Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2010, 18:34:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Si daca esti asa atot-stiutor in credinta si nu numai, te rog sa-mi raspunzi la cateva intrebari:
1. de ce da Dumnezeu copii pe banda unora (care nici nu merita de multe ori) si altora nici unul?
La prima parte a intrebarii:
Nu-i merita dupa judecata oamenilor, sau dupa judecata lui Dumnezeu?

Ti-as putea raspunde "in doze mici" si stiu si ce ai obiecta, asa ca iti dau tot raspunsul in doua intrebari:

Meritau lucratorii viei dupa ce i-au ucis pe slujitorii trimisi de Stapan, sa primeasca ca mesager pe insusi Fiul Lui?
Nu stia oare Stapanul, atunci cand a trimis pe Fiu, ca slujitorii au fost ucisi, si care va fi si soarta Fiului?

Mediteaza te rog la intrebarile astea, daca nu reusesti sa gasesti un raspuns satisfactor, detaliez.

La a doua parte a intrebarii, motivele pot fi mai multe.
a) Poate nu merita. Desi ei au alta impresie.
Eu unul asa mi-as pune intrebarea prima data.
b) Poate are alte planuri cu ei, exista alte directii mai bune in care si-ar putea investi timpul si afectiunea.
c) poate vrea sa le incerce credinta (daca sunt credinciosi).
d) o posibila combinatie in diverse procente dintre a-b-c

Daca ii vad ca staruie in rugaciune cu dragoste si fara egosim, poate le da pana la urma. Am cunoscut-o o persoana din biserica care mi-a spus ca s-a rugat 7 ani pana a primit primul copil.
Daca ii vad ca in loc de rugaciune fierbinte, isi pun asteptarile in alta parte ba chiar recurg la metode imorale, s-ar putea sa nu aiba niciodata, oricat ar incerca prin toate mijloacele.

e) alte motive care imi scapa momentan

In orice caz, iti reamintesc ca scopul credintei nu este sa ai raspunsul EXACT la tot ceea ce se intampla in viata, ci sa CREZI ca Dumnezeu este bun si tot ceea ce se intampla este cu un motiv bun.
Pune-ti intrebarea daca in inima ta mai crezi in bunatatea lui Dumnezeu.

Citat:
2. ce ai face tu daca ai descoperi ca nu poti face copii (tu sau sotia ta) si v-ati dori? Te-ai bucura? Ti-ar fi bine? Nu te-ai duce la medic? Ai adopta?
Daca sotia ta ar vrea sa faca tratament, ai divorta? Ai intelege suferinta ei?
Ca ea sufera si la tratament si sufleteste (ca n-are copil). Tu nu ai nimic de facut in afara de a dona celule intr-un borcan.
Serios. Ca sa vezi. Si eu care auzisem ca femeile n-ar avea suflet.
Dar se pare ca in urma cercetarilor facute binenteles de femei, s-a descoperit ca de fapt barbatii nu au.
Doar femeile sufera, ele reginele suferintelor, barbatii nici nu vor copii, nu nasc deci traiesc intr-o lume roza, plina de fericire.

Dar ca sa revin la prima parte a intrebarii, cursul normal al actiunii ar fi:
1. sa te rogi
2. in timp ce te rogi sa consulti si un medic sa vezi care sunt cauzele
3. in timp ce te rogi urmezi tratamentul
4. daca a trecut prea mult timp si nu sunt rezultate, incepi sa te interesezi de o adoptie. Si te rogi.
5. Eviti fertilizarea in vitro. Si te rogi. Dumnezeu are motivele Lui.

Daca sotia vrea totusi sa faca fertilizare in vitro, poti sa refuzi.
Daca o face fara stirea si contributia ta, eu cred ca deja vorbim de o casatorie care a ajuns in pragul formalismului, fiecare face mai departe ce crede de cuviinta.

Last edited by AlinB; 28.04.2010 at 18:43:38.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 18:56:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu ma uit la telenovele. Am citit carti si am vazut emisiuni cazuri reale.
Daca te intereseaza cauta pe interent in forumuri, in carti etc.
Aha, deci eu ar trebui ca si in cazul lui andreicozia care face afirmatii aiurea fara suport stiintific sa ma interesez, sa caut si sa va justific punctele de vedere.

Ce sa zic, tare le mai stiti voi.
Nu v-ati intrebat vreodata pentru ce admiteti atatea pareri subiectiva ca adevaruri absolute?
Si mai aveti tupeul sa spuneti ca altii sunt cei ignoranti.

Citat:
Legat de testele de diagnostic prenatal.
Ele se recomanda de la o anumita varsta si la cupluri cu boli genetice.
Nu stiu cum o fi in tara. In alte tari asa este.
Si sunt diverse teste si descopera mai multe boli genetice si cromozomiale.
Unele duc la handicapuri grave, altele la moarte rapida (talasemie, fibromatoza pulmonara chistica sau cum se cheama exact, etc.).

Pe urma decide fiecare ce face, daca poate aduce pe lume un copil care va trai un chin, sau va muri oricum.
Pai poate la asta ar fi trebuit sa se gandeasca inainte de a-l concepe, nu?
Repet, daca e vorba de un cuplu ortodox.

Pentru cei care nu au nici o credinta sau una oarecare, morala nu e obligatorie si nici nu constrange.

Citat:
Asta este o mare responsabilitate pentru parinti: de a decide asupra vietii copilului, asupra fericirii lui, a chinului de o viata etc.
Daca e vorba de a face o alegere inainte de a-l concepe e ok.

Dar daca e sa o faci dupa ce l-ai conceput, nu e cu nimic diferita, repet, dpdv ortodox cu a o face si dupa ce l-ai nascut.

Morala ortodoxa nu face diferente intre motivele avortului si nu e cu nimic diferit de pruncucidere, cu circumstante agravante mai ales cand vorbim de statistica medicala si nu certitudini absolute.

Last edited by AlinB; 28.04.2010 at 18:58:16.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:06:57
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

asa AlinB.. mai aduci aminte celor care apeleaza la fertilizarea in vitro ca acesta este un efect
cauza este ,in majoritatea cazurilor(se vede ca am subliniat ,da?)..numarul mare de avorturi facute inainte
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:12:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
asa AlinB.. mai aduci aminte celor care apeleaza la fertilizarea in vitro ca acesta este un efect
cauza este ,in majoritatea cazurilor(se vede ca am subliniat ,da?)..numarul mare de avorturi facute inainte
Nu pot sustine stiintific aceasta afirmatie.
Adica ca exista o legatura intre avorturi si infertilitate cred ca se poate sustine.
Dar nu cred ca toate (sau cea mai mare parte) din cele care au probleme de fertilitate au din cauza avorturilor.

In orice caz, o femeie care a facut chiar si un singur avort in viata, nu mai are dreptul sa intrebe de ce Dumnezeu nu ii da copii..

Apropo, pentru toata lumea, o mica pauza publicitara (via Scotianul):

Last edited by AlinB; 28.04.2010 at 19:18:46.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:19:50
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu pot sustine stiintific aceasta afirmatie.
Adica ca exista o legatura intre avorturi si infertilitate cred ca se poate sustine.
Dar nu cred ca toate (sau cea mai mare parte) din cele care au probleme de fertilitate au din cauza avorturilor.
stiintific, nici eu nu pot sustine
dar am vazut ca e la moda ,,cunosc o tipa,,.

enjoy the break

Last edited by o_tzaranca; 28.04.2010 at 19:38:21.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:38:22
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

In orice caz, o femeie care a facut chiar si un singur avort in viata, nu mai are dreptul sa intrebe de ce Dumnezeu nu ii da copii..

[/IMG]
Ce ortodox categoric esti tu. Mai sa fie, pe toate le vezi tu, alb-negru, ...morala ortodoxa ne spune... nu are dreptul sa mai aibe pretentii la facutul de copii. hmmm, imaturitate, lipsa de experienta?... oare ce o fi?

Spune-mi te rog de ce oare altor femei care fac chiar si citeva avorturi, Dunezeu nu le ia posibilitatea de a procrea si sunt bine-merci, nu se tavalesc pe jos in "nemernicia' lor, deseori cu cite doi trei copii...sau vrei si aici citate de pe internet si dovezi stiintifice :))))

Astept,...ce o fi acum, iconomia? femeilor alora li s-a mai dat o sansa pentru pocainta? sau care mai sunt raspunsurile tale "obiective" la subiectivismul meu si al sophiei
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:44:32
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Alin
1. Ai ocolit raspunsurile. Nu ai raspuns ce ai face tu in situatia in care n-ai putea avea copii cu sotia ta si v-ati dori, sau macar ea si-ar dori fierbinte.
Ce ati fi in stare sa faceti?
2. Nu sunte de acord cu eutanasia, desi ar exista si motive serioase pro. Eugenia o accept in scopul de a elimina/evita niste boli si chinuri ale viitorului copil. Nu stiu dece ar trebui sa se nasca astfel de oameni pe lume, sa sufere si ei si familiile lor, sa nu poata avea o viata, sa moara de mici, si in chinuri groaznice.
Trebuie sa fii sadist la culme sa accepti asa ceva.
3. Tot mai multe boli, mai nou si cancerul s-a dovedit ca sunt de natura genetica.
4. Da, as prelua un embrion de la alta familie si nu mi-as face asa probleme de gene, pentru ca acei care fac IVF si le raman embrioni si ii doneaza sunt oameni de alta calitate decat cei care fac copii cu nemiluita in stare drogata, sau cu alcool, sau prin santuri pe strazi, sau dupa prostitutie. Cam astia sunt copii care ajung la infiat.
5. Indiferent de ce da Dumnezeu copii cu nemiluita la unii oameni, indiferent daca merita sau nu (atat prin prisma oamenilor cat si a lui Dumnezeu), poftim, si altora nici unul?
6. Exista si barbati care sufera ca nu pot avea copii, mai ales daca este din vina (boala lor). Eu ma refeream ca ei nu trebuie sa indure operatii, hormoni, etc. lor nu li se face nimic absolut. Ei nu pot fi tratati, nu sunt gauriti si injectati. Doar dau celule in borcan.
7. Ca sa incheiem o discutie si sa fii linistit:
- noi nu am avut bani de IVF si nici altceva (am facut analize, ceva tratamente incipiente ce le-a platit casa de sanatate atunci, acum nu se mai plateste nimic),
- cred ca esti turc de nu pricepi - copii nu se dau precum cateii sau pisicile. Si alora li se fac niste acte. Exista niste legi, se fac niste acte, este o procedura intreaga.
Nici daca s-ar gasi o tanara sa vrea sa-mi dea copilul ei, nu am voie sa adopt din Romania. Numai rudele au voie.
8. Da, taxe exista, in functie de ce adoptie faci. Se ajunge si la zeci de mii de Euro. Si sa stii ca sunt putin copii adoptabili, fata de numarul de cupluri care vor sa adopte. Se asteapta ani de zile si este o lupta si un chin.
9. Vezi ca exista un site pentru adoptii in Romania. Citeste ce scrie acolo: ce formalitati. Si nu ai voie sa alegi tu copilul. Poate ca cei din tara, care se pot duce la orfelinat sau la spital sa-i vada. Dar nici acolo nu cred.
Intelege va se cauta parinti pentru copii si nu invers.

10. Cazul meu, ca tot imi dai sfaturi grozave:
- m-am rugat ani de zile, am facut analize, ceva tratament (cat ne-am permis)
- am vorbit cu preoti si ne-au dat unda verde
- iar m-am rugat
- am sperat intr-una
- anii au trecut, eu biologic (varsta) nu mai pot avea copii si tot mai sper pe undeva in durerea mea. Sunt 10 ani de cand facem toate astea.
- ne-am informat si asupra adoptiei. Nici asta nu putem face.
- nici sa botezam
Bani nu avem, copii n-avem...
Da, doar daca ar face Dumnezeu o minune ca la Sf. Ana am putea avea copii. Dar eu nu sunt Sf.Ana, nici Elisabeta si nici sotul meu nu este Zaharia si nici Ioachim.
La un moment dat am incetat sa ma rog, gandind ca asa vrea El. De ce, n-am inteles.
11. Concret si eu as vrea sa stiu ce anume vrea Dumnezeu sa fac in loc de copii si pentru ce pacate platesc.
12. Deci tu i-ai refuza sotiei (si poate si tie) orice posibilitate de a avea copii cu ajutorul medicului. Ai sta asa cu mainile in san, fara copii si te-ai uita cum sufera, in cazul in care tie nu-ti pasa si nu-ti doresti copii?
Si daca ti-ai dori si tu copii? Si vezi la altii ca fac prin IVF si sunt fericiti...
E bine ca esti tare.
Noi nu suntem asa.
13. [b]Un embrion nu inseamna viata decat daca are conditiile care s-o produca, s-o sustina: uter, organism sanatos, hormoni, etc. Un embrion intr-un vas nu inseamna viata (inca)[b] Aici se cearta medicii cu teologii. Aici este conflictul.
A face IVF si a face analize pe celule, nu inseamna a distruge vieti, ci dimpotriva, a crea si a salva vieti. Se fac cercetari pe animale vii, pe pacienti vii si nu mai zice nimeni ca este distrusa viata.
Si nu totul are a face cu industria farmaceutica. Sunt salvate vieti si create vieti, prin diverse metode.
Da, stiinta este in mare parte in slujba omenirii. Cel putin cercetarile medicale. Restul nu sunt asa convinsa.
Inainte se murea de TBC, varsat, lepra si alte boli. Acum nu se mai moare, au fost eradicate. Se vindeca si multe forme de cancer si chiar cu HIV se poate trai.
Vechi 28.04.2010, 19:44:55
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

[quote=sophia;240274

3. Si afla ca orice femeie pierde pa cale naturala, la orice ciclu, embrioni.

????
alt citat de-al tau ceva mai incolo .
"Ma mir ca nu condamni toate femeile pentru ca omoara embrioni la fiecare ciclu, fara sa stie". ???????????

Draga Sophia

Embrionul este produsul rezultat din fertilizarea unui ovul (de la femeie) de catre un spermatozoid (de la barbat) . NU EMBRIONUL SE ELIMINA LUNAR PRIN MENSTRUATIE CI DOAR OVULUL-CELULA FEMININA DE REPRODUCERE CARE E DOAR O CELULA .
Conform Bioeticii crestine, asa cum bine te-a informat AlinB, embrionul e deja o faptura noua in stare incipienta alcatuita dintr-un ovul si un spermatozoid iar a intrerupe dezvoltarea acestui embrion, fie ca se afla in uterul mamei, fie ca este intr-o eprubeta in laborator, se cheama avort.
Si dupa ce ca AlinB si-a consumat timp si energie mentala sa-ti explice sistematic cum e moral si cum nu e, tot tu te iei de el, si ii zici " iar nu stii si vorbesti" :[QUOTE "[I]1. Esti barbat, oi fi si singur, n-ai habar de tratamente pentru copii si te amesteci intr-o discutie aiurea asa. Si dai lectii altora care...in fine,asta este boala omului.
Si mie imi pare rau ca m-am bagat in discutie.
2. Ai facut un ghiveci in tot mesajul tau si l-ai mai bagat si pe Dumnezeu si credinta in el. Este pacat ce faci/faceti (toti)"[/i]

zi si tu daca e firesc? pe cel ce iti intinde mana sa te scoata din mlastina necunostintei, il improsti cu noroi. Nu confunda mesajul lui care e in acord cu morala ortodoxa cu tonul lui care ti se pare uneori caustic. Nu arunca cu pietre in mesagerul care iti aduce mesajul!

Last edited by delia31; 31.07.2010 at 16:01:28.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 19:48:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Avortul poate fi o cauza pentru infertilitate, dar majoritatea femeilor si...barbatilor infertili au alte cauze, unele chiar congenitale.
Da, exista si femei care fac zeci de avorturi si nu patesc nimic si mai fac copii pana la urma. Depinde, depinde...
Vechi 28.04.2010, 19:55:23
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

@Delia - tu ai fost la medic? Ai probleme cu infertilitatea?
Nue ste nimic halucinant aici.
In fiecare luna, se formeaza embrioni in organsim, la femeile casatorite, care au relatii sexuale. Ei din astia daca se prinde unul o data. In rest sunt eliminati de organism ori pentru ca nu sunt indeplinite conditiile de nidare, ori pentru ca embrionii nu sunt normali, intacti.
Asta spuneam eu, de la medici stiinta.

Iar Alin ma calca pe sufletul si asa suferind. Imi da lectii, mie unui om destul de incercat si care le stiu mai bine decat el, si inca cu cat dispret.
Eu nu ma pricep atat de bine la religie, dar stiu cum este sa nu poti avea copii. Si cred eu ca asta plateste totul.

Iti doresc si tie ca si lui sa nu ajungeti sa plangeti aceste lacrimi amare.