Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2009, 16:58:31
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
A vindecat sambata, dar de ex. el si apostolii au culesc spice de grau ca le era foame sambata; Iisus i-a zis slabanogului sa-si ia patul in spinare si sa umble etc. Si cand a fost criticat a zis ca 'nu omul este pentru sabat ci sabatul este pentru om', si 'Fiul Omului este domn si al sabatului'. A vrut sa le arate ca nu in tinerea unor reguli tine dragostea de Dumnezeu si credinta, pana la urma.
Orice asemanare cu diversele discutii actuale pe acest forum este, nu-i asa, o pura intamplare. ;-)

Daca nu scrie in Biblie nu inseamna ca nu a ras. Nu putem decat specula, evident.

Ce zice Noessisaa este adevarat despre spitale. As mai adauga: Eu stiu din proprie experienta ca se pot face glume cand esti bolnav grav si chiar in pericol de moarte, si poti si sa razi de asta (chiar cel de aproape drag poate). Daca nu intelegi, Anca, nu iti pot explica.
In plus, da, El vedea tot raul si toata suferinta, dar fiind Dumnezeu vedea si tot binele si manturiea si Imparatia. Care castiga. Invierea se vede din persopectiva crucii. Deci..
Inteleg totul din punct de vedere omenesc, dar nu stiu cum este sa fii Dumnezeu si sa privesti spre omenire, vazand pacate, boli, nu numai la cei de fata, ci si la cei, care nu erau de fata; si la generatiile dinainte. Dar poate stiti voi... in special tu, Fani! Dar iti multumesc pentru lamurire. Eu ma gandisem ca Iisusu mergand si citind scrisputrile si apoi explicandu-le, tinea sambata. Dar, ce-i drept a vindecat sambata, ceea ce nu le-a placut evreilor.
Si sa nu uitam ca Iisus stia cum este in cer; si atunci ma gandesc ca nu prea avea de ce râde aici pe pamant.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 17:08:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Inteleg totul din punct de vedere omenesc, dar nu stiu cum este sa fii Dumnezeu si sa privesti spre omenire, vazand pacate, boli, nu numai la cei de fata, ci si la cei, care nu erau de fata; si la generatiile dinainte. Dar poate stiti voi... in special tu, Fani! Dar iti multumesc pentru lamurire. Eu ma gandisem ca Iisusu mergand si citind scrisputrile si apoi explicandu-le, tinea sambata. Dar, ce-i drept a vindecat sambata, ceea ce nu le-a placut evreilor.
Si sa nu uitam ca Iisus stia cum este in cer; si atunci ma gandesc ca nu prea avea de ce râde aici pe pamant.
Anca, eu habar n-am, ca nu ma pot pune in locul Lui.. Am zis cum mi se pare.
Vechi 17.06.2009, 17:46:52
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Eu nu am intalnit nicaieri o obligatie de a face munca misionara!

Noua ni se cere pocainta si smerenie in primul rand.
Daca mie mi se nazare ca stiu ceva (da, chiar cazul de fata!) si ma apuc sa invat pe altii crezand ca fac bine, deja am cazut in mandrie.

De asemenea, te rog sa observi ca ortodocsii NU au facut cruciade si "misionariat" cu forta.
Nu prea înțeleg, aș vrea un răspuns puțin mai elaborat.
Nu scrie nicăieri că trebuie să faci muncă misionară, adică să răspândești credința, să o faci cunoscută altora ?!
În același timp, cine încearcă să răspândească religia cade în păcatul mândriei, iar credincioșii trebuie să fie smeriți.
Iar oamenii din alte religii, dacă nu ajung să cunoască religia creștină, nu vor ajunge la Dumnezeu. Asta nu înseamnă că adepții creștinismului n/au făcut nimic pentru ca și celelalte miliarde de oameni de pe planetă să ajungă la Dumnezeu ?
Cum ar trebui să cunoască ei religia, să se documenteze singuri, să intre pe internet, să călătorească în cele câteva țări ortodoxe ?

Să rezum nedumerirea:
1) Creștin/ortodocșii nu fac misionariat pentru că se consideră a fi un păcat (mândrie), și n/ar mai fi smeriți.
2) Sunt conștienți că se ajunge cel mai aproape de Dumnezeu doar prin ortodoxism ?
Deci ei nu fac nimic pentru celelalte popoare ?
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 17:59:55
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
Nu prea înțeleg, aș vrea un răspuns puțin mai elaborat.
Nu scrie nicăieri că trebuie să faci muncă misionară, adică să răspândești credința, să o faci cunoscută altora ?!
În același timp, cine încearcă să răspândească religia cade în păcatul mândriei, iar credincioșii trebuie să fie smeriți.
Iar oamenii din alte religii, dacă nu ajung să cunoască religia creștină, nu vor ajunge la Dumnezeu. Asta nu înseamnă că adepții creștinismului n/au făcut nimic pentru ca și celelalte miliarde de oameni de pe planetă să ajungă la Dumnezeu ?
Cum ar trebui să cunoască ei religia, să se documenteze singuri, să intre pe internet, să călătorească în cele câteva țări ortodoxe ?

Să rezum nedumerirea:
1) Creștin/ortodocșii nu fac misionariat pentru că se consideră a fi un păcat (mândrie), și n/ar mai fi smeriți.
2) Sunt conștienți că se ajunge cel mai aproape de Dumnezeu doar prin ortodoxism ?
Deci ei nu fac nimic pentru celelalte popoare ?
De fapt, misiunea este pentru un crestin nu numai o posibilitate, ci o obligatie, dupa cele scrise in Evanghelie.
Din pacate sunt slaba la gasit citatele repede. Imi vine in minte doar indemnul lui Iisus catre apostoli, 'predicati popoarelor'.. Si nu se poate spune ca noi, care zicem ca avem credinta apostolica, suntem scutiti de asta. Toti am primit Duh sfant prin mirungere. Toti suntem preoti dupa 'preotia imparateasca' de care vorbeste sf. Petru.

Este evident ca uneori misiunea, in occident mai ales, s-a unit cu tendintele colonialiste si asta nu a fost bine. Dar nu inseamnca ca misionarii catolici au fost cei care au participat activ, in general, la genocidurile care au fost de ex. in America (am mai si participat din pacate). Si au facut si multe lucruri bune si au si convertit cu adevarat oameni.

In lista ta ai uitat misiunile rusesti care au fost foarte extinse, in Siberia, Alasca, Japonia etc. In sec. 20 s-au mai trezit si ceilalti ortodocsi si au facurt misiune in Africa, China, Filipine (parca)...
Deci au mai facut si ortodocsii misiune. A fost o perioada in care nu puteau face, cand erau sub jugul otoman si abia reuseau sa reziste fara sa isi uite credinta. A fost sa zicem o perioada de somn, din care nu ne-am trezit inca de tot..

Am participat odata la o intalnire de o saptamana organizata in Albania pe aceasta tema, si am fost impresionata si m-a pus mult pe ganduri. Si in Albania este cativa o misiune ortodoxa, pentru ca Biserica ortodoxa de acolo a trebuit reconstruita din temelii, ceea ce s-a facut partial cu misionari ortodocsi veniti dinafata; Chiar arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, grec de origine, a fost inainte misionar in Africa.

Nu inseamna ca fiecaruia dintre noi i se cere sa plece in tari straine, dar macar sa marturiseasca dupa putintele lui acolo unde se afla, fara agresivitate si prozelitismul, bineinteles.
Mai stii cum vorbeste Steinhardt despre asta? Lui ii apatine si expresia 'primejdia marturisirii'..
Vechi 17.06.2009, 18:38:24
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
De fapt, misiunea este pentru un crestin nu numai o posibilitate, ci o obligatie, dupa cele scrise in Evanghelie.
Din pacate sunt slaba la gasit citatele repede. Imi vine in minte doar indemnul lui Iisus catre apostoli, 'predicati popoarelor'.. Si nu se poate spune ca noi, care zicem ca avem credinta apostolica, suntem scutiti de asta. Toti am primit Duh sfant prin mirungere. Toti suntem preoti dupa 'preotia imparateasca' de care vorbeste sf. Petru.
Fani, eu stiu ca asta a spus APOSTOLILOR:
"Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ.
Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. " (Matei 28:18-20)
si daca imi amintesc corect, intai ei au primit Duhul Sfant, apoi au raspandit cuvantul.
In plus, femeile nu au voie sa invete pe altii.

Cel putin asa am inteles eu lucrurile.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:55:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
"Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ.
Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. " (Matei 28:18-20)
si daca imi amintesc corect, intai ei au primit Duhul Sfant, apoi au raspandit cuvantul.

Prin apostoli, ne-a zis si noua. Toti am primit Sf. Duh. Mai sunt si alte pasaje dar nu imi vin in minte :-(
Femeile dintotdeauna au invatat in Biserica, intr-un fel sau altul.
Daca ar fi asa, cine i-ar mai invata pe copii regilia? (familia fiid mica biserica..) Sau de ce s-ar accepta profesoare de religie?
La urma urmei si tu inveti, dai raspunsuri pe forum cand pune cineva intrebari ;-)
Vechi 17.06.2009, 19:00:56
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Ma refer la faptul ca nu oricine poate face activitate misionara, ci cei doar carora li s-a dat asa ceva. Asa ca nu poate fi vorba de o obligatie in acest sens. Dar poate gresesc (ma mai gandesc la asta).
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 19:09:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ma refer la faptul ca nu oricine poate face activitate misionara, ci cei doar carora li s-a dat asa ceva. Asa ca nu poate fi vorba de o obligatie in acest sens. Dar poate gresesc (ma mai gandesc la asta).
Fiecare la nivelul lui, bineinteles.. sa marturisim fiecare acolo unde suntem pusi, dupa putinta, sa nu ascundem candela sub oboroc.
Vechi 17.06.2009, 19:09:28
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Prin apostoli, ne-a zis si noua. Toti am primit Sf. Duh. Mai sunt si alte pasaje dar nu imi vin in minte :-(
Femeile dintotdeauna au invatat in Biserica, intr-un fel sau altul.
Daca ar fi asa, cine i-ar mai invata pe copii regilia? (familia fiid mica biserica..) Sau de ce s-ar accepta profesoare de religie?
La urma urmei si tu inveti, dai raspunsuri pe forum cand pune cineva intrebari ;-)
Da, eu nu ma pot abtine... am cate o parere despre orice!
Despre interdictia ca femeia sa invete pe altul: I Timotei 2:11-12.. si in alte locuri.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 20:34:24
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

A zecea întrebare.
Este adevărat faptul că Biserica Ortodoxă cultivă intoleranța și discriminarea față de LGBT și militează pentru blocarea drepturilor civile pe care aceștia le au în multe țări civilizate ?
(LGBT este o abreviere care include persoanele Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transexuali)

Este adevărat că BOR, precum și credincioșii care o susțin, reclamă că homosexualitatea este o boală – care poate fi vindecată, care este și obiectivul lor asupra acestui aspect ?
Este adevărat că doctrina ortodoxă învață că adoptarea acestei intoleranțe reiese cât se poate de clar din Scriptura inspirată de Duhul Sfânt, prin urmare aceasta este decizia lui Dumnezeu ?
Este adevărat faptul că credincioșii ortodocși obișnuiți cred cu adevărat că aceste persoane “infectate” nu pot aduce nimic pozitiv în societate, ci doar contribuie la decăderea ei accelerată ?

Este adevărat faptul că majoritatea credincioșilor ortodocși nu cunosc că foarte mulți oameni din categoria LGBT au pus o cărămidă esențială la cultura lumii în care trăim și fără ei civilizația umană ar fi fost mult mai săracă ?
Și fără a invoca sofismul apelului la autoritate mă refer la personalități istorice (Alexandru cel Mare, Cezar), trecând prin filosofie (Socrate, Platon, Ludwig Wittgenstein), lumea filmului (Pedro Almodovar, P.P. Pasolini), actori (Marlon Brando, Angelina Jolie), muzică (P.I. Tchaikovsky, Elton John), scriitori (Marcel Proust, Oscar Wilde, Goethe, H.C. Andersen), oameni de știință (Alan Turing, căruia îi datorăm faptul că noi batem aici tastele la calculator și fără de care cine știe peste cât timp am fi făcut asta) sau artiști (Leonardo da Vinci, Michelangelo – care a zugrăvit imagini unice în civilizația umană cum ar fi Capela Sixtină).

Vă rog a răspunde în parte la fiecare din cele 5 întrebări de mai sus, care privesc în ansamblul lor poziția ortodoxă asupra homosexualității.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunile ortodoxiei pentru ora de religie spre_rasarit Sectiune dedicata profesorilor de religie 43 21.03.2014 19:21:41
O alimentatie corecta ovidiu b. Generalitati 469 26.07.2013 19:03:38
Chemare la rugaciune individuala pentru conversia la credinta a dusmanilor ortodoxiei spre_rasarit Generalitati 45 21.07.2011 01:23:02
care varianta e corecta? victortiti89 Generalitati 76 16.06.2011 17:14:43
Bun simț si intelegere I.Calin Generalitati 7 24.08.2010 20:10:13