Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 20.03.2010, 17:09:20
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb confuzie de termeni

Sarmalutele nu au origine romaneasca, insa au intrat in traditia romaneasca. Colegul nostru a deschis topicul referindu-se la traditie, nu la "marca inregistrata".
Reply With Quote
  #2  
Vechi 20.03.2010, 17:18:06
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb cartofi cu sos de mustar

Cartofii se taie cubulete si se pun la cuptor cu putina apa si ulei, sare si ce alte arome va plac (cimbru, patrunjel, marar etc).

Separat se prepara sosul: doua cepe rosii tocate nu foarte marunt si cinci sau sase catei de usturoi taiati in patru se pun la fiert intr-o craticioara in cateva linguri de apa. Se adauga putin piper, sare, trei linguri de ulei, doua linguri de mustar, o lingurita de miere de albine, o lingura de zeama de lamaie si o lingura de lapte de soia. Se amesteca intruna la foc mic timp de vreo 10 minute. Apoi se toarna peste cartofii asezati in platou.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 20.03.2010, 23:22:53
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb Yammmmm

Galuste de cartofi cu prune

Aluatul contine: cartofi fierti, faina (stiti voi, cat cuprinde), sare . Se framanta bine, apoi se intinde pe masa pana se obtine o foaie de vreo jumatate de centimetru grosime si se taie patratele. In mijlocul fiecarui patratel se pune o pruna fara sambure, umpluta cu zahar , apoi se impatureste frumos sa iasa o forma rotunda. Alaturi, pe aragaz, e gata sa dea in clocot o oala maricica , cu apa. Se strecoara cu grija galustele in apa, la fiert (nu toate odata, ci pe rand, cate trei sau patru). Dupa ce au fiert, se prepara intr-o tigaie putin ulei cu pesmet si se unduiesc, la foc potrivit, galustele pe rand.

Se asaza pe platou si se servesc calde.

Reply With Quote
  #4  
Vechi 22.08.2012, 01:27:14
Carmen FUNIERU's Avatar
Carmen FUNIERU Carmen FUNIERU is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.02.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 357
Implicit Incendiu în bucătărie

Ce facem când focul cuprinde o tigaie încinsă?
Dacă vom încerca să o stingem cu apă, focul se va extinde.
O metodă simplă este de a uda cu apă o cârpă de bucătărie (de preferință din bumbac). Apoi acoperim vasul cu acea cârpă.
Cine dorește, îi pot trimite prin email un filmuleț interesant.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 29.08.2012, 22:10:49
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

As dori si eu un exemplu de mic dejun de post sanatos, care sa tina de foame cat de cat si sa nu provoace arsuri, inafara de painea cu margarina si masline care pana acum a fost pt mine cea mai prietenoasa. Variantele dulci (gem, miere) au deavantajul ca avand multa glucoza, determina o secretie rapida de insulina si implicit scaderea rapida a glicemiei (adica ni se face foame din nou). Cruditatile sau alte preparate pe baza de legume sau leguminoase (zacusca, pateul de soia, salata de vinete), la prima ora, le pot da unora hiperaciditate (arsuri), mai ales impreuna cu cafeaua de dimineata. N-am incercat varianta (sau poate am incercat-o dar n-am perpetuat-o) care cred eu ca e cea mai recomandata, de paine sau biscuiti, covrigi, etc bogati in fibre, cereale integrale, seminte, etc. Din pacate cand dispun de asemenea produse nu le consum doar odata la prima ora a diminetii, ci in toata perioada dintre micul dejun si pranz. Scuza mea de baza in acest sens e gastrita hiperacida, sau o mai banuiesc si pe cea cu hipoglicemia provocate de pinea cu gem de la prima ora, sau de inconsistenta micului dejun. Cred ca nu degeaba traditia spune ca in post trebuie sa mancam cat mai putin si cat mai uscat. Mai e si un aspect care se bate oarecum in cap traditie vs. stiinta : in vreme ce traditia crestina, cat si ce amusulmana, recomanda postirea pe timpul zilei, pana seara, stiinta nutritiei ne spune ca micul dejun e masa cea mai importanta din zi.

Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa?
Reply With Quote
  #6  
Vechi 30.08.2012, 00:35:36
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
As dori si eu un exemplu de mic dejun de post sanatos, care sa tina de foame cat de cat si sa nu provoace arsuri, inafara de painea cu margarina si masline care pana acum a fost pt mine cea mai prietenoasa. Variantele dulci (gem, miere) au deavantajul ca avand multa glucoza, determina o secretie rapida de insulina si implicit scaderea rapida a glicemiei (adica ni se face foame din nou). Cruditatile sau alte preparate pe baza de legume sau leguminoase (zacusca, pateul de soia, salata de vinete), la prima ora, le pot da unora hiperaciditate (arsuri), mai ales impreuna cu cafeaua de dimineata. N-am incercat varianta (sau poate am incercat-o dar n-am perpetuat-o) care cred eu ca e cea mai recomandata, de paine sau biscuiti, covrigi, etc bogati in fibre, cereale integrale, seminte, etc. Din pacate cand dispun de asemenea produse nu le consum doar odata la prima ora a diminetii, ci in toata perioada dintre micul dejun si pranz. Scuza mea de baza in acest sens e gastrita hiperacida, sau o mai banuiesc si pe cea cu hipoglicemia provocate de pinea cu gem de la prima ora, sau de inconsistenta micului dejun. Cred ca nu degeaba traditia spune ca in post trebuie sa mancam cat mai putin si cat mai uscat. Mai e si un aspect care se bate oarecum in cap traditie vs. stiinta : in vreme ce traditia crestina, cat si ce amusulmana, recomanda postirea pe timpul zilei, pana seara, stiinta nutritiei ne spune ca micul dejun e masa cea mai importanta din zi.

Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa?
Draga Fallen,am atatea solutii caci as scrie pagini intregi :)
Ca sa-ti raspund la ultima intrebare,desi nu am avut onoarea sa servesc micul dejun la nici o manastire,au auzit ca acolo se serveste ceai si paine cu gem/marmelada,in post.

Printre paranteze,iti marturisesc ca inca din frageda pruncie am avut tot felul de probleme gastro-intestinale,asa incat ceea ce altora le pare simplu ca buna ziua-cum este aceasta paine cu gem si ceai-pt mine este o adevarata provocare.Dulceata sau gemul pe stomacul gol,intotdeauna imi provoaca crampe;din aceasta cauza am renuntat si la zaharul din cafea,astfel incat sunt vreo 8 ani buni decand beau ceaiul sau cafeaua fara zahar.Mierea nu imi provoaca crampe insa sunt alergica la miere,daca o folosesc zilnic imi apar pete rosii pe corp,care ma mananca.

1.un excelent mic dejun il constituie fulgii de ovaz,cereale integrale nemodificate(a nu se intelege"cerealele"fulgi cu adaosuri de zahar,esente si alte bazaconii).
Acesti fulgi de ovaz se fierb aprox.15 min si se consuma dupa gust si dispozitie.Daca ne place si ne permitem putem adauga:nuci,stafide,fructe de padure,fulgi de cocos sau curmale.
Cand suntem in post,eu ma limitez la un aspect mai auster al mancarii,mancand mai simplu deci excluzand luxul fructelor de padure sau a curmalelor.In fine,dupa gust.
Alte persoane prefera acesti fulgi de ovaz cu adaos de lapte si zahar.

Din proprie experienta,acest gen de mic dejun nu creaza dureri,balonari,crampe sau arsuri fiind de natura alcalina si pot spune ca este destul de satios.

2.un alt mic dejun care ar putea raspunde nevoilor tale(ar fi trebuit sa incep chiar cu el)este un shake foarte satios care poate satisface pana si pe cel mai carcotas consumator de carne.
Este vorba despre shake-ul de fructe cu adaos de unt de arahide.
Clasic,eu fac acest shake dintr-o banana,1/2 cana de lapte de soia,2 linguri unt de arahide.Este atat de simplu!
Dintre toate mic dejunurile de post acesta este cel mai satios/hranitor.
Alte variante mai sunt si cu unt de migdale,seminte,nuci,migdale,afine.

Daca nu ai shaker,atunci poti sa ungi o felie de paine cu unt de arahide peste care pui felii de banana sau gem.

3.Sucul natural in amestec egal de morcovi,mere,portocale.
Poate parea nerealist,insa acest suc baut de dimineata imi potoleste foamea pana la pranz.
Au fost zile cand beam un suc de fructe la micul dejun si un alt suc de legume la pranz si mancam mancare solida numai la cina,o supa sau o salata.Fara sa cad pe jos sau sa lesin asa cum ar crede unii.Foarte simplu!

Sper sa-ti foloseasca
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 30.08.2012, 01:12:11
Simply_me
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul

Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa?
Prima masa este după sfânta liturghie cam la ora 12, nu știu dacă este peste tot asa, dar pe unde am fost eu asa era.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 01.09.2012, 13:47:14
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Multumesc Yasmina. Si eu sunt fan unt de arahide desi nu e deloc traditional si e recomandat chiar si cand esti in cura de slabire sa mananci 2-3 lingurite pe saptamana. Insa e cam cost-prohibitiv la noi, mai ales ca sa-l maninci zilnic. satios ar fi insa tot asa mancat zilnic pe (2-3 felii) paine...s-ar putea sa iei proportii nesteptate. Am avut insa placuta surprinza cand vroiam sa slabesc putin, sa mananc intr-o dimineata doar 1 sau 2 lingurite si sa imi tina de foame mai bine ca alt mic dejun mai "traditional".
Cu sucurile iarasi sunt variante care se dau chiar si la ulcerosi (suc de morcov, cartof varza sfecla etc) doar ca astea necesita ceva aparatura si ceva timp de preparare (nu se pot face de seara), si de curatat dupa, ca si la salate dealtfel.
Stie cineva din intamplare unde as putea gasi -in Bucuresti, Romania - smochine uscate vrac (varsate) ? Imi plac foarte mult si m-ar interesa daca le-as gasi la un pret ceva mai accesibil (< 20 lei/kg).
Totusi m-ar interesa cava mai traditional, simplu de preparat, eventual ieftin si accesibil. Stiu ca o sa imi recomandati rabdari prajite, dar...Nu stiu de ce cu covrigul mancat in tramvai in drum spre scoala sau servici nu am fost niciodata de acord. As vrea totodata sa stiu daca e atat de grav, nesanatos si imoral ca sa mananci dimineata un mic dejun sumar apoi pe parcursul zilei intregi pana ajungi acasa sa "rontai" diverse uscaturi (covrigei, biscuiti) eventual cu fructe, sau daca imi aduc de acasa un pranz sumar -o salata, niste legume fierte- ma refer in cazul zilelor de post. In zilele de frupt mananc mai consistent dimineata si fac tot posibilul sa nu imi umplu stomacul cu prostii si sa iau macar un pranz sumar ceva mai proteic (iaurt, ou, branza, mezeluri). Dar in zilele de post, desi asta ar fi ideea - sa nu ne gandim la mancare - intre cafeaua cu paine si masline de dimineata si salata de la pranz, doar fructele nu sunt de ajuns, din contra stomacul meu clocoteste ca un vulcan si trebuie sa-l amagesc cu niste uscaturi ca sa ma lase in pace. De multe ori trebuie sa ii dau ranitidina ca atfel nu se potoleste. Mi-am propus la un moment dat sa renunt la aceste zile de post, dar... nu stiu ce ma determina sa incerc pe cat se poate sa le tin. Macar cand nu e vreo zi speciala si sunt servita de careva cu vreo prajitura sau altceva.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 02.09.2012, 12:13:09
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Multumesc Yasmina. Si eu sunt fan unt de arahide desi nu e deloc traditional si e recomandat chiar si cand esti in cura de slabire sa mananci 2-3 lingurite pe saptamana. Insa e cam cost-prohibitiv la noi, mai ales ca sa-l maninci zilnic. satios ar fi insa tot asa mancat zilnic pe (2-3 felii) paine...s-ar putea sa iei proportii nesteptate. Am avut insa placuta surprinza cand vroiam sa slabesc putin, sa mananc intr-o dimineata doar 1 sau 2 lingurite si sa imi tina de foame mai bine ca alt mic dejun mai "traditional".
Cu sucurile iarasi sunt variante care se dau chiar si la ulcerosi (suc de morcov, cartof varza sfecla etc) doar ca astea necesita ceva aparatura si ceva timp de preparare (nu se pot face de seara), si de curatat dupa, ca si la salate dealtfel.
Stie cineva din intamplare unde as putea gasi -in Bucuresti, Romania - smochine uscate vrac (varsate) ? Imi plac foarte mult si m-ar interesa daca le-as gasi la un pret ceva mai accesibil (< 20 lei/kg).
Totusi m-ar interesa cava mai traditional, simplu de preparat, eventual ieftin si accesibil. Stiu ca o sa imi recomandati rabdari prajite, dar...Nu stiu de ce cu covrigul mancat in tramvai in drum spre scoala sau servici nu am fost niciodata de acord. As vrea totodata sa stiu daca e atat de grav, nesanatos si imoral ca sa mananci dimineata un mic dejun sumar apoi pe parcursul zilei intregi pana ajungi acasa sa "rontai" diverse uscaturi (covrigei, biscuiti) eventual cu fructe, sau daca imi aduc de acasa un pranz sumar -o salata, niste legume fierte- ma refer in cazul zilelor de post. In zilele de frupt mananc mai consistent dimineata si fac tot posibilul sa nu imi umplu stomacul cu prostii si sa iau macar un pranz sumar ceva mai proteic (iaurt, ou, branza, mezeluri). Dar in zilele de post, desi asta ar fi ideea - sa nu ne gandim la mancare - intre cafeaua cu paine si masline de dimineata si salata de la pranz, doar fructele nu sunt de ajuns, din contra stomacul meu clocoteste ca un vulcan si trebuie sa-l amagesc cu niste uscaturi ca sa ma lase in pace. De multe ori trebuie sa ii dau ranitidina ca atfel nu se potoleste. Mi-am propus la un moment dat sa renunt la aceste zile de post, dar... nu stiu ce ma determina sa incerc pe cat se poate sa le tin. Macar cand nu e vreo zi speciala si sunt servita de careva cu vreo prajitura sau altceva.

Shake-ul cu unt de arahide este foarte popular printre vegani,si crede-ma acestia sunt cei mai slabi oameni de pe planeta!

Nu pot sa-ti recomand nimic traditional,deoarece bucataria romaneasca este foarta saraca in bucate sanatoase si gustoase totodata.Este fie gustoasa dar nesanatoasa,fie sanatoasa dar nu prea gustoasa.
Si este cam taraneasca,fara imaginatie,fara fas,mancare ciobaneasca fara maniere.
Nu am vazut pe nimeni in Romania sa manance fructe,nuci,cereale de dimineata.
Se mananca jumari de porc,omleta cu branza si carnaciori,sandwiciuri cu branza sau salam de Sibiu,carnati prajiti,untura pe paine.Am vazut in familia mea.
Cu asemenea cultura in spate,nu-i de mirare ca sunt dileme in gasirea unor alternative de post care sa fie si traditionale...

Traditionalul este ca si moda,adapteaza doar ce este bun pt tine!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 02.09.2012, 13:49:47
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Uite, mi-am amintit ca mai exista si humus-ul, dar care nici el nu e traditional. Echivalentul nostru mioritic este fasolea batuta. Cu o ceapa rosie, zacusca, muraturi, e un mic dejun sau aperitiv delicios. Daca ai stomac sa digeri jumari si paine cu untura la micul dejun, eventual stropite cu o tuiculita, le digeri si pe astea. Doar ca ideal ar fi sa ai activitate in aer liber in ziua respectiva si sa te feresti de autobuze, metrou, ascensoare si alte spatii inchise. Probabil asa ceva mancau stramosii nostrii in diminetile zilelor de post. Cei mai evlaviosi si batranii (ele), ca si cei saraci, probabil se nevoiau doar cu paine si ceai.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 15:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 13:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 12:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 21:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 20:26:26