Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2009, 21:11:32
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de silverstar Vezi mesajul
Dacă ar fi trăit, astăzi ar fi împlinit 91 de ani. Frig, foame, frică… Și multă umilință… Epoca de aur… Întuneric pe stradă, acasă și gol, un gol imens în magazine…

Când mă culcam, mă îmbrăcam…

Și sala de clasă rece, cenușie. Copii palizi,cu pielea de pe mâini crăpată de frig, zgribuliți în bănci, indiferenți, apatici… Cenușiu, peste tot cenușiu și trist…

Și cota lunară: 2 ouă, 50 de grame de unt, 1/2 de l de ulei… Și pâinea drămuită, veche ca să nu se mănânce mult… Și iar frigul…
Să facem economie, economie… Asta auzeam ori de câte ori deschideam TV-ul…
Nu vă voi povesti nici despre economie la una sau la alta(deși de câteva zile se tot face apel la tot soiul de economisiri...)vă voi spune o istorioară despre un 8 Martie de prin anuii 1988.

Și pe vremea aceia, ziua de 8 Martie era foarte importantă,sărbătorită mai ales în școli.
La clasele 1-4 unde, copilașii de la orașe și de la sate îmbracați frumos,și musai (la fel ca și astăzi de altfel) cu un mai mic sau mai mare cadou pentru "tovarășa" făceau o mică serbare și cântau cântecele pentru mama "e ziua ta mă-mi-co /în dar ți-am adus ghiocei.../ și poezii ...ce mai era atmosferă de sărbătoare.
Stăteam cu ușa la cabinet închisă căci nu-mi plăcea defilarea plină de lingușire și zâmbetele false ale celor care nu ți-ar fi dat nici măcar un pahar cu apă fără să-ți ceară să faci o ilegalitate.
Așadar,priveam pe fereastră agitația matinală a satului și mai ales copii care mergeau spre școală.
Pe la ora 8,3o văd pe scările primăriei un gheomtoc de copil ,cu gheozdanul lângă el plângând cu sughițe.Nu m-a lăsat inima și m-am dus la el ca să aflu de ce plânge.
- De ce plângi? l-am întrebat ridicându-i ghiozdanul de jus.
Printre sughițuri îmi spuse:
- Am spart borcanul cu smântână și ouăle pe care trebuia să le duc la școală căci mama nu a avut bani să-mi dea să-i cumpăr lui tovarășa învățătoare cadou și nu mă primește la școală fără - îmi spuse arărându-mi "cadoul" făcut omletă cu smântână.
- Atunci du-te înapoi acasă că vorbesc cu invățătoarea să te motiveze.
- Nu mă duc că mă bate mama.Noi nu avem vacă cu lapte și a căutat tot satul un borcan cu smântănă; mi-a argumentat punându-se iar pe plâns.
M-am dus în birou și am luat din vază florile aproape trecute și am mai căutat prin dulap unde am găsit o cutie de ness pe jumătate consumată (ohooo,marfă rară ,pentru protocol de gradul O ).
Mare bucurie a avut bietul țînc.L-am urmărit cu privirea până a intrat în școală stăpânindu-mi râsul câd îl vedeam ducănd "cadoul" lui tov. învățătoare Casandra.
Am stat toată dimineața la fereastră refuzând invitațiile la "festivitățile" urmate de masa de protocol.
Pe la ora 13 sărmanele învățătoare cu sacoșele grele pline ochi cu ouă,lapte,cartofi,murături,mere șunci afumate cârnați și câte și mai câte "mărțișoare" alergau să prindă mașina poștei mare ajutătoare a navetiștilor.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce ati face daca ati afla mai aveti putin de trait ory Stiri, actualitati, anunturi 63 17.02.2011 21:40:47
mai are har daca...? Ioana-Andreea Pocainta 12 07.01.2011 15:47:42
ati trait astfel de stari? raisa2006 Pocainta 32 23.11.2010 19:13:33
Am trait s-o aud si pe asta... antiqu Generalitati 89 18.01.2010 17:03:11
Cat credeti ca mai are biserica de trait? ColdFusion Preotul 41 16.03.2007 01:49:50