![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
A nu se confunda neputinta cu indiferenta, nestiinta si mandria Daca Dumnezeu a facut totul pentru noi, jertfa suprema pentru mantuirea noastra, tu crezi ca noi nu mai avem nimic de facut? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iar ca sa intelegi de ce nu este ingaduit sa ramai si la pacate asa zis mici, voi reda o vorba din popor: "Omul pune pe cal mai intai poclada, apoi seaua; strange bine tofturul, ii aseaza in gura zabala de la frau, pune piciorul in scara si apoi ii sare in spate. Tot asa pune si dracul stapanire pe om, cu incetul: mai intai ii arunca o pofta mai mica, apoi altele, din ce in ce mai mari si mai vinovate. Si dupa ce ti-a sarit in spate si te hatuieste bine, mai fa tu, omule, ceva ca sa scapi de necurat sau mai zi daca ai ce zice." Last edited by costel; 02.09.2009 at 18:07:13. |
|
|||
|
|||
![]()
O fi cum spuneti voi, dar eu tot n-am inteles de ce a avea relatii cu sotul si a fii femeie este un pacat, mic sau mare? De ce?
Asta este problema mea. Ca de fapt de aici am plecat si nu de la alte pacate adevarate. Fiind considerate pacate aceste lucruri, este firesc ca apoi sa se ceara asceza pentru ele. De la altceva nu se cere asceza, numai de la mancare si relatii trupesti si ma rog, inca cateva lucruri la femeie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Se spune uneori ca daca cineva nu poate posti pentru ca e bolnav, sau nu posteste pentru ca are o situatie de viata speciala (e la armata, nu il lasa parintii etc etc etc) 'i se face pogoramant' sau 'ii da voie duhovnicul' ca sa nu posteasca. Tot asa si de postul de relatii sexuale, se spune pe aici 'le-a dat voie duhovnicul' sau 'li s-a dat pogoramant' sa faca una sau alta (sa nu tina post, sa foloseasca prezervatiove etc). Si unii privesc asta ca pe un compromis lumesc, se vede din ce scriu mai sus. Eu zic ca este o eroare aceasta exprimare. A aplica un canon altfel decat suna el pe hartie la o persoana concreta, vie, inseamna A-L APLICA, chiar daca il aplici prin contradictie sau lipsa. Postul la persoanele bolnave sau insarcinate, de exemplu, NU SE APLICA, pentru ca, asa cum bien zici tu, ei au alta asceza de trait si nu si-o pot mpermite pe aceasta. La fel, pentru persoanele care nu pot avea relatii trupesti cand vor, din diverse motive (stress, boala, lipsa de timp, copii, despartire temporara), infranarea perioadica NU SE APLICA sau nu se aplica in acelasi fel. Neaplicarea unei reguli este in cazul lor aplicare. Cei care stiu matematica imi vor da dreptate ca exista si acolo astfel de reguli. Daca inmultesti cu zero iti da zero, oricat ai inmulti, de exemplu. (Este doar o imagine) Oameni buni, suntem oameni vii, creati de Dumnezeul cel viu. Nu cu sabloane ne vom mantui, ci cu credinta vie aplicata 'viu'. Sigur, trebuie sa existe o randuiala, si aici sophia te inseli putin, cred: daca nu ar fi nici o regula de post si de infranare, si ni s-ar spune numai sa ne mai abtinem asa, cat putem fiecare, nu ne-am mai abtine mai de loc. Asa cum majoritatea studentilor nu ar invata mare lucru daca nu ar exista controale, examene, reguli. Se vede asta foarte bine la catolici, unde de cand s-a desfiintat postul oficial, si s-a lasat la latitudinea fiecarui credincios sa posteasca cat vrea, nu mai posteste mai nimeni (cel putin aici in vest). Deci, randuiala este necesara, insa ea se aplica diferit la persoanele vii care suntem. Asa cum pentru un om bolnav sau o femeie insarcinata postul alimentar nu se aplica, nu se aplica nici postul 'sexual' in acelasi fel ca la o persoana sanatoasa, sau de loc. Pentru asta nici nu este nevoie de duhovnic, dar sigur, daca ni se pare ca avem nevoie de sfatul lui, putem sa i-l si cerem.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Calea mirenilor nu este o cale complect ascetica, ea este o cale a transfigurarii vietii. Asceza ajuta, dar in anumite limite ('sa nu se lipseasca sotul si sotia unul de altul, afara numai pentru SCURT TIMP, ca sa se dedice rugaciunii' spune sf. Pavel.), altfel devine periculoasa pentru mirean, il poate duce la negarea trupului, pentru ca el nu a ales aceasta cale. El trebuie sa tina seama de alte considerente ca un calugar.
|
||||
|
||||
![]()
Fani, Hristos a mancat, a stat la masa cu ceilalti, deci a descoperit ca a avut cu adevarat trup omenesc. A fost firesc. Asa si in casatorie, de vreme ce ai ales acesta cale, nu trebuie sa traiesi in afara sotiei, ci impreuna cu ea sau mai indraznet spus - prin ea. Deci sa fii firesc. Dar dupa cum Hristos nu a plecat niciodata de la masa satul pana peste de bucate, tot astfel, cred ca nici omul nu trebuie sa exagereze cu legatura trupeasca. Altfel, risca sa iasa din sfera firescului.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu stiu ce intelegi tu prin "Biserica Medievala", dar impresia mea e ca faci o mare confuzie. Biserica Ortodoxa nu a controlat niciodata vietile oamenilor(nici nu a incercat). Ea a trasat doar niste reguli de vietuire(prin canoane) atat pentru monahi cat si pentru mireni. Iar respectarea sau nu a acestora a ramas si ramane la latitudinea individului. Poate ai vrut sa te referi prin "Biserica Medievala" la Biserica Catolica care a incercat sa controleze vietile oamenilor prin masuri pecuniare(inchizitia....) indrepate impotiva celor ce nu respectau punctul de vedere al bisericii. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ascultarea de Biserica - pana unde ? | Erethorn | Biserica Ortodoxa Romana | 30 | 03.08.2012 14:14:51 |
copiii din viata noastra | Mirela0110 | Intrebari utilizatori | 9 | 19.05.2011 11:40:21 |
Iubire de dusmani... pana unde? | crestinOrtodoxa | Intrebari utilizatori | 8 | 06.01.2011 21:52:55 |
Până unde merge ascultarea de duhovnic | florina_drossu | Preotul | 29 | 05.04.2010 14:28:56 |
Paganatatile din viata noastra | adorcrysti | Generalitati | 18 | 26.01.2009 22:45:41 |
|