intampla, ne mai scapam haturile, suntem oameni, ne-o iau gandurile si expectatiile inainte, facem ce vedem la altii, cautam sa simtim ceva, sa facem, in fine. FIE.

Faza cu adevarat maligna e ca lucrul asta, vorbitul acelei non-limbi care nu e niciodata aceeasi, repet, trece la penticostali ca dar al Duhului Sfant. Adica fac asa ceva si pe urma sustin cu nonsalanta ca Duhul Sfant s-a pogorat asupra mea si ca El m-a inspirat. Au. Au. Au.

Last edited by Jane Says; 19.04.2010 at 01:13:06.
Vechi 19.04.2010, 01:20:51
Senior Member

Implicit

Citat:
Faza cu adevarat maligna e ca lucrul asta, vorbitul acelei non-limbi care nu e niciodata aceeasi, repet, trece la penticostali ca dar al Duhului Sfant. Adica fac asa ceva si pe urma sustin cu nonsalanta ca Duhul Sfant s-a pogorat asupra mea si ca El m-a inspirat. Au. Au. Au.
Nu mai e nici penticostalismul ce a fost. Si noi ne luptam foarte mult sa nu lasam fenomene de aceste in biserica. Dar vin din ce in ce mai puternice dinspre vestul care se scalda in pacat. E o lupta continua, dar ne-o asumam pentru a nu respinge darurile lui Dumnezeu si tot ce are El bun pentru noi. Caci si darurile fac parte din fiinta Lui si daca le-a dat inseamna ca a vrut sa le dea si chiar a fost ideea Lui sa le dea. Noi doar ne supunem.
Vechi 19.04.2010, 01:24:17
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Credința vine în urma auzirii Cuvântului lui Dumnezeu. Nu prin a cere semne și minuni.

Dar... prin "staruinta" voastra pentru "botezul cu Duhul Sfant", oare nu cereti semne? Oare nu cereti minuni?... De ce nu puteti pur si simplu crede ca prin botezul crestinesc primesti automat Duhul Sfant? Si daca e un "botez" de ce aveti nevoie de mai multe? De ce sa primesti de 10 ori ceva ce iti este de folos o singura data? De ce sa staruiesti pentru ceva ce poate nici macar nu iti este de folos? De ce ravniti (sau ravnesc, penticostalii din Londra) atat de mult dupa acest "dar"? Duhul Sfant are atat de multe si minunate daruri, care ne sunt de folos, de ce sa nu cerem intelepciune, smerenie, viata duhovniceasca?... De ce "ceva" care nici macar nu stim daca este de la Domnul, daca ne va ajuta sau daca ne ve condamna la A Doua Venire a Mantuitorului?...

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 22:32:16
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? petrut-angel Secte si culte 1534 12.03.2018 22:00:37
Vorbirea in limbi - ajutor Archangel Reguli generale de utilizare a forumului 37 03.01.2013 12:16:48
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali gpalama Secte si culte 4 29.05.2010 21:11:29
DESPRE VORBIREA IN LIMBI Ioan_Ciobota Generalitati 4 24.03.2010 17:09:10