Citat:
În prealabil postat de Doriana
Inteleg ca m-am exprimat gresit, dar mi se pare ca asta e perceptia generala printre ortodocsi, caci ei spun "Ia si sa fie pentru sufletul lui Niculaie, Ioana, Gheorghe..."
Inteleg ca pomana este considerata o milostenie, ceea ce , iarasi, nu mi se pare o perceptie generala. Stiu o fata "pocaita" care intr-o zi mergea pe drum si s-a intamplat sa-i fi fost tare foame. Apare in fata ei o batranica si-i intinde un pateu : "Zi bogdaproste!" :) Fata, cu pateul in mana, timida: "Ma iertati, eu nu zic bogdaproste, dar daca vreti sa-mi dati pateul eu va multumesc frumos". Batranica s-a crispat: "A, nu!" I-a luat pateul din mana si a plecat :))
Ma rog, inteleg ca nu toti stiu ce fac, dar totusi de unde acest obicei? Care este provenienta lui? Adica, una e sa-ti faci mila de sarac dezinteresat, sa-i dai pentru ca are nevoie si e flamand, si alta e sa dai pentru ca speri ca Dumnezeu sa aiba mila de mort. Asta nu mai e darnicie dezinteresata, ci se da cu un scop. Ma insel?
|
Bun, nu e mila dezinteresata...dar parca rugaciunea in general este dezinteresata? Sigur ne rugam si dezinteresat, dar nerugam si pentru sanatate, mantuire, iertare de pacate, succes, ajutor, etc. etc. Pomana se da cu scopul rugaciunii. Sa luam exemplul de mai sus: batrana da pateul si spune " Sa fie de sufletul lui Ion" " (in sensul ca se roaga pentru mantuirea sufletului lui Ion). Normal ca un raspuns gen "multumesc frumos" nu este raspunsul asteptat si corect, adica o continuare a rugaciunii ei. "Bogdaproste" sau, mai pe romaneste "Dumnezeu primeasca" sau "Dumnezeu sa-l odihneasca" sau ceva de genul, este un raspuns adecvat ca si continuare/raspuns a rugaciunii. Sa spui multumesc frumos cand ti se cere de fapt o rugaciune este ca si cum eu as spune cuiva Buna ziua si mi se raspunde cu "Bat parii", sau mai rau, spun cuiva "Hristos a inviat" si mi se raspunde cu "Buna ziua." Pur si simplu nu se potrivesc.
Ia-o asa: pomana este o invitatie la impreuna-rugaciune pentru sufletul cuiva.