Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.12.2009, 17:34:17
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Deci :
Evolution bad! Evolution false!

Inteligent Design good! Inteligent Design true!(Maybe)

=))
Vechi 09.12.2009, 17:37:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Deci :
Evolution bad! Evolution false!

Inteligent Design good! Inteligent Design true!(Maybe)

=))
Halatul, cit costa halatul? :)
Vechi 09.12.2009, 17:38:09
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

:)) , sper sa nu ajungem in asemenea circumstante ca nenea ala care intreaba de halat prin reclame
Vechi 09.12.2009, 18:21:09
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

zxcvbnm,imi place stiinta,sunt pasionat sa aflu lucrurile interesante pe care ea le dezvaluie.Trebuie sa recunosc ca prima carte "stiintifica" pe care am citit-o este totusi biblia si de atunci o descopar din ce in ce mai interesanta.
Fiecare avem pareri,daca tu crezi altceva e problema ta,asta nu inseamna ca daca altcineva nu este de acord cu tine sigur nu are dreptate.Recunosc ca sunt creationist,am spus-o de la inceput.Primul creationist atestat istoric este Moise,care a expus aceasta "teorie" in Geneza si ii dau dreptate,am infinit mai multe motive sa cred in ea decat in teoria evolutionista.Si ceea ce insinuezi tu nu este adevarat.M-ai intrebat:"Ai mai trecut și pe celălalt trotuar sau mergi la servici ținând doar linia dreaptă ?"Fii fara grija,stiu ce este "pe celalat trotuar",chiar daca nu merg pe el.Eu am discutat si in paralel,am adus si argumentele evolutioniste in discutie daca ai fost curios sa vezi si am aratat de ce eu nu cred in ele.Asta nu inseamna ca nu cunosc lucrurile ca "fredonez dupa ureche'.Eu niciodata nu l-am confundat pe Dumnezeu cu o religie.Dumnezeu a existat inainte de orice alta religie si exista indiferent ca ateismul,care pentru mine este o alta religie,spune ca El nu exista.Dumnezeu nu numai ca "ne-a vorbit printr-un limbaj universal",ci inca continua sa ne mai vorbeasca.Nu stiu ce intelegi tu prin acest "limbaj",dar pentru mine el poate imbraca mai multe aspecte inclusiv creatia Sa.
Inca o data afirm ca pentru mine si pentru multi altii teoria evolutionista nu face parte din stiinta si cand zic stiinta ma refer la ceva demonstrat,la legi universale care guverneaza lumea si universul.Daca tu ai o alta parere,daca altcineva are o alta parere,sunt parerile voastre,nimeni nu va opreste sa le sustineti,asta nu inseamna ca si altii trebuie automat sa creada ca voi,ca daca nu "fredoneaza dupa ureche".
In ceea ce priveste chipul lui Dumnezeu,ai dreptate ca prin chip se inteleg mai multe si "inteligența, mintea superioară care îi este dată omului" si nu il iau numaidecat la propriu.Dar daca tu insuti intelegi acestea prin chip,cum este posibil sa vorbesti despre "verișorii din biosferă"?Daca tu crezi in biblie si spui ca esti crestin,cum este posibil sa spui ca omul era altceva la inceput,cu alte cuvinte "nu era dupa chipul lui Dumnezeu",pentru ca evolutia reduce totul simplist si spune ca omul este un animal,cel mult diferentele dintre el si celelalte animale sunt puse pe seama accidentelor,a intamplarii,dar ca la urma urmei omul este un animal?Oare Dumnezeu a creat animalele dupa chipul sau?Biblia spune ca doar omul a fost creat dupa "chipul" lui Dumnezeu,deci inseamna ca omul este altceva si nu animal.Tu in schimb spui contrariul si ii consideri pe ceilalti "sub patronajul ideilor creaționiste, promovate de “mogulii” agenției de știri Basilica."
Nu are importanta ce pregatire intelectuala am,sa inteleg ca te lauzi cu un CV "interesant",ca ai "evoluat" in cunoastere mai ceva decat a evoluat omul dupa cum sustin darwinistii :)
Oricum te felicit daca intr-adevar ai studiat si lauda ta are temei.Eu prefer sa nu ma laud cu ceea ce am acumulat pana acum.Daca am invatat ceva am invatat ca sa stiu,dintr-o dorinta proprie,nu ca sa vin apoi si sa le spun celorlalti care nu au facut scoala mea sa aiba grija cum vorbesc cu mine "ca nu am pascut gastele impreuna".Oricat de inteligent ar fi cineva,la urma urmei in fata lui Dumnezeu va ramane egal cu cei mai putin inzestrati din acest punct de vedere.Asa spune biblia ,dar observ ca ea pentru tine este o carte cam straina de vreme ce faci asemenea afirmatii.
De curiozitate : poate ai citit multe carti,tratate stiintifice(imi recomanzi Geologie istorică de Emilia Saulea,poate daca o voi gasi si voi avea timp voi arunca o privire pe ea)pe care le consideri adevarate suta la suta,dar biblia ai citit-o macar o data?
Nu ridic deloc ignoranta la rang de dogma,daca eram ignorant nici nu mai discutam pe aici si nici nu ma interesa care este punctul de vedere al evolutionistilor.Fiindca il stiu de asta pot sa il si combat.Spui ca "Cuvintele tale sunt legate cu sârmă ghimpată.",de ce oare,fiindca sunt greu de dezlegat?:)
Eu prin evolutionism ma refer exact la ce s-a referit aici cand a fost deschis acest topic,desi m-am legat mai mult de aceasta idee cum ca din "maimute ne tragem" si ca omul ar fi doar un animal ca oricare altul.Ma sfatuiesti:"pune mâna și citește-o carte (sau o dilemă) ! Fă un efort și nu nimeri Biblia. Merită.".Nu merita efortul "sa nu nimeresc biblia":).Am citit ceva carti in afara de biblie,de acum daca nu sunt de acord cu tine sunt "incult"?
In ceea ce priveste biblia si modul cum o citim,literar sau interpretand-o asta depinde de contextul in care apar versetele biblice si trebuie sa vedem ca interpretarea noastra sa nu nege alte pasaje,care ne contrazic.Biblia se interpreteaza tot prin biblie,fiindca biblia este un tot unitar,biblia nu se contrazice.Daca esti un crestin adevarat ar trebui sa imi dai dreptate.
Tu spui ca 'stiai ca omul nu se trage din maimuta".atunci ce facem,ca tu spui ca evolutia este stiintifica,e reala?Pai evolutia spune ca omul mai intai a fost o "maimuta",ca a evoluat si a devenit ceea ce este acum.Contrazici evolutia?:)
Nu e rau sfatul tau:"Dar mai întâi trebuie să asculți un Bach adevărat pentru a încerca să vorbești despre muzică, Totpeetor. ",dar daca il ascult mai intai pe Beethoven,pe Mozart,pe Haendel,pe Albinoni etc.are ceva?:))Curios cum tu vorbesti despre cultura,dai sfaturi foarte bune,ma sfatuiesti sa il ascult pe Bach(muzica clasica este o pasiune a mea,l-am ascultat si inca il ascult,sfatul pe care mi l-ai dat tu il dau si eu tuturor celor care vor sa inteleaga ce este cu adevarat muzica),dar imi aduci versuri din Parazitii,ce-i drept cu mentiunea ca este o "melodie educativă".Nu stiu cat de educative sunt melodiile formatiei Parazitii,dar nu le-as recomanda nimanui sa isi 'educe" copiii cu ele:).Cu adevarat educative gasesc creatiile clasice,muzica lui Bach de exemplu.
E o mare diversitate culturala in postarea ta:))Imi vorbesti despre Jules Verne si despre Emilia Saulea,despre Bach si Parazitii,despre "versuri din paleoliticul muzicii" si emisiunea lui Mihai Gadea :).Oare incerci sa impaci si cultura cu "pseudo-cultura"?Ma mir cum de nu mi-ai adus versuri "educative" si din manele:))
Poate iar vei zice ca sunt ignorant,eu aici imi expun parerile nu exclud ca altcineva sa aiba alte pareri.Nu ar mai exista dezbateri daca toti am fi de acord :)
M-ai intrebat:
"Te-ai întrebat vreodată cine a aprins chibritul ?
Cine a strâns lemnele de foc ?
Cine toarnă gaz peste focul minții oamenilor ?"
Nu stiu la ce te referi,probabil la dezbaterea creationism-evolutie.Daca la asta te referi(pentru ca eu in acea postare ma refeream la altceva),atunci 'chibritul" a fost aprins de Darwin,probabil ca nu a vrut asta initial,pentru el poate era doar un "joc" stiintific,dar vedem cu totii unde s-a ajuns."Lemnele de foc" le-au strans toti cei care i-au imbratisat ideile,iar tot ei "toarna gaz peste focul mintii oamenilor",facandu-i pe altii sa creada ca lucrurile nu stau asa cum scrie in biblie,ca ei stiu mai bine,ca biblia de fapt este "o carte plina de superstitii"s.a.m.d.Uite raspunsul meu la cele "3 question above".

Last edited by Totpeetor; 09.12.2009 at 18:43:57.
Vechi 09.12.2009, 20:50:20
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zxcvbnm Vezi mesajul
Brrr ... aștept să văd ce diagnostic îmi stabilești, dar o să-ți fie mai dificil cu semiologia, dar tragi tu concluzii dintr-un singur simpton, probabil.

Gardul are mai multe uluci. Vopsite. Numai una-i evoluționismul.
Mie îmi place să-l bag în sacul lui Moș Crăciun, alături de toate celelalte discipline care, integrante, schițează o teorie a evoluției globale, macro.
Poate tu îl bagi în ciorapul biologiei, ca teorie sintetică a evoluției legată strict de arborele filogenetic.

Mă bucur de o viziune mai holistică. Am în minte un puzzle cu mai multe piese.
Evoluția cosmologică, evoluții punctuale stelare, tectonica plăcilor, ciclurile de eroziune geomorfologică, hai evoluția vieții prin ereditatea caracterelor dobândite, poate și o evoluție spirituală (nimic nu-i imposibil) ... dar evoluționismul nu ocupă piedestalul.
Sincer, dacă ar fi infirmat (prin absurd) nu mi s-ar dărâma castelul din cărți de joc.
Doar mintea îmi spune că este corect și tot ea îmi va dicta dacă e cazul să-mi revizuiesc atitudinea. (știința e arbitrul și nu e măsluită de tata jean)

Însă, știința are limite, la fel și rațiunea.
Fata deșteaptă, nu se aventurează pe-afară, după lăsarea întunericului. E bine crescută.
Nu și-a propus niciodată să vadă înainte de Big Bang, nici după scenariul de Big Crunch, nu are treabă cu sensul existenței umane sau cu sufletul ulterior morții fizice.

Eu cred că există răspunsuri și în fața acestor dileme. (Iar mie nu-mi place să trăiesc cu dileme)
Nu soluții raționale, desigur.
Și cum sunt în căutarea adevărului, nu pot rămâne nesatisfăcut, nu !
Știința - am stabilit că nu poate și nici nu vrea să scormonească astfel de peisaje bizare, așa că nu-mi mai rămâne decât să cred, doar n-o să mai trăiesc 200 de ani până când se vor găsi răspunsuri raționale (dacă se vor găsi!).
Astfel mintea mea se liniștește rezolvând tot rebusul.
Știința lămurește peisajul ei, Dumnezeu tablourile abstracte, din afara sferei raționalului.
Iar eu sunt fericit.

Iar dacă vrei să înțelegi mai bine umila “împăcare” pe care o simt, îți dau și bibliografie ca temă pentru acasă.
Sarai piu felice.

Hai c-am încercat să dau eu anamneza, acum scrie-mi tu diagnosticul și-apoi dă-mi o compensată.
topcat tu inca esti la faza in care crezi ca stiinta poate explica
totul, ma rog, in viitor.
zxcvbnm tocmai ti-a aratat mai sus limitele stiintei. A trecut de
faza ta, stie ca stiinta are limite si STIE si care sunt.
Dumnezeu nu sta in golurile dintre cele doua limite ale stiintei,
ci in abisurile de dincolo de ele.
Imi permit sa comentez fiindca am urmat traseul lui zxcvbnm.
Deci topcat incearca sa treci din faza I in faza II. Urmeaza
apoi faza III. Asta incearca Totpeetor, sa forteze faza III.
Iertare.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Vechi 09.12.2009, 21:34:24
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
topcat tu inca esti la faza in care crezi ca stiinta poate explica
totul, ma rog, in viitor.
zxcvbnm tocmai ti-a aratat mai sus limitele stiintei. A trecut de
faza ta, stie ca stiinta are limite si STIE si care sunt.
Dumnezeu nu sta in golurile dintre cele doua limite ale stiintei,
ci in abisurile de dincolo de ele.
Imi permit sa comentez fiindca am urmat traseul lui zxcvbnm.
Deci topcat incearca sa treci din faza I in faza II. Urmeaza
apoi faza III. Asta incearca Totpeetor, sa forteze faza III.
Iertare.
Nu cred ca stiinta poate explica totul, nici macar in viitor. Cred insa ca e singurul instrument care poate explica ceva, din ce in ce mai mult.

zxcvbnm mi-a aratat numai limitele lui, nu ale stiintei: stiinta neaga existenta unui scop predeterminat al vietii umane si, de asemenea, neaga existenta unei legi morale absolute. Ca sa spun mai exact, nu le neaga ci le face inutile.
Vechi 09.12.2009, 21:34:32
zxcvbnm zxcvbnm is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Fiecare avem pareri,daca tu crezi altceva e problema ta,asta nu inseamna ca daca altcineva nu este de acord cu tine sigur nu are dreptate.
Nici nu înțeleg de ce ai scris asta.
Cred că nu te-ai gândit că așa avea o astfel de atitudine juvenilă față de un interlocutor.

Citat:
Eu niciodata nu l-am confundat pe Dumnezeu cu o religie.
Te apreciez.

@ legat de “fredonatul după ureche”.
Mă refeream la punerea pe tapet a unor articulații din treaba asta cu evoluția, ce încă nu și-au găsit o rezolvare demnă, și la reiterarea lor drept contra-argumente, de către ne-specialiști, în discuțiile de gen.
O teorie atât de cuprinzătoare nu poate fi finalizată din 3 mișcări, mereu rămân încheieturi ce par a fi ruginite, care scârțâie.
La fel și teoria totului. Se încearcă concretizarea ei de multă vreme. E indigestă. Dar poate o dată tot va fi dusă la bun sfârșit, pe placul tuturor fizicienilor, nu.

Probabil nu consideri treaba asta cu selecția naturală ca fiind adevărată, nu din pricina celor 3,4 puncte rămase nerezolvate, ci din cauza decadenței pe care o simți, înțelegând că ea propune teza apariției din ceva inferior și nu spontaneitatea din dexteritatea divină.

Mie mi-e indiferent, nu m-ar deranja să aflu că Dumnezeu m-a făcut așa, într-o clipită și nici dacă s-ar demonstra, cu suficiente dovezi indubitabile că, într-adevăr, evoluția se susține (și pentru cei sceptici).

Citat:
Daca tu crezi in biblie si spui ca esti crestin ...
Dar nu cred în Biblie. Cel puțin nu pe de-a-ntregul.

Citat:
Nu are importanta ce pregatire intelectuala am,sa inteleg ca te lauzi cu un CV "interesant",ca ai "evoluat" in cunoastere mai ceva decat a evoluat omul dupa cum sustin darwinistii :)
Oricum te felicit daca intr-adevar ai studiat si lauda ta are temei.Eu prefer sa nu ma laud cu ceea ce am acumulat pana acum.Daca am invatat ceva am invatat ca sa stiu,dintr-o dorinta proprie,nu ca sa vin apoi si sa le spun celorlalti care nu au facut scoala mea sa aiba grija cum vorbesc cu mine "ca nu am pascut gastele impreuna".
....
Am citit ceva carti in afara de biblie,de acum daca nu sunt de acord cu tine sunt "incult"?
Nu te pripi să-mi legi de picior treburi din astea neplăcute.
Sincer, acesta este singurul pasaj care m-a întristat din tot ce am discutat pe forumul acesta, de 2 săptămâni încoace.
Nu-mi băga în buzunar piatra asta de moară, cu “lauda de sine”. Nimic din ce am zis nu a avut nuanță laudativă sau insidioasă.
Și în altă ordine de idei, îți prezint scuzele mele sincere.

Citat:
Daca esti un crestin adevarat ar trebui sa imi dai dreptate.
Nu sunt un “adevărat” creștin, pentru că nu merg la Biserică decât de Paște & Crăciun și nici nu sunt de acord cu “predica moralizatoare ortodoxă” – cu indicație precisă, pe diferite subiecte de mare însemnătate dpdv al libertății de conștiință & drepturile omului.

Citat:
Tu spui ca 'stiai ca omul nu se trage din maimuta".atunci ce facem ...
Eu știu, din ce-mi spune B-Stolnici, că omul are treabă cu un “strămoș comun cu maimuțele antropoide”, și nu că se “trage din maimuță”, e o diferență nu doar de nuanță.
Treaba asta cu “omul se trage din maimuță” e numai o diversiune lingvistică cu trimitere precisă spre latrina depravării, regresului & slăbiciunii non-divine.

Citat:
... muzica clasica este o pasiune a mea,l-am ascultat si inca il ascult,sfatul pe care mi l-ai dat tu il dau si eu tuturor celor care vor sa inteleaga ce este cu adevarat muzica ...
Te apreciez foarte mult.

Citat:
Oare incerci sa impaci si cultura cu "pseudo-cultura"?Ma mir cum de nu mi-ai adus versuri "educative" si din manele:))
Deloc. Urăsc sub-cultura și Bizonii promotori.
Cu toate că pare de necrezut, Paraziții au o melodie educativă, se cheamă “Citește o carte – instigare la cultură” sau ceva de genul ăsta.
Sunt de apreciat pentru melodia asta ținând cont de armata de adolescenți & tineri care îi ascultă (cu plăcere).

Citat:
Nu stiu la ce te referi,probabil la dezbaterea creationism-evolutie.Daca la asta te referi(pentru ca eu in acea postare ma refeream la altceva),atunci 'chibritul" a fost aprins de Darwin,probabil ca nu a vrut asta initial,pentru el poate era doar un "joc" stiintific,dar vedem cu totii unde s-a ajuns."Lemnele de foc" le-au strans toti cei care i-au imbratisat ideile,iar tot ei "toarna gaz peste focul mintii oamenilor",facandu-i pe altii sa creada ca lucrurile nu stau asa cum scrie in biblie,ca ei stiu mai bine,ca biblia de fapt este "o carte plina de superstitii"s.a.m.d.Uite raspunsul meu la cele "3 question above".
Uite un dezacord:

Darwin a fost doar un pădurar.

Până în 1859, când a apărut Originea speciilor, timp de sute de ani, Biserica băga electrozi între spițele roții de la bicicletă pe care călărea știința spre noile descoperiri.
Cu mersul poticnit, bandajată și cu echimoze, fătuca asta virgină a mers ca Ana spre Manole și până la urmă a izbândit.

“Mogulii” Bisericii au observat, aruncându-și privirea spre marginea mulțimii de credincioși, de la înălțimea balconului, că oamenii încep să se disperseze întorcându-le spatele și aplecându-se peste pahare Berzelius și jucându-se cu lumina prin prisme.

Cei din spate au clădit un piedestal din lemne pentru a se înălța și a vedea ce se petrece acolo în față, în balconul “mogulilor”, simțind în minte miros de microfonie.
Iar cei din urmă s-au făcut “foc și pară”, transformând piedestalul într-un eșafod de flăcări.

Uite și al doilea dezacord:

Eu cred că Biblia este o antologie, o colecție de texte ezoterice, profetice & moralizatoare, scrisă doar în parte sub tensiune divină.
Vechi 09.12.2009, 23:08:54
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Nu ti-a placut ca am spus anumite lucruri,nici mie nu mi-a placut,dar am vrut sa fiu sincer si clar,asta in ceea ce priveste dreptul nostru de a avea pareri diferite si pregatirea noastra intelectuala.Poate voi fi acuzat de hipersensibilitate,dar in fata unor randuri ale tale precum:"Îmi inciți curiozitatea și mă voi întreba ce facultate ai absolvit";"pentru că excelezi în autosuficiență & ridici ignoranța la rang de dogmă";"pune mâna și citește-o carte (sau o dilemă) !";"Fără supărare, însă fredonezi după ureche. "etc. ce concluzii pot trage?Ma bucur sa aflu ca "Nimic din ce ai zis nu a avut nuanță laudativă sau insidioasă.",de aceea imi cer scuze daca te-am intristat.
Tu spui:"Mie mi-e indiferent, nu m-ar deranja să aflu că Dumnezeu m-a făcut așa, într-o clipită și nici dacă s-ar demonstra, cu suficiente dovezi indubitabile că, într-adevăr, evoluția se susține (și pentru cei sceptici)."
Cum sa nu te deranjeze teoria evolutionista,daca biblia spune altceva,si biblia este cartea de capatai a oricarui crestin?Asa cum am mai spus nu poti sa negi doar "ceva" din biblie,daca faci asta automat negi toata Scriptura,pentru ca intreaga Scriptura este insuflata de Dumnezeu,asta o aflam tot in biblie,ori Dumnezeu nu greseste.Tocmai de asta ateismul face "casa buna" cu teoria evolutionista,pentru ca ofera o versiune simplista,diferita de cea biblica,versiune din care Dumnezeu de fapt este inlaturat.Adevaratii evolutionisti nici nu vor sa auda de Dumnezeu.Tu observ ca nu negi existenta lui Dumnezeu,desi crezi in aceasta teorie.Se pare ca esti dintr-o categorie mai selecta :),dar trebuie sa iti mai spun o data ca nu poti impaca cele doua viziuni cu totul antagonice.Daca vei cerceta biblia cu seriozitate si cu atentie o sa imi dai dreptate.
Evolutia asa spune:totul este o intamplare si omul a aparut dintr-o "intamplare",universul dintr-un "accident".Ca omul ar fi "mai cu mot" decat celelalte animale este o prejudecata,pentru ca in realitate omul de fapt este un alt animal,chiar daca se deosebeste de celelalte,dar ca aceste diferente sunt tot produsul "unei intamplari" sau unui accident.
Oare aceste lucruri nu neaga scriptura?Biblia spune ca omul la fel ca intreg universul este creatia lui Dumnezeu,si tot ce a creat Dumnezeu a creat cu un scop.Nimic nu a aparut la "intamplare".Omul se deosebeste din toate aspectele de animale,omul le domina inca de la creatie,pentru ca insusi Dumnezeu i-a poruncit sa le stapaneasca,doar catre om a suflat Dumnezeu "suflare de viata"(deci avem ceva divin in noi),doar pentru om a murit Isus,doar omul are posibilitatea vietii vesnice in Rai s.a.m.d.Totul,pamantul cu tot ce este pe el a fost creat de fapt pentru om.Deci omul nu este un animal,omul este altceva.Evolutia insa asa cum am aratat este de alta parere.Acum ma intreb eu:cum sa impaci aceste doua idei?
Un astfel de demers este imposibil.
Expresia ca "ne tragem din maimute" nu cred ca este o "diversiune lingvistica",pentru mine nu este asa de mare diferenta intre a spune ca "ne tragem din maimute" si a spune ca "suntem rude cu maimutele",adica "avem un stramos comun".Practic ar fi cam acelasi lucru.Daca acel "stramos comun" era un alt fel de "maimuta" care nu mai exista acum cum spun evolutionistii nu are prea mare importanta pentru mine,atata vreme ca la urma urmei se vorbeste despre o "maimuta".:)
Parintele evolutie ramane insa Darwin.Biserica a fost mai mereu impotriva noilor descoperiri ale stiintei,de multe ori in mod nejustificat si din ignoranta.Dar acum aveau si au toate motivele sa respinga aceasta teorie pentru ca ea cu adevarat contrazice tot ce este sfant pentru un credincios.Chiar au de ce sa nu fie de acord cu evolutia.
Acum inteleg de ce tu nu ai nimic impotriva.Tu ai dubii cu privire la biblie,probabil pentru ca nu o cunosti indeajuns.Biblia poate fi considerata printre altele si o carte stiintifica.Biblia nu este o carte ca oricare nu este " o antologie, o colecție de texte ezoterice, profetice & moralizatoare, scrisă doar în parte sub tensiune divină."Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu si a demonstrat asta cu prisosinta pana in zilele noastre.
Afirmatia ta cum ca "Dar nu cred în Biblie. Cel puțin nu pe de-a-ntregul." nu este una realista.In biblie nu poti crede doar putin,ori crezi in toata biblia,ori nu crezi deloc in biblie.Asa cum am mai spus,biblia este un tot unitar.In Scripturi au crezut si primii apostoli si nici Isus,care este Fiul lui Dumnezeu nu a negat Scripturile.De ce sa facem noi altfel?

Last edited by Totpeetor; 09.12.2009 at 23:15:44.
Vechi 10.12.2009, 10:32:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zxcvbnm Vezi mesajul
Dar nu cred în Biblie. Cel puțin nu pe de-a-ntregul.
[...]
Eu cred că Biblia este o antologie, o colecție de texte ezoterice, profetice & moralizatoare, scrisă doar în parte sub tensiune divină.
Ma gandesc ca din prea multa sete de cunoastere, ai alunecat pe panta gnosticismului, ne[mai]fiind multumit(a) de ceea ce Dumnezeu ne-a revelat in Biblie si in Traditie. De aceea este bine ca in toate sa avem o masura, chiar si la capitolul culturalizare. :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 12.12.2009, 10:51:22
LiviuBelu LiviuBelu is offline
Member

Data înregistrării: 07.12.2009
Implicit

Afirmatia asta miroase a inchizitie si fum de rug. Daca biserica ar mai avea influenta timpurilor respective acum as citi Dostoievsky sub patura, cu lanterna in gura. Daca biserica va limiteaza la lectura unei carti si a derivatelor ei (scrise tot de om, sub nici o influenta divina) asta nu inseamna ca toti trebuie sa ne infrangem curiozitatea pur umana si sa ne complacem in stiinta "BIBLIA ARE RASPUNSURILE LA TOATE".

Daca voi nu aveti curajul sa riscati eternitatea pentru a cunoaste traiti degeaba, traiti ca sa muriti si sa mergeti la dreapta "Lui", nu traiti ca sa iubiti natura si sa o intelegeti, nu traiti ca sa intelegeti viata si elementele ei pentru ca deja vi s-a dat o definitie.Primitiva ce-i drept, dar va multumiti cu ea.

Nu-i nimic pentru ca lumea progreseaza, stiu, e un gand dureros pentru voi, cu voi sau fara voi iar miscarea inceputa in restul tarilor dezvoltate ia o amploare din ce in ce mai mare si chiar daca nu va place stranepotii vostri vor fi atei si vor invata sa iubeasca viata si natura, vor invata ca toti sunt egali si vor invata satisfactia pe care o incearca omul cand face un bine din pur altruism iar institutia care profita de oamenii creduli pentru bunastarea proprie va fi de domeniul trecutului si oamenii de atunci vor citi despre ea in cartile de istorie cum citim noi acum despre genocidul cruciadelor si nu ne vine sa credem.

Tags
evolutionism

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre ereziarhi, erezii si combaterea acestora la Sfintele Sinoade Ecumenice tot-Laurentiu Dogmatica 15 11.04.2014 00:40:59
Puncte comune intre catolicism si ortodoxie PadreCory Biserica Romano-Catolica 17 12.04.2008 01:35:49