Citat:
În prealabil postat de AlinB
1. Sa intelge ca daca tu iti saruti un frate, atunci il idoatrizezi. Interesanta teorie. Inseamna ca ori nu prea ai frati, sau ai o gramada de idoli.
|
Ba să nu înțelegi, deoarece nu ți-am dat motive. Eu vorbeam de obiecte, nu de oameni. Când vezi un om sărutând plin de evlavie icoana, crucea ori chiar treptele Bisericii ce poți înțelege altceva decât misticism, superstiție și idolatrie?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
2. Confuz cum esti, nu e de mirare ca faci o confuzie si intre credinta si superstitie.
|
Cele două se împletesc "armonios" în practica ortodoxă, confuzia fiind alimentată și încurajată chiar (prin neluarea vreunei atitudini clare) în sărmanul popor ortodox ținut de secole în întuneric spiritual.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Gradul de asemanare fizica nu are importanta, icoana este o imagine a caracterului spiritual a celui care il reprezinta, de aceea adevaratele icoanele se realizeaza in acord cu canoane bine stabilite.
|
Stranie teorie... "Imagine a caracterului spiritual" reprezentată prin imagini și încă imagini stricte după canoane! Caracterul lui Dumnezeu este reprezentat de Legea Sa- aceeași care interzice în porunca a II-a reprezentări imagistice în închinare. Dumnezeu este Duh, nu "imagine a caracterului spiritual" și cine I se închină trebuie să I se închine în duh, nu întru imagini după "canoane bine stabilite"(Ioan 4,24). Dacă "gradul de asemănare fizică nu are importanță" fiind "irelevantă", de ce mai folosiți aceste imagini "canonice". Nu e mai corect să nu-ți faci
imagini sau
asemănări a ceea ce este în Cer (Exod 20,4)?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
si (neo)protestantiii folosesc reprezentari grafice care se vor ale Domnului Hristos precum si diverse scene cu caracter religios. In cazul lor, asemanarea cu realitatea nu conteaza?
|
Deosebirea fundamentală este aceea că ei nu le folosesc în serviciul de cult sau în actul închinării. Adică exact aspectele incriminate de Porunca a II-a.
Din pacate, nu tot ce este considerat icoana respecta canoanele si de aceea calitatatea (si chiar si functionalitatea spirituala?) a unora este intr-adevar indoielnica.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Aici se ajunge si fara "aspectul afectiv", natura umana este inclinata spre "misticism" si bigotism, formele sub care acestea se gasesc in bisericile (neo)protestate este cautarea disperata de "semne" (vorbit in limbi, vindecari miraculoase, pseudo-extaze mistice nu diferite de posedare) si "prorocii", mergandu-se pana la trasul la sorti de biletele cu pasaje din Biblie care astfel se doresc a fi "profetice".
|
Din fericire niciunul din fenomenele enumerate de tine nu se găsesc în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.