Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Acu sa vedem cu icoana cum e. Mie mi-a murit tatal . Si astazi ma uit la poza lui si ma rog pentru el. Inseamna ca ma inchin pozei? Cand te uiti la icoana crezi ca te rogi icoanei si ca astepti de la ea ceva?
|
Vrei-nu vrei, acesta este mesajul pe care-l transmiți. Când îi aprinzi o candelă, când îți faci cruce, când o pupi, când te înclini înaintea ei, de fapt te închini icoanei chiar dacă zici că în mintea ta tu te închini înaintea lui Dumnezeu. Închinarea "în duh și adevăr" exclude intermediarii din lemn, aur, argint, sticlă ori ipsos.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Vezi ceva rau in a privi chipul drag? Pentru noi toti oamenii chipul lui Hristos ar trebui sa fie chipul cuiva drag.
|
- Mai întâi că icoana nu reprezintă chipul lui Hristos. Dacă icoana e o reprezentare a maicii Domnului ori a unui sfânt, e clar. Dar și dacă e o reprezentare a lui Hristos, ea nu este o fotografie și nici măcar un portret al Lui, ci o imaginație să-i spunem cel mult artistică transmisă prin tradiție aproximativ de la primele reprezentări iconografice, în nici un caz de la evanghelistul Luca (acesta a fost medic, nu zugrav).
- Mai apoi, chipul lui Hristos (portretul Lui spiritual) este, mai precis
ar trebui să fie reprodus fidel în urmașii Lui de pe pământ, ca lumea văzându-ne să spună precum în secolul I: "
iată un Christos [un creștin]
pe uliță!" O interesantă parabolă ne transmite un artist evreu (păcat că nu i-a venit această idee unui creștin) despre felul cum creștinii [re]prezintă chipul lui Hristos în această lume:
http://www.dotsforjesus.com/index.php/
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Acu sa vedem cum e cu chipul din icoana. Atunci cand tu ti-ai cunoscut tatal si l-ai vazut , il iubesti si ii stii fiecare trasatura a lui. Daca ai fi pictor ai reda chipul tatalui tau. corect? Apoi moare tatal tau si copiii tai care nu l-au cunoscut , te intreaba: cum a aratat tatal tau? Si tu ii spui, si il pictezi si ii arati. Asa a fost tatal meu. Si scrisul tau ramane, si pictura ta ramane, si spusa ta ramane. Si copilul tau creste mare si spune copilului lui : uite asa a fost bunicul meu. Intelegi? Transmiterea prin viu grai, prin pictura si prin scris e de veacuri. credem istoria , din hrisoavele vechi, din arheologie , deci credem istoria si nu credem credinta? De ce discriminarea asta? Iti spun eu: iarasi dracul si-a bagat coada ca noi oamenii sa fim rataciti. Doar pentru credinta are interes mare! Trebuie sa rataceasca cat mai multe suflete!
|
Ceea ce ați descris mai sus este tocmai transmiterea chipului moral-spiritual al Mântuitorului și acesta se găsește în Sfânta Scriptură. Și aici într-adevăr diavolul "și-a băgat coada" ca oamenii să nu citească Scriptura și să se rătăcească (Mat. 22,29)
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Am sa iti spun si tie cum imi spunea mie tatal meu cand eram de varsta ta. Mai copila , tu nu esti coapta inca, mai trebuie sa te coci.
|
N-am știut că sunteți o doamnă, nickul nu indica așa ceva. Îmi cer scuze dacă până acum m-am adresat nepotrivit.