Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 07.04.2010, 19:54:45
laraG laraG is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 425
Implicit lapte de pasare

Citat:
În prealabil postat de forfota Vezi mesajul
Am mancat odata, in Moldova, un desert care se numea "lapte de pasare". Stie cineva dintre dumneavoastra o astfel de reteta?
Ingrediente :
1 l de lapte,6 oua,200 g.zahar,1 lingurita de faina alba sau amidon alimentar, vanile,o lingura de rom ;
Se fierbe laptele cu vanilia(baton).Se bat albusurile spuma dupa care se adauga 100 g. zahar cate putin batandu-se in continuare pana la terminarea cant.de zahar si spuma devine destul de tare, sa nu se desprinda de pe tel.Nu se foloseste mixerul sau robotul pentru a face spuma, ci numai telul.
Cand laptele da in clocote se trece pe foc mai mic si cu o lingura obisnuita pentru supa , se ia din albusul spuma, se netezeste suprafata lasand-o sa fie putin bombata, apoi se impinge albusul din lingura cu ajutorul unei lingurite, in cratita cu lapte.Se formeaza astfel 4-5 oua din albus, nu mai multe, ca sa aiba loc in cratita .Se tin cca 2 min.in laptele care fierbe, in continuare la foc mic,se intorc usor pe cealalta parte tinindu-se inca pe atata.Se scot cu lingura cu gauri, si se aseaza pe o sita ca sa se scurga.Pentru ca albusul sa ramana frumos crescut, de doua lucruri sa se tina seama :sa nu fiarba laptele in clocote mari cand se pune albusul si acesta sa nu se tina prea mult la foc.
Separat se freaca galbenusurile cu cealalta 100 g. de zahar si o lingurita de faina (galbenusurile se pot mixa cu robotul ).Se toarna incet laptele strecurat de resturile ramase de la baton si de la albusuri.Se da totul pe foc mic, amestecand pana incepe sa se lege.Cand crema s-a racorit, se adauga o lingura de rom, se toarna in platoul in care va fi servit , iar deasupra se aseaza oule din albus.
Pofta buna !
__________________
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 08.04.2010, 14:07:52
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Tiramisu

Intrucat aseara am reincercat reteta pe care o stiu pentru Tiramisu si mi-a iesit bine, o scriu si aici pentru ca acest desert e usor de facut si foarte gustos.

Ingrediente
450 g piscoturi (2 cutii); 4 galbenusuri; 125 ml vin Marsala sau lacrima lui Ovidiu;125 g zahar; 500 g branza Mascarpone; 225 ml frisca batuta; 350 ml cafea sau espresso sau capucino/3 in 1 pentru cei care nu beau cafea (asa ca mine  );1 lingura de zahar; 2 linguri de lichior Baileys (optional)

Mod de preparare
Se face cafeaua/capucino. Se dizolva lingura de zahar si se pune la frigider. Daca vi se pare amara mai puneti putin zahar.
Se bat galbenusurile si zaharul cu mixerul cateva minute, pana se fac ca o crema. Se adauga vinul si se amesteca pana se incorporeaza. Acest amestec se pune intr-o craticioara la bain marine. Se amesteca continuu sa nu faca cocoloase si se lasa pana aproape de punctul de fierbere, cand s-a ingrosat (arata ca un aluat de clatite mai gros).
Se amesteca Mascarpone intr-un castron mai mare pana nu mai are nici un cocolos. Se adauga crema din galbenusuri fierbinte si se amesteca bine pana devine o crema omogena.
Peste ele se adauga frisca batuta (fara zahar) si se amesteca cu o lingura sa se incorporeze. Nu amestecati cu mixerul pentru ca riscati sa faceti frisca unt.
Intr-o tava sau platou se monteaza Tiramisu: intr-o farfurie adanca se amesteca cafeaua cu lichiorul. Se inmoaie piscoturile 2-3 secunde fiecare si se pun in coloane pe toata suprafata tavii. Se pune o jumatate din crema peste piscoturi si se intinde uniform. Se inmoaie restul de piscoturi si se aranjeaza la fel. Peste ele se pune cealalta jumatate de crema.

Deasupra se cerne cacao sau ciocolata data prin razatoare si se lasa minim 3 ore la frigider.

O varianta mai simpla pt Tiramisu e cea in care se foloseste crema la plic care se face f repede adaugand doar lapte, crema se pune peste piscoturile inmuiate in cafea.capucino/ciocolata calda si apoi se lasa la racit.

Pofta buna!
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 09.04.2010, 00:50:14
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb pentru Lara G.

Reteta pentru "lapte de pasare" pare a fi aceeasi cu ceea ce francezii numesc "ile flotante". Delicioasa!
Reply With Quote
  #4  
Vechi 09.04.2010, 00:54:55
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Reteta pentru "lapte de pasare" pare a fi aceeasi cu ceea ce francezii numesc "ile flotante". Delicioasa!

Din cate am auzit, francezii ii spun bulgare de zăpadă (boulle de neige). Este desertul meu favorit. Pe locul al doilea, dar la mare distanță, se află crema de zahăr ars. Pe locul al treilea este ceva specific Moldovei și care nu seamănă cu nimic: alivanca. O prăjitură care are mămăliga la bază, dacă vă puteți imagina.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #5  
Vechi 09.04.2010, 01:59:57
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb alivencile bunicii

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Din cate am auzit, francezii ii spun bulgare de zăpadă (boulle de neige). Este desertul meu favorit. Pe locul al doilea, dar la mare distanță, se află crema de zahăr ars. Pe locul al treilea este ceva specific Moldovei și care nu seamănă cu nimic: alivanca. O prăjitură care are mămăliga la bază, dacă vă puteți imagina.
Sunt moldoveanca la baza, iar alivenci, poale-n brau si invartita am mancat din belsug in copilarie.

Se poate ca "boulle de neige" sa fie o alta prajitura. Din reteta pe care a afisat-o d-na Laura, seamana foarte bine cu ce am mancat aici drept "ile flotante". Si mai poate fi un aspect: "boulle de neige" in Nordul Frantei (ca doar e mai mult rece decat cald in acele regiuni), si "ile flotante" in Sud (unde locuitorii sunt excesiv de mandri de soarele din regiune si boteaza totul ca sa para specific local). Maria si palaria...

Ce bine ca mi-ati amintit de alivenci! Eheee, amintiri, amintiri!

Last edited by LapetiteMoc; 09.04.2010 at 02:03:18.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 09.04.2010, 03:32:02
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Sunt moldoveanca la baza, iar alivenci, poale-n brau si invartita am mancat din belsug in copilarie.

Se poate ca "boulle de neige" sa fie o alta prajitura. Din reteta pe care a afisat-o d-na Laura, seamana foarte bine cu ce am mancat aici drept "ile flotante". Si mai poate fi un aspect: "boulle de neige" in Nordul Frantei (ca doar e mai mult rece decat cald in acele regiuni), si "ile flotante" in Sud (unde locuitorii sunt excesiv de mandri de soarele din regiune si boteaza totul ca sa para specific local). Maria si palaria...

Ce bine ca mi-ati amintit de alivenci! Eheee, amintiri, amintiri!
Eheee ce mai vremuri cu alivenci, invartita cu nuca multa si foile unse cu miere de albine,cozonaci moldovenesti,placinte poale in briu,dovleac copt in rola,cirnati uscati in pod si cite mai cite.Nu stiu altii cum sint da eu moldoveanca de la baza la virf cind imi amintesc imi lasa gura apa..........
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 09.04.2010, 11:28:39
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb amintiri moldave

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Eheee ce mai vremuri cu alivenci, invartita cu nuca multa si foile unse cu miere de albine,cozonaci moldovenesti,placinte poale in briu,dovleac copt in rola,cirnati uscati in pod si cite mai cite.Nu stiu altii cum sint da eu moldoveanca de la baza la virf cind imi amintesc imi lasa gura apa..........
Eheee, draga Vasi, ce faci aici? Punem carnatii pe jar? Cand? ... Va veni si ziua aceea, de n-ar intarzia...

A propos de cozonaci. Ai vreo reteta de-a noastra, moldoveneasca, care-i desface in fasii pufoase ce se topesc de dragul nostru cand ii mancam?

Te imbratisez si, vorba Jenicai, "bucurie!"
Reply With Quote
  #8  
Vechi 09.04.2010, 22:01:21
forfota forfota is offline
Banned
 
Data înregistrării: 24.03.2010
Locație: Ardeal
Religia: Ortodox
Mesaje: 204
Implicit Multumesc!

Citat:
În prealabil postat de laraG Vezi mesajul
Ingrediente :
1 l de lapte,6 oua,200 g.zahar,1 lingurita de faina alba sau amidon alimentar, vanile,o lingura de rom ;
Se fierbe laptele cu vanilia(baton).Se bat albusurile spuma dupa care se adauga 100 g. zahar cate putin batandu-se in continuare pana la terminarea cant.de zahar si spuma devine destul de tare, sa nu se desprinda de pe tel.Nu se foloseste mixerul sau robotul pentru a face spuma, ci numai telul.
Cand laptele da in clocote se trece pe foc mai mic si cu o lingura obisnuita pentru supa , se ia din albusul spuma, se netezeste suprafata lasand-o sa fie putin bombata, apoi se impinge albusul din lingura cu ajutorul unei lingurite, in cratita cu lapte.Se formeaza astfel 4-5 oua din albus, nu mai multe, ca sa aiba loc in cratita .Se tin cca 2 min.in laptele care fierbe, in continuare la foc mic,se intorc usor pe cealalta parte tinindu-se inca pe atata.Se scot cu lingura cu gauri, si se aseaza pe o sita ca sa se scurga.Pentru ca albusul sa ramana frumos crescut, de doua lucruri sa se tina seama :sa nu fiarba laptele in clocote mari cand se pune albusul si acesta sa nu se tina prea mult la foc.
Separat se freaca galbenusurile cu cealalta 100 g. de zahar si o lingurita de faina (galbenusurile se pot mixa cu robotul ).Se toarna incet laptele strecurat de resturile ramase de la baton si de la albusuri.Se da totul pe foc mic, amestecand pana incepe sa se lege.Cand crema s-a racorit, se adauga o lingura de rom, se toarna in platoul in care va fi servit , iar deasupra se aseaza oule din albus.
Pofta buna !
Multumesc, Lara G.!
Reply With Quote
  #9  
Vechi 11.04.2010, 14:56:11
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Smile situatie exceptionala

Astazi voi manca "îles flotantes" sub forma de tort ( este ziua lui Philippe). Situatie exceptionala, pentru ca ma feresc de astfel de "dulcegarii" poate si din pricina metabolismului lent.

Pe seara, o tura luuuuuuuunga pe plaja, in pas alergator, pentru a da pe apa sambetei caloriile acumulate.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 11.04.2010, 15:14:38
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Astazi voi manca "îles flotantes" sub forma de tort ( este ziua lui Philippe). Situatie exceptionala, pentru ca ma feresc de astfel de "dulcegarii" poate si din pricina metabolismului lent.

Pe seara, o tura luuuuuuuunga pe plaja, in pas alergator, pentru a da pe apa sambetei caloriile acumulate.
La multi ani si petrecere frumoasa!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26