În prealabil postat de iustin10
Stadiul 0
Inainte de a cunoaste Scriptura,si eu am fost dezandajduit de moarte.Ma intrbam ce sens mai are viata aceasta,daca oricum totul se sfarseste in somnul inconstientei.Eminescu insusi isi dorea acest somn al uitarii,al disparitiei,al in-constientei,chinuit de prea agitata sa constienta .Dar daca toata aventura constiintei se termina prin lichidarea ei,atunci ce sens mai are viata .'Sa mancam si sa bem ca maine vom muri"
Stadiul 1
"Cine crede in Mine ,chiar daca ar fi murit va trai "
Odata ce am luat cunostinta de promisiunea Mantuitorului,m-am bucurat ca un copil .Iata,moartea poate fi invinsa !Chiar daca esti viu si nu ai murit,sau esti mort sub pamant,chiar daca vedem doar oasele ramanand din corpul nostru,si niciunul din morti nu se mai intoarce inapoi,iata ca vine un OM,Fiul Omului ,prototipul Omului,care spune "Eu sunt viata,cine crede in Mine,in veac nu va vedea moartea"
E drept ca ma intrebam cum se poate face aceasta?Si ma inchipuiam stand in raceala mormantului,si asteptand cu rabdare si speranta,ca si David in psalmii sai,momentul Invierii.
De bucurie ca exista Viata,ca ea s-a coborat pe pamant ca sa ne dea vestea cea buna,nu ma mai interesau detalii despre perioada temporara cat voi fi mort.Moartea este relativa,dureaza o perioada finita,o rabzi si gata.Dar viata este eterna,viata are sens,viata este fara de sfarsit.Iar Stapanul vietii a coborat Insusi sa ne dea vestea care doar o banuiam in sufletul nostru,fara insa sa o putem numi.
Stadiul 2
Am luat cunostinta apoi de credinta ortodoxa,si am fot putin socat la inceput.
Se venea cu o invatatura noua,care intial eu nu o intelesesem din Biblie.Ramasesem cu ideea ca intr-un fel vom muri iar apoi vom invia,asa cum promisese Mantuitorul.Si poate doar unii din cei drepti nu vor mai muri de loc,si vor trece direct la viata vesnica.
Dar am primit aceasta noua dogma:ca nimeni nu moare in intelesul clasic,ca absenta a cunostintei,ci ca imediat suntem dusi la Judecata.Ca exista o Judecata particulara facuta imediat dupa moartea omului,alaturi de Judecata generala care o va face Domnul la venirea Sa. Ca in urma acestei judecati personale sufletele vor merge in rai sau in iad.Si chiar cei ajunsi in iad,vor putea fi scosi de acolo de dragostea si pomenirea ce au lasat-o in urma pe pamant.
Aceasta inseamna imediat ca sfintii vor merge in rai.Odata ajunsi in rai,nu mai au limitarile firii omenesti ci s-au impartasit deja cu putere dumnezeiasca,s-au facut 'casnici' ai lui Dumnezeu. De acolo ei participa activ la viata Bisericii,si ne pot ajuta si pe noi,cu puterea innoirii data lor de Domnul,si care acum nu mai are limitarile omenesti. Deci nu e deloc important daca exista viata dupa moarte,caci ea exista,ci important este in ce parte te afli:de-a drepata sau de-a stanga.Caci viata exista si pentru cei care vor ajunge in iad,dar aceasta nu le foloseste la nimic.Mai buna pentru ei ar fi fost uitarea absoluta.
Ulterior am gasit tot felul de argumente ale credintei ortodoxe,chiar luate din Biblia,pe care inainte nu o intelegeam pe deplin.
Asa ca eu nu as vedea o contradictie intre stadiul 1 al Bibliei,si stadiul 2 al dogmei,ci doar ca al 2-lea stadiu vine si il imbogateste pe primul.Nu se poate argumenta Traditia ci doar se poate primi si crede
|