Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Nu se da "in numele mortului" desi asa se spune in mod gresit. Pana la urma tot noi dam, tot noi ne rugam, nu va considera Dumnezeu ca fapta buna pe care o facem noi aici, este de fapt o fapta buna in contul celui decedat. Dar din nou, speram ca, pentru rugaciunile noastre, prin mijlocirea sfintilor, Dumnezeu sa ne auda si sa aiba mila de cel plecat. Ca unii ortodocsi habar nu au ce fac, ca au impresia ca il imbraca pe sufletul celui mort, sau il hranesc, asta este alta treaba, si nu inseamna ca practica in sine este rea sau eretica.
|
Inteleg ca m-am exprimat gresit, dar mi se pare ca asta e perceptia generala printre ortodocsi, caci ei spun "Ia si sa fie pentru sufletul lui Niculaie, Ioana, Gheorghe..."
Inteleg ca pomana este considerata o milostenie, ceea ce , iarasi, nu mi se pare o perceptie generala. Stiu o fata "pocaita" care intr-o zi mergea pe drum si s-a intamplat sa-i fi fost tare foame. Apare in fata ei o batranica si-i intinde un pateu : "Zi bogdaproste!" :) Fata, cu pateul in mana, timida: "Ma iertati, eu nu zic bogdaproste, dar daca vreti sa-mi dati pateul eu va multumesc frumos". Batranica s-a crispat: "A, nu!" I-a luat pateul din mana si a plecat :))
Ma rog, inteleg ca nu toti stiu ce fac, dar totusi de unde acest obicei? Care este provenienta lui? Adica, una e sa-ti faci mila de sarac dezinteresat, sa-i dai pentru ca are nevoie si e flamand, si alta e sa dai pentru ca speri ca Dumnezeu sa aiba mila de mort. Asta nu mai e darnicie dezinteresata, ci se da cu un scop. Ma insel?
Exista vreun link catre o pozitie oficiala a BO vis-a-vis de pomeni?