Citat:
În prealabil postat de elizabeta
Cred ca te referi la ceea ce biserica catolica numeste "Comuniunea Sfinților", cu alte cuvinte la faptul ca biserica biruitoare este in permanenta legatura cu biserica luptatoare si cu cea patimitoare. Cum? - prin rugaciuni. Sa zicem ca eu ma rog pentru mama mea, despre care n-am cum sa stiu daca este sau nu in Cer. Rugaciunea mea, a crestinului de pe pamant este ascultata de sfantul caruia ii este adresata, in cazul meu Preasfanta Fecioara Maria, catre care am o devotiune si o dragoste speciale. Iar sfantul (Preasfanta) Il roaga pe bunul Dumnezeu pentru mama mea. Dar cum eu sunt o nemernica si o pacatoasa si, in mod normal, n-ar trebui sa fiu ascultata, intervin "meritele" sfantului caruia ma rog. Meritele sangelui varsat pe cruce de Mantuitorul sunt infinite, de aceea la catolici este aceeasi practica, si anume de a plati sfinte liturghii pentru sufletele celor raposati.
|
Bun, asta inteleg si mi se pare ok, cum o expui tu. Si la noi se platesc liturghii pentru cei raposati, nu stiu daca e acealasi lucru. Bun, eu citisem altfel, probabil ca am citit dintr-o sursa mai dubioasa. La fel cum cumva am ramas cu impresia dupa cursul de religie de clasa a IX-a ca catolicii au introdus filioque in crez special ca sa faca in ciuda la orientali. Cam asa prezentase situatia parintele profesor.