Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2010, 21:57:24
bodo1222's Avatar
bodo1222 bodo1222 is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2010
Locație: Husi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Eu nu le stiu situatiile particulare a acestora( sotii decedate, sau divortate, copii adulti) atunci da, pot intelege
DAR, daca sotia este in viata, si copiii sunt mici iar tu o iei razna crezind ca milioanele tale de euro si avioanele particulare( ce argumente ciudate, ca la gradi:) te pot inlocui, numai pentru ca tie ti s-a facut de duca,... te inseli frate!
..si da, sa stii ca judec, Dumnezeu imi da acest drept, de a INCERCA sa-mi indrept si sa OPRESC aproapele de la a o lua razna in papusoi.
-.Nu judeca, ca să nu fii judecat (Matei 7:1).
-ca sa vorbesti tre sa stii,deci citeste ''situatiile particulare'' ale acestora(eu am cartile langa mine,daca vrei ti le imprumut frate)
-Nimeni nu a spus ''sotia de 28 de ani si copii de 2 si 4 ani''
-un milion de euro e nimic in ziua de azi,nu e un argument de gradinita..poate pentru tine
-frate ''de duca'' ti se face cand ai 20 de ani nu?
In fine...sa-ti dea Dumnezeu sanatate si viata lunga ca sa poti judeca,indrepta si opri aproapele de a fugi prin ''papusho''
Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 22:08:11
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bodo1222 Vezi mesajul
-.Nu judeca, ca să nu fii judecat (Matei 7:1).
-ca sa vorbesti tre sa stii,deci citeste ''situatiile particulare'' ale acestora(eu am cartile langa mine,daca vrei ti le imprumut frate)
-Nimeni nu a spus ''sotia de 28 de ani si copii de 2 si 4 ani''
-un milion de euro e nimic in ziua de azi,nu e un argument de gradinita..poate pentru tine
-frate ''de duca'' ti se face cand ai 20 de ani nu?
In fine...sa-ti dea Dumnezeu sanatate si viata lunga ca sa poti judeca,indrepta si opri aproapele de a fugi prin ''papusho''
Doamne ajuta!!!
Bodo, te-am mai intrebat o data; sper ca totusi ai fost sigur de ceea ce ai vrut macar in momentul in care te-ai casatorit...pentru ca acum parca ai vrea sa pari nesigur pe aceasta decizie de a te retrage in monahism, dar totusi sigur...si de aceea nu inteleg de ce ai ales sa intrebi printre oameni, care ar mai proceda ca tine???

In caz ca esti deja decis si toata lumea te sprijina, la ce iti mai trebuie opiniile unor muritori cu nevasta/familie pe post de ispita...pentru ca asa ai afirmat, ca femeia ar fi o ispita si ca asta e adevarul???

Ce opinie ai avea despre un monah care s-ar trezi peste ani...ca vrea sa urmeze modelul unui sfant casatorit, nu i-ai da dreptate...ar fi la fel ca si tine ( in opinia mea)?
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 22:23:24
bodo1222's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Bodo, te-am mai intrebat o data; sper ca totusi ai fost sigur de ceea ce ai vrut macar in momentul in care te-ai casatorit...pentru ca acum parca ai vrea sa pari nesigur pe aceasta decizie de a te retrage in monahism, dar totusi sigur...si de aceea nu inteleg de ce ai ales sa intrebi printre oameni, care ar mai proceda ca tine???

In caz ca esti deja decis si toata lumea te sprijina, la ce iti mai trebuie opiniile unor muritori cu nevasta/familie pe post de ispita...pentru ca asa ai afirmat, ca femeia ar fi o ispita si ca asta e adevarul???

Ce opinie ai avea despre un monah care s-ar trezi peste ani...ca vrea sa urmeze modelul unui sfant casatorit, nu i-ai da dreptate...ar fi la fel ca si tine ( in opinia mea)?
Stii cum e cu siguranta sau nesiguranta de a lua o decizie?Cam cum i-am scris lui andreicozia mai devreme...a fost o perioada cand spuneam cu mana pe inima ca eu ''STIU SIGUR''..Si am zis dealtfel ca nu sunt acum vreun sfant sa nu-mi mai fie frica de deciziile mele...dar daca as spune ca stiu sigur ,as spune-o tot din mandrie si maine poate mi-ar parea rau...numai Dumnezeu ne poate indruma pasii...prin cine?prin voi..prin aproapele meu...Am ajuns la stadiul sa cred din inima ca nimic din ceea ce faci nu iti este putinta fara de Dumnezeu..Faptul ca am afirmat ca familia,femeia este o ispita prea mare, o sustin,pentru ca sunt prea slab ca sa ma mantuiesc in familie,,,nu stiu ceilalti cat de puternici or fi...insa eu printr-o experienta proprie m=am lamurit ca e mai puternic diavolul decat mine...chiar nu m-as mantui..pe cand calugar...parca ash mai avea o speranta
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 23:48:33
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bodo1222 Vezi mesajul
o sustin,pentru ca sunt prea slab ca sa ma mantuiesc in familie,,,nu stiu ceilalti cat de puternici or fi...insa eu printr-o experienta proprie m=am lamurit ca e mai puternic diavolul decat mine...chiar nu m-as mantui..pe cand calugar...parca ash mai avea o speranta
Da, mai dar de unde stii tu ce inseamna mintuire?
Oare nu este o scuza pe care ti-am mai spus ca am auzit-o de la o cunostinta!
Poate tocmai NEPUTINTA pe care o simti in sinul familiei chair este biletul de intrare in Rai. Eu unul tind sa cred ca asa este.
Iarba verde, peisajul dragut si capritele de la minastire nu te vor mintui. Asa zisa liniste minastireasca NU este mintuitoare!..asta ete o inselare!..sau da poate pentru unii dar in alta conjunctura( fii sigur ca ei luptau in alte planuri)

In schimb, LUPTA CU PROBLEMELE ESTE SIGUR MINTUITOARE!!!
Reply With Quote
Vechi 28.01.2010, 00:49:00
bodo1222's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Da, mai dar de unde stii tu ce inseamna mintuire?
Oare nu este o scuza pe care ti-am mai spus ca am auzit-o de la o cunostinta!
Poate tocmai NEPUTINTA pe care o simti in sinul familiei chair este biletul de intrare in Rai. Eu unul tind sa cred ca asa este.
Iarba verde, peisajul dragut si capritele de la minastire nu te vor mintui. Asa zisa liniste minastireasca NU este mintuitoare!..asta ete o inselare!..sau da poate pentru unii dar in alta conjunctura( fii sigur ca ei luptau in alte planuri)

In schimb, LUPTA CU PROBLEMELE ESTE SIGUR MINTUITOARE!!!
Departe de mine ca as avea asemenea imagine despre manastire frate.Am fost pe Athos..Nimic nu se compara cu nevointa calugarilor...la privegheri atipeau in picioare saracii cu metaniile in mana...si cand te gandesti cat se roaga pentru noi...in fine...in manastire e nevointa mare...si lupta cu diavolii,cu gandurile...in mirenie ispita cea mai mare e prin ceea ce vedem cred eu...Si nu numai...Frasinei este o manastire care a adoptat stilul celor din Sf.Munte...sihastria,agapia....etc..avem sute de manastiri si la noi foarte frumoase(cel putin asa le vedem in pelerinaj)...inauntru e altfel...tin legatura de 1 an incoace cu 2 calugari cu care am mers in Athos...ei fiind de la o manastire din tara...mi-au povestit multe..iar ''lupta cu problemele'' :)) aia nu e lupta....pentru alea tre' sa multumim zi de zi...PS nu am imaginea pe care ti-ai inchipuit-o despre manastiri
Reply With Quote
Vechi 28.01.2010, 01:45:55
M-mihai's Avatar
M-mihai M-mihai is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.01.2010
Implicit Pentru bodo1222

Doamne ajuta ! Nu diavolul este mai puternic decat noi, ci pacatul... Si ca argument precizez urmatoarele:un personaj camilpetrescian a incercat sa se lase de patimi si s-a jurat ca de va mai cadea in ele se va sinucide si n-a reusit aceasta decat ptr. 2-3 luni ,fiindca iarasi s-a vazut cazut in uratele patimi pe care le constientiza, ca fiind daunatoare atat social-profesional ,cat si moral-spiritual, prt el. Drept ptr care s-a sinucis si asta pentru ca a incercat de unul singur, sa birue patimile, cum arata si un parinte contemporan... .Sunt sigur ca tu L-ai chemat pe Dumnezeu sa te ajute ,dar mai trebuie sa ai si simtamantul proprii pacatosenii care duce la smerenie si coboara harul Duhului Sfant... d.p.d.v.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2010, 03:23:15
M-mihai's Avatar
M-mihai M-mihai is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.01.2010
Smile Bodo1222

... in manastire ai de luptat cu taierea voii,cu implinirea ascultarii(vazute si nevazute)...itr-un cuvant :is altele... Sa nu ajungi sa zici si acolo ``e mai puternic diavolul decat mine``.Sfinti Parintii ,printre care si Cuviosul Paisie Aghioritul ,arata ca diavolul e ca un caine in lant (ramas fara dinti) de la biruirea sa, de catre Hristos, prin Sfanta Cruce...
Ideea e in felul urmator( sunt un fost frate de manastire), motivul plecarii tale in manastire nu trebuie sa fie, faptul ca nu faci fata ipitelor de famile(chipurile)...Ideal ar fi ca motivul plecarii in manastire sa fie :dragostea de feciorie, dragostea de Dumnezeu,dorul de a cultiva virtutile, de a le desavarsi... Nu aceasta teama de nemantuire in lume sau in familie (sau de alte asumari),te va ajuta in manastire , pentru ca la unmoment dat te va cuprinde si acolo asa cum i-a cuprins si pe sfinti (a se vedea in Pateric),aceasta fiind o ipita a dracilor,ci mai degraba te va ajuta, deplina asumare si dorinta de a f,i un bun ostas a lui Hristos si totodata, dorinta de mantuire.Cine doreste sa se mantuiasca, apoi acela nu se da batut oriunde s-ar afla .Eu nu zic ca te-ai dat batut ...insa si daca ramai si daca pleci nu renunta la lupta!Manastirea nu este altceva decat un mediu mai propice desavarsirii si a mantuirii(a se vedea operele Arh.Ioasaf O.Popa),prin urmare te poate ajuta, dar mare atentie la motivul si scopul pentru care pleci...Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Tags
calugarie

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Viața copilului pusă pe cântar: site-ul care lasă cititorii să voteze pentru o viață colaps Generalitati 24 23.11.2010 22:27:05
Ajutor pentru a ma lasa de fumat bluekobra28 Generalitati 38 15.11.2010 09:57:27
Rugaciunea sotului pentru sotia sa Intrebari utilizatori 0 07.07.2010 16:07:09
Ajutor pentru a ma lasa de fumat bluekobra28 Generalitati 33 16.06.2010 13:33:02
2% pentru copiii de la Valea Plopului gigelchiazna Stiri, actualitati, anunturi 1 04.10.2009 20:12:07