Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2010, 00:53:41
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Îmi cer iertare față de părintele Gheorghe și față de cei care au crezut că "m-am luat" de el.
Dumnezeu să-l binecuvinteze pe părintele Gheorghe, are dreptate în tot ce spune, nu aceasta este problema, problema e alta: dânsul trebuie să fie ceva mai precaut în afirmații care să nu ne ducă cu gândul la mândrie, auzi, domnule, "nivel universitar" în teologie? Dar poate că mă înșel.
De când cu înmulțirea doctoratelor în Biserica Ortodoxă se produce fenomenul întâlnit deja cu vreo două trei secole în Biserica Catolică: slăbirea credinței. Nu mai avem timp pentru o viață creștină autentică, trebuie să-l folosim cu lucrări de disertație și doctorate despre credință, care ne-a fost deja dată prin Sfânta Tradiție, Sfânta Scriptură și Sfinții Apostoli.
Calin, spune-mi te rog cu ce e vinovat Pr. Gheorghe de mandria noastra (ranita)?!?
Mai bine sa recunoastem, ca discutiile de pe acest forum sunt purtate la un nivel relativ scazut, in nici un caz la nivel universitar.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:02:56
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit Pentru eugenb

Aveti dreptate in toate. Atata doar ca pentru mine este prea greu sa inteleg. Iertati-ma si rugati-va si pentru mine, ca sa nu-mi treaca timpul vietii acesteia in zadar!

Iar referitor la Pedagogie, promit ca voi incerca sa aprofundez. Multumesc si Domnul sa va rasplateasca dragostea de a-mi descide ochii.

Dumnezeu sa va aiba in grija Sa!

Pr. Gheorghe
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:06:32
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Impresionant. Ortodocsii isi iau in suturi preotul, un protestant si un catolic ii iau apararea. S-a intors lumea cu susul in jos.

Pe de alta parte, Parinte Gheorghe, nu vad de ce teologia nu si-ar avea locul pe acest forum.
A fost doar o neintelegere din partea lui eugenb, deoarece versetele date de Pr. Gheorghe sunt corecte si in conformitate cu biblia ortodoxa:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=63&cap=17
Si intr-adevar "S-a intors lumea cu susul in jos", caci in mod normal un catolic nu ar trebui sa se bage intr-o discutie intre doi ortodocsi care au ceva de clarificat, ci ar trebui sa pastrez o oarecare si binevenita distanta; nu sa mai faca si pe moralistul... Sau e deformatie profesionala, domnule Erethorn?!?
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:16:56
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Eu as dori o explicatie de la un Sfant parinte al Bisericii ca Sfantul Vasile cel Mare sau Sfantul Ioan Gura de Aur sau Sfantul Ioan Damaschinul sau alt Sfant Parinte si nu o parere personala.
Sincer nu cred deloc ca asa se transmite pacatul stramosesc si ca argument:
parintele Cleopa a zis ca Dumnezeu creaza suflete oamenilor si momentul in care creaza suflete oamenilor este cand celula reproducatoare barbateasca se uneste cu cea femeiasca.
Dumnezeu creaza sufletul purtand pacatul stramosesc?
Nu cred.
Iertati-ma, dar nu vreau sa cad mai mult decat am cazut, deja. Pentru ceea ce doriti dumneavoastra exista carti ale acestor sfinti Parinti. Se adedvereste (pentru cei care nu au inteles de ce faceam referire la teologie) ca, de fapt, dumneavoastra cautati ceva intr-un loc unde este altceva. Chiar daca o persoana de pe acest forum v-ar ajuta cu ceva explicatii bazate pe citate clare din sfintii Parinti, oricum va trebui sa luati scrierile acestora si sa verificati. Altfel, orice greseala de "neatentie" sau de "nestiinta" v-o veti face proprie si poate o puneti pe seama sfintilor Parinti. Eu cunosc (am cunostinta, nu stiinta) "adancul" acestei teme si cred ca m-am aventurat si am scapat din vedere faptul ca orice lucru bun intr-un moment sau loc rau (nepotrivit) poate deveni si el rau.

Iertati-ma!
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:18:03
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe Vezi mesajul
Aici, iarta-ma, m-ai cam pierdut! Liberul arbitru nu este un instrument prin care ne putem alege, in mod direct, locul unde vom ajunge! Rasplata, spre bine sau spre rau, este o urmare corecta a faptelor noastre pe care le putem conduce, in viata aceasta, bazandu-ne pe liberul arbitru.
"Nu va mirati de aceasta; caci vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui,
si vor iesi, cei ce au facut cele bune spre invierea vietii si cei ce au facut cele rele spre invierea osandirii." (Ioan 5,28-29)

Domnul sa ne intelepteasca spre tot lucrul bun!
Liberul arbitru e ceva care ramane in vesnicie a se vedea Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul:

"Toate cele care există sunt sau create sau necreate; iar dacă sunt
create, sunt negreșit și schimbătoare, căci existența acelora care a început prin schimbare va fi supusă cu siguranță schimbării, fie distrugându-se, fie schimbându-se în chip liber."
.
.
.
"Cele spirituale, adică îngerii, sufletele și demonii, se schimbă potrivit voinței libere, care crește sau se micșorează, fie în progresul în bine, fie în îndepărtarea de bine."
(Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul editia de la Editura Patriarhiei,pagina 19,editia aparuta in anul 2005).
Vechi 23.08.2010, 01:22:04
eugenb's Avatar
eugenb eugenb is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Trimite un mesaj prin MSN pentru eugenb Trimite un mesaj prin Yahoo pentru eugenb
Implicit Lui "Erethorn", "Scotianul", "Doriana" si altor useri interesati:

Eu nu am considerat ca as fi luat "in suturi" un Preot. Niciodata nu am considerat ca unui "om a lui Dumnezeu", merita sa-mi bat joc de credinta sa, dimpotriva ! Eu doar am facut cateva remarci despre modul cum inteleg eu ca persoana (individ, ins, etc.). Deci este vorba de modul cum ar trebui sa se poarte un Preot cu cei din jur, indiferent ca sunt credinciosi sau nu. Si am facut referire la PEDAGOGIE, pentru ca asta mi s-a parut mai "accesibila" unui Preot ca sa ma inteleaga. Dar se pare ca am dat gres ! Se mai intampla, eu sa pun baza pe o idee si celalalt sa nu o inteleaga, din simplul motiv ca nu stie despre ce vorbesc. Si pentru ca de cand ma stiu, eu am adresat Preotilor (cunoscuti sau nu) intrebarile (sau am remarcat ce nu-mi placea sau nu le intelegeam) care imi veneau in minte, indiferent daca ii convinea sau nu asta acelui Preot (indiferent de "gradul bisericesc" pe care il avea) nu o sa-mi schimb acest fel de a fi pentru ca unora nu le convine aceasta. Cred ca ati observat ca am evitat sa spun cu ce "grade bisericesti" am stat de vorba, pentru daca v-as spune ar insemna ca am dat in pacatul "laudatului" si nu prea am acest pacat (mai ales cand imi dau seama). Dar in schimb recunosc : sunt un pacatos care, uneori, mai fac si lucruri bune (asa cred eu - ca este adevarat numai Dumnezeu va sti la Momentul Adevarului).

Deocamdata, aceasta este explicatia mea, despre discutia avuta cu domnul Preot Gheorghe pana acum. Deci, nu caut sa-i scad prestigiul in fata celor care au INCREDERE in ce ii invata dansul. Asa ca ii rog pe toti userii care intamplator sau nu, intra pe acest topic, sa ia din ce discut eu cu domnul Preot Gheorghe, doar "invatatura buna" - care sa le fie de folos in viitor si nu cele care ar fi "gresite", dupa convingerea unuia sau altuia care nu au stiinta de unde a plecat aceasta discutie initial.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:27:01
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Liberul arbitru e ceva care ramane in vesnicie a se vedea Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul:

"Toate cele care există sunt sau create sau necreate; iar dacă sunt
create, sunt negreșit și schimbătoare, căci existența acelora care a început prin schimbare va fi supusă cu siguranță schimbării, fie distrugându-se, fie schimbându-se în chip liber."
.
.
.
"Cele spirituale, adică îngerii, sufletele și demonii, se schimbă potrivit voinței libere, care crește sau se micșorează, fie în progresul în bine, fie în îndepărtarea de bine."
(Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul editia de la Editura Patriarhiei,pagina 19,editia aparuta in anul 2005).
Cum spuneam: m-ai pierdut! Nu inteleg unde "bati" (in legatura cu titlul topicului ed fata).
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:36:17
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am zis ca acei sufletele acelor copii au vointa libera (adica liber arbitru) si ei si nu stim cum vor progresa in bine sau se vor indeparta de bine in vesnicie.
Vechi 23.08.2010, 01:37:33
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eugenb Vezi mesajul
Eu nu am considerat ca as fi luat "in suturi" un Preot. Niciodata nu am considerat ca unui "om a lui Dumnezeu", merita sa-mi bat joc de credinta sa, dimpotriva ! Eu doar am facut cateva remarci despre modul cum inteleg eu ca persoana (individ, ins, etc.). Deci este vorba de modul cum ar trebui sa se poarte un Preot cu cei din jur, indiferent ca sunt credinciosi sau nu. Si am facut referire la PEDAGOGIE, pentru ca asta mi s-a parut mai "accesibila" unui Preot ca sa ma inteleaga. Dar se pare ca am dat gres ! Se mai intampla, eu sa pun baza pe o idee si celalalt sa nu o inteleaga, din simplul motiv ca nu stie despre ce vorbesc. Si pentru ca de cand ma stiu, eu am adresat Preotilor (cunoscuti sau nu) intrebarile (sau am remarcat ce nu-mi placea sau nu le intelegeam) care imi veneau in minte, indiferent daca ii convinea sau nu asta acelui Preot (indiferent de "gradul bisericesc" pe care il avea) nu o sa-mi schimb acest fel de a fi pentru ca unora nu le convine aceasta. Cred ca ati observat ca am evitat sa spun cu ce "grade bisericesti" am stat de vorba, pentru daca v-as spune ar insemna ca am dat in pacatul "laudatului" si nu prea am acest pacat (mai ales cand imi dau seama). Dar in schimb recunosc : sunt un pacatos care, uneori, mai fac si lucruri bune (asa cred eu - ca este adevarat numai Dumnezeu va sti la Momentul Adevarului).

Deocamdata, aceasta este explicatia mea, despre discutia avuta cu domnul Preot Gheorghe pana acum. Deci, nu caut sa-i scad prestigiul in fata celor care au INCREDERE in ce ii invata dansul. Asa ca ii rog pe toti userii care intamplator sau nu, intra pe acest topic, sa ia din ce discut eu cu domnul Preot Gheorghe, doar "invatatura buna" - care sa le fie de folos in viitor si nu cele care ar fi "gresite", dupa convingerea unuia sau altuia care nu au stiinta de unde a plecat aceasta discutie initial.
Toate insusirile pe care le-ati enumerat ca apartinandu-va sunt proprii unei persoane pe care si dumneavoastra si eu o cunoastem bine. Are si grade si "de cand se stie" are "un cui" impotriva altora, mai ales a preotilor. Nu m-am putut abtine vazand ca postul dumneavoastra miroase, un pic a teama din cauza atitudinii mele de "reconciliere" si mai mult a "jubileu" din cauza... prea putin conteaza.

Subscriu la indemnul ce l-ati facut colegilor de forum, carora le cer iertare pentru ca am declansat o astfel de stare.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 01:38:32
eugenb's Avatar
eugenb eugenb is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Trimite un mesaj prin MSN pentru eugenb Trimite un mesaj prin Yahoo pentru eugenb
Implicit Lui "Miha-Anca" :

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
A fost doar o neintelegere din partea lui eugenb, deoarece versetele date de Pr. Gheorghe sunt corecte si in conformitate cu biblia ortodoxa:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=63&cap=17
Si intr-adevar "S-a intors lumea cu susul in jos", caci in mod normal un catolic nu ar trebui sa se bage intr-o discutie intre doi ortodocsi care au ceva de clarificat, ci ar trebui sa pastrez o oarecare si binevenita distanta; nu sa mai faca si pe moralistul... Sau e deformatie profesionala, domnule Erethorn?!?
Imi pare rau "Miha-Anca" dar ... GRESITI. Depinde ce versiune (traducere") folositi. Cea pe care o dati exemplu nu este TRADUCEREA CORECTA in Biserica Ortodoxa Romana cea pe care o sustineti este tradusa de ... Cornilescu - PROTESTANT, care insa a renuntat la ... B.O.R. si acum altii uita sa mai faca deosebirea intre traduceri). Daca doriti sa cititi TRADUCEREA CORECTA recunoscuta in prezent de B.O.R. aveti doua "site" :
www.patriarhia.ro (textul fara adnotari) sau www.dervent.ro/biblia.php (text complet - dar totusi cu unele greseli pe care le-am semnalat).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomenirea copiilor morti nebotezati. georgeval Generalitati 27 16.02.2011 14:19:22
Copiii nebotezati au parte de slujba inmormantarii? manuela_m Intrebari utilizatori 4 21.08.2010 18:23:53
Copil nascut cu un verset scris pe picior adelin Stiri, actualitati, anunturi 22 07.02.2010 10:14:31
Inmormantarea copiilor nebotezati huchohucho Slujba inmormantarii 0 06.02.2010 18:26:31
semnul de egalitate mirelat Generalitati 51 27.02.2009 12:16:16