Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2010, 17:49:26
Aspasia Aspasia is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de blue_cat Vezi mesajul
esti naiva. mi-e greu sa cred ca un ateu s-ar incumeta sa intre intr-o casatorie asa, fara sa stie cu cine are de-a face.
Probabil sunt naiva, dar m-am si exprimat gresit: am locuit impreuna 1 an inainte sa ne casatorim din care mai mult de jumatate stabilisem deja data nuntii.
Si evident s-au intamplat lucruri care ar fi trebuit sa se intample numai dupa casatorie, lucru de care nu sunt deloc mandra, dar intr-adevar foarte putini tineri sunt dispusi sa faca pasul casatoriei in ziua de astazi fara macar sa fi locuit impreuna o perioada de timp pentru a vedea cum se inteleg si cum li se potrivesc obiceiurile de viata. Chiar si cu un amic relatia se poate schimba radical daca ajungi sa locuiesti zi de zi sub acelasi acoperis si sa imparti aceeasi casa cu el.
Si nu s-a redus totul numai la chestiuni sexuale, pentru sotul meu a fost mai important sa vada si cum ma descurc sa impart responsabilitatile gospodariei si ale traiului la comun.
E trist ca asta este la cei mai multi tineri din ziua de azi rezultatul educatiei date de parinti, care din prea mare grija ca lumea e plina de fete ingalate si sa nu nimereasca odorul lor cu una, lasa cu totul la o parte preceptele religioase.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2010, 11:51:58
blue_cat blue_cat is offline
Member

Data înregistrării: 16.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Aspasia Vezi mesajul
Probabil sunt naiva, dar m-am si exprimat gresit: am locuit impreuna 1 an inainte sa ne casatorim din care mai mult de jumatate stabilisem deja data nuntii.
nu nu, nu la asta m-am referit, nici vorba!

ideea era ca nu ai cum sa-l verifici si sa stii sigur daca el a mai avut sau nu vreo prietena inainte, asta am vrut sa zic...trebuie sa fii putin naiva sa crezi orice ti se spune.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2010, 13:33:34
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ma gandeam, citind postarea ta.. daca un om ar "proba" o papusa gonflabila si ar duce-o inapoi la magazin.. nu cred ca ar putea sa o restituie.

Dar, uite, cu o femeie este posibila "proba".
Problema e mult mai complexa decat vrei tu sa o prezinti. Acea femeie nu este papusa, are vointa si minte. Daca o "probeaza" fara ca aceasta sa-si dea seama, atunci e o fapta urata. Dar de multe ori "probarea" se intampla de ambele parti. Sau uneori profitoarea e femeia. Nu cred ca are rost sa dezvoltam subiectul cu "probatul".
Vechi 07.07.2010, 13:45:20
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Aspasia Vezi mesajul
dar intr-adevar foarte putini tineri sunt dispusi sa faca pasul casatoriei in ziua de astazi fara macar sa fi locuit impreuna o perioada de timp pentru a vedea cum se inteleg si cum li se potrivesc obiceiurile de viata.
Doar ca o paranteza, dupa logica asta ar trebui sa avem mai putine divorturi pt ca tinerii "se incearca" mai intai, nu-i asa? Si atunci de ce avem rata divorturilor dublata-triplata?
Nu mai umblati cu fofarlica! Ati vrut sa gustati placerea, si parea atat de natural ca dragostea spirituala sa treaca in ceva trupesc, nu-i asa? Sa nu mai zic ca toate canalele massmedia urla de dimineata pana seara cat de bine e sa fii liber(tin), sa te simti bine, sa cunosti viata etc etc.
As aprecia mai degraba o sinceritate gen: pai hormonii tzopaiau, stimulentele ne asaltau din toate partile,massmedia educa societatea sa fie intoleranta fata de si sa ridiculizeze pe cei care vor sa ramana curati, si in plus nimeni nu ne zicea ca ar fi mai bine sa ne pastram pana dupa casatorie. Sa ne dam drumul la dorinte si fantezii parea atat de firesc si dezirabil...
Vechi 07.07.2010, 16:15:31
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Doar ca o paranteza, dupa logica asta ar trebui sa avem mai putine divorturi pt ca tinerii "se incearca" mai intai, nu-i asa? Si atunci de ce avem rata divorturilor dublata-triplata?
Nu mai umblati cu fofarlica! Ati vrut sa gustati placerea, si parea atat de natural ca dragostea spirituala sa treaca in ceva trupesc, nu-i asa? Sa nu mai zic ca toate canalele massmedia urla de dimineata pana seara cat de bine e sa fii liber(tin), sa te simti bine, sa cunosti viata etc etc.
As aprecia mai degraba o sinceritate gen: pai hormonii tzopaiau, stimulentele ne asaltau din toate partile,massmedia educa societatea sa fie intoleranta fata de si sa ridiculizeze pe cei care vor sa ramana curati, si in plus nimeni nu ne zicea ca ar fi mai bine sa ne pastram pana dupa casatorie. Sa ne dam drumul la dorinte si fantezii parea atat de firesc si dezirabil...
Inteleg ce spui si nu am aparat nicidecum genul acesta de logica pentru ca nu cred in ea ci doar am observat-o si am acceptat-o din slabiciune...
Da, imi dau seama ca a fost slabiciunea mea, nu trebuia sa fac compromisul acesta pentru ca nu "convietuirea de proba" mi-a facut cu ochiul, ci am acceptat varianta aceasta ca sa nu il pierd pe cel pe care din cateva alte motive pe care le-am enumerat la inceput vroiam sa imi devina sot.
Dar asta mi-a pus in vedere destul de bine duhovnicul meu si am respectat canonul pe care mi l-a dat inainte de nunta, ba chiar ca singur mic 'succes' personal al meu pot sa spun ca l-am convins pe sotul meu sa tina postul Pastelui inainte de nunta si sa se si spovedeasca si impartaseasca si el.

Problema este ca acum nu mai pare dispus sa accepte asta sub nici o forma si din ce mi-a explicat el, a facut asta atunci nu dintr-o credinta personala, ci doar ca sa nu isi puna in cap parintii, viitori socri si evident pe mine.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2010, 13:11:10
daniel_g daniel_g is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.08.2010
Implicit

imi pare rau pentru problemele pe care le ai si sincer sper in rezolvarea lor.
dar nu inteleg cum ai putut accepta, ca om cu credinta ortodoxa, sa traiesti cu barbatul fara a fi casatoriti si cum ai acceptat sa te casatoresti cu un barbat fara credinta ortodoxa. tocmai din nerespectarea acestor 2 aspecte vin astfel de greutati in viata.
imi cer iertare nu te judec in nici un fel. sunt mai pacatos decat oricine si nu sunt in masura sa judec. dar prietena mea m-a invatat aceste lucruri. m-a adus pe calea credintei si astfel am inteles de ce inainte multe lucruri nu mergeau in relatiile pe care le-am avut.
inca de la inceput mi-a spus ca ea nu o sa stea cu mine inainte de casatorie, nu o sa traiasca cu mine inainte de casatorie si in nici un caz nu se va casatori cu cineva care nu are credinta. nu credeam vreodata ca voi putea accepta aceste lucruri dar iata o minune s-a intamplat. si asta numai prin voia Domnului si cu ajutorul celei pe care acum o iubesc enorm. pot spune ca viata mea s-a schimbat desi eram ateu aproape 100%.
spre norocul meu Dumnezeu m-a ajutat si eu chiar consider ca a facut o minune de care nu sunt vrednic.
situatia ta e mai complicata, la prima vedere, dar ai credinta si roaga-te. ti-am dat exemplul meu(care credeam in evolutionism, teoria big bang, suprematia absoluta a stiintei si atotputernicia omului) doar pentru a-ti da speranta ca Dumnezeu poate intoarce pe calea cea buna pe oricine si in cele mai nebanuite momente.
si inca ceva. sa nu deznadajduiesti. puneti credinta toata in Cel de sus ca El niciodata nu ne da sa purtam o cruce mai mare decat o putem duce. doar noi suntem cei care gresim ca nu avem credinta, pentru ca dupa cum e scris si in evanghelii daca am avea credinta si cat un bob de mica vom putea muta muntii din loc.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 11.08.2010, 17:40:01
sfantatreime sfantatreime is offline
Banned

Data înregistrării: 11.08.2010
Implicit despre casatoria cu un necredincios

Pentru aspazia:din experienta pur personala iti marturisesc cu sinceritate si durere in suflet ca m-am luptat cu sotia mea foarte mult ca sa o aduc la credinta,dar la credinta adevarata,aparata si marturisita,insa a fost inutil...nu am fost niciodata amandoi in biserica la slujbe...acum suntem in divort si avem si un copil...duhovnicul a binecuvantat casatoria noastra si tot duhovnicul a fost cel care mi-a marturisit ca taina nuntii savarsita cu un om necredincios nu va tine niciodata...si mi-a mai marturisit si faptul ca a fost si vina mea ca am luat o femeie necredincioasa si indaratnica din cale-afara...concluzie:niciodata un om credincios nu va fi multumit sufleteste intr-o casnicie cu un necredincios!!!Asta daca il iubesti CU ADEVARAT PE DUMNEZEU!!!Toti spunem ca suntem ortodocsi,insa multi dintre noi suntem doar cu numele,lucru pe care insusi Mantuitorul il spune:"Multi chemati,putini alesi..."
Reply With Quote
Vechi 26.08.2010, 21:26:30
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Unhappy

Citat:
În prealabil postat de sfantatreime Vezi mesajul
Pentru aspazia:din experienta pur personala iti marturisesc cu sinceritate si durere in suflet ca m-am luptat cu sotia mea foarte mult ca sa o aduc la credinta,dar la credinta adevarata,aparata si marturisita,insa a fost inutil...nu am fost niciodata amandoi in biserica la slujbe...acum suntem in divort si avem si un copil...duhovnicul a binecuvantat casatoria noastra si tot duhovnicul a fost cel care mi-a marturisit ca taina nuntii savarsita cu un om necredincios nu va tine niciodata...si mi-a mai marturisit si faptul ca a fost si vina mea ca am luat o femeie necredincioasa si indaratnica din cale-afara...concluzie:niciodata un om credincios nu va fi multumit sufleteste intr-o casnicie cu un necredincios!!!Asta daca il iubesti CU ADEVARAT PE DUMNEZEU!!!Toti spunem ca suntem ortodocsi,insa multi dintre noi suntem doar cu numele,lucru pe care insusi Mantuitorul il spune:"Multi chemati,putini alesi..."
.. poate ca ar fi fost mai bine sa o iubesti intai. Sau macar sa o accepti cu slabiciunile ei, fara a o judeca.
Nu poti intoarce pe nimeni la credinta dandu-i cu Biblia in cap. Exemplul personal si mai ales iubirea si rabdare sunt "armele" crestinului.
Si ca sa pocnesc si eu cu citatul:
"Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea"
Sa observam ca Hristos mai intai a iubit Biserica, apoi a curatit-o prin jertfa lui. (Adica a iubit-o cand era pacatoasa si nevrednica.) Eu asa inteleg.
(Iar la nivel individual, fiecare dintre noi este nevrednic de iubirea lui Hristos - suntem desfranati si idolatri - .. totusi i se cere barbatului sa iubeasca sotia nu mai putin decat cu dragostea lui Hristos!)

Omul de langa noi, bun sau rau, credincios sau hulitor, Dumnezeu l-a pus acolo pentru mantuirea noastra:
Temelia este aproapele, ca pe el mai intai sa-l folosesc, pentru ca de el atirna toate poruncile lui Hristos" (nu stiu cui ii apartine citatul)

Parafrazand cuvintele tale: "concluzie.. intotdeauna un om credincios va da multumire lui Dumnezeu chiar fiind intr-o casnicie cu un necredincios!!!Asta daca il iubesti CU ADEVARAT PE DUMNEZEU!!!Toti spunem ca suntem ortodocsi,insa multi dintre noi suntem doar cu numele,lucru pe care insusi Mantuitorul il spune:"Multi chemati,putini alesi..."
Reply With Quote
Vechi 03.09.2010, 12:37:21
un mirean un mirean is offline
Member

Data înregistrării: 24.08.2010
Implicit raspuns

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
.. poate ca ar fi fost mai bine sa o iubesti intai. Sau macar sa o accepti cu slabiciunile ei, fara a o judeca.
Nu poti intoarce pe nimeni la credinta dandu-i cu Biblia in cap. Exemplul personal si mai ales iubirea si rabdare sunt "armele" crestinului.
Si ca sa pocnesc si eu cu citatul:
"Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea"
Sa observam ca Hristos mai intai a iubit Biserica, apoi a curatit-o prin jertfa lui. (Adica a iubit-o cand era pacatoasa si nevrednica.) Eu asa inteleg.
(Iar la nivel individual, fiecare dintre noi este nevrednic de iubirea lui Hristos - suntem desfranati si idolatri - .. totusi i se cere barbatului sa iubeasca sotia nu mai putin decat cu dragostea lui Hristos!)

Omul de langa noi, bun sau rau, credincios sau hulitor, Dumnezeu l-a pus acolo pentru mantuirea noastra:
Temelia este aproapele, ca pe el mai intai sa-l folosesc, pentru ca de el atirna toate poruncile lui Hristos" (nu stiu cui ii apartine citatul)

Parafrazand cuvintele tale: "concluzie.. intotdeauna un om credincios va da multumire lui Dumnezeu chiar fiind intr-o casnicie cu un necredincios!!!Asta daca il iubesti CU ADEVARAT PE DUMNEZEU!!!Toti spunem ca suntem ortodocsi,insa multi dintre noi suntem doar cu numele,lucru pe care insusi Mantuitorul il spune:"Multi chemati,putini alesi..."
Dar poate nu a fost asa cum spui tu.poate omul a iubit-o,dar ea nu a vrut.Nu e bine sa ne dam cu parerea despre viata oamenilor...
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 15:58:21
Junior Member

Implicit

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Aveti fiecare in parte dreptate. Chiar in urma discutiilor pe care le-am mai avut cu sotul in ultima perioada mi-am dat seama ca am cazut oarecum in inselare in perioada in care ne-am cunoscut si ne-am decis sa ne casatorim. Adica aveam o impresie foarte frumoasa despre casnicie (si inca mai am) dar pe atunci era mai degraba una idilica, ceva probabil alimentat de basme si povesti zaharisite... cu alte cuvinte eram atat de incantata ca un barbat cu un numar de calitati era dornic sa intemeieze o familie alaturi de mine... atat de incantata incat credeam ca toate problemele si divergentele se vor rezolva de la sine...
Chiar ieri am avut o discutie cu sotul, in urma careia am ramas mai socata decat oricand de virulenta dispretului lui fata de biserica, de fapt chiar ura lui, asa cum a spus-o el cu cuvintele lui. Poate a fost si vina mea ca i-am povestit despre un cuplu de prieteni in care el era ateu, e credincioasa, dar de dragul ei el a inceput sa o insoteasca duminicile la biserica.
Reactia lui a fost mult mai rea decat ma asteptam, in rezumat mi-a zis ca daca ce conteaza pentru mine la un barbat cel mai mult e sa fie 'prostul' bisericii, trebuia sa o rupa cu mine mult inainte sa avem un copil impreuna.
A exagerat mult si asa face de fiecare data desi eu nu folosesc cuvintele de care el ma acuza. Mi se pare chiar irationala ura lui fata de biserica si tot ce e legata de ea si i-am si zis-o, iar el n-a avut nici o justificare si nici nu considera ca merit eu vreuna.
E teribil de greu sa rabzi si sa speri ca un astfel de om se va schimba, nu indemn pe nimeni sa se supuna la riscul de a se casatori cu cineva pana nu afla care ii este exact pozitia fata de credinta. Asta orice varsta ar avea si orice ar zice parintii sau rudele!
Si nu sunt eu fixista sa nu pot suporta un om care nu are exact aceleasi credinte ca mine, nu e asta singura problema, mai multe si mai sacaitoare sunt comportamentele nesuferite si negativismul unui om necredincios care prefera sa se poarte mai frumos cu strainii decat cu sotia lui... Si oricate argumente i-ai aduce, nu va face nici un efort sa se schimbe atata timp cat el crede ca se poarta si este perfect si ca eu sunt cea care creeaza probleme...
Nu vreau sa ma gandesc la divort, nu stiu daca el in imbufnarea lui cantareste aceasta optiune... Cred ca pana la urma, cu toata mahnirea mea, ii voi propune sa apelam la un psiholog sa ne ajute sa ne rezolvam conflictele, avand in vedere ca nici nu vrea sa auda de mers impreuna la duhovnic.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casnicia - razboiul duhovnicesc al mirenilor? N.Priceputu Nunta 381 07.09.2013 20:42:29
rugaciune pentru un necredincios manesa Rugaciuni 3 01.05.2010 22:47:19
Ajutatima sa-mi salvez casnicia eduard40 Rugaciuni 6 06.01.2010 16:19:22
Parabola despre iconomul necredincios. BogdanF Generalitati 1 19.10.2007 03:05:42