Nu stiu daca aici era locul potrivit(am zis sa nu deschid un alt topic in mod inutil) sa pun o intrebare dar daca tot se discuta pe diferite aspecte>am zis sa profit si sa-mi clarific si eu o nelamurire. Tot cautand prin diferite linkuri/carti,etc am vazut scris asa(cred ca se refera la ortodocsi): ,,Luna lui octombrie in 23 de zile: pomenirea Sfantului Apostol Iacov, fratele Domnului dupa trup." La final se spunea asa:,,Traditia Bisericii ne spune ca Sfantul Apostol Iacov a patimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim si ucis cu pietre, pentru credinta lui in Hristos, la anul 62, rugandu-se ca si Domnul, pentru ucigasii sai, ca nu stiu ce fac." Linkul unde am gasit informatia este acesta
http://www.ortodoxism.ro/proloagele/...age23Oct.shtml
O sintagma mi-a atras atentia:,,aripa templului din Ierusalim".Intrebare scurta si la obiect:conform traditiei ortodoxe aceea locatie este una si aceiasi cu cea din Matei 4:5(Ispitirea Mantuitorului de catre diavol)?,,Atunci diavolul L-a dus în Sfânta Cetate și L-a pus pe aripa templului".Si mai clar>conform traditiei ortodoxe>Iacov a fost ucis exact in acelasi loc in care incercase si davolul sa-l ispiteasca pe Mantuitor sau este vorba de o alta locatie?
Multumesc anticipat pt clarificari.
Update:conform celor gasite in acest link
http://www.ziarullumina.ro/articole;...te-moarta.html se spune asa: ,, „Rugămu-ne ție, dreptule, ca în ziua aceasta de praznic, în care s-a adunat de pretutindeni mulțime de popor, să faci o învățătură către toți, întorcându-i pe ei de la credința în Iisus, prin care s-au înșelat mulți, numindu-L pe Dânsul Fiul lui Dumnezeu, și să-i înveți pe ei să nu se rătăcească, căci noi toți te cinstim pe tine și cu tot poporul te ascultăm și mărturisim pentru tine cum că tu iubești adevărul și nu cauți în față; deci, să sfătuiești pe popor, ca să nu se înșele cu Iisus Cel răstignit. Rugămu-ne ție, ridică-te pe aripa cea înaltă a templului, ca toți să te poată vedea și auzi, căci precum vezi este multă lume, adunată din toate părțile“ (Viețile Sfinților pe Octombrie, p. 291)
Primul element>aripa cea inalta a templului.Apoi,in acelasi articol se spune: ,,În fața acestui vicleșug vădit, Sfântul Apostol Iacov nu a rostit nimic, ci s-a urcat pe aripa dreaptă a templului."
Deci ar fi vorba de aripa ceea inalta din dreapta templului.In Matei insa nu sunt multe detalii de ordin arhitectonic dar s-ar deduce ca diavolul l-a dus pe aripa ceea inalta la fel cum l-a dus :,, Diavolul L-a mai dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor"(Matei 4:8).Am mers pe logica unei continuitati in masurile folosite pt ca nu am detalii in acest sens.Din Matei rezulta ca ar fi o singura aripa(pozitionata in dreapta).Din ce am mai gasit ar fi vorba de>aripa templului era in colțul de sud-est(ar corespunde si cu pozitionarea din ,,dreapta").Mai este insa o ipoteza:aripa dreapta sa nu fie ,,dreapta"din punct de vedere al directiei ci ,,dreapta"ca forma.Era una singura(asa ar rezulta din Matei)inalta si era dreapta(evident vizibila).Altfel s-a fi spus ,,În fața acestui vicleșug vădit, Sfântul Apostol Iacov nu a rostit nimic, ci s-a urcat pe aripa (din)dreapta a templului" si nu ,,În fața acestui vicleșug vădit, Sfântul Apostol Iacov nu a rostit nimic, ci s-a urcat pe aripa dreaptă a templului"
Deci cred ca este vorba de o singura aripa a Templului,dreapta ca forma,inalta iar sintagma ,,aripa" s-ar explica asa din ce am verificat: ,,templului”(gr.tou hierou):este vorba de intregul complex arhitectural din jurul sanctuarului. ,,Sfanta cetate”: Ierusalim. ,,Aripa”: are aici dpdv arhitectonic sensul de ,,parapet”.Inclin sa cred ca in ambele situatii este vorba de aceiasi locatie.Daca stie cineva detalii mai multe mi-ar fi de mare folos.O sa mai caut si eu detalii de arhitectura a templului.Va multumesc anticipat.