Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 16:25:33
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
1. Acest argument este adus in discutie cind unele persoane au pretentia absurda sa creada ca pot intelege sau explica caile Domnului.
Pacat ca il folosesti ca un argument cand nu poti da un raspuns corect. Iei in brate aceasta fraza si gata, s-a terminat cu raspunsul.

Citat:
Nu compar nimic. Faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat nu ii diminueaza meritele. Din contra; inclusiv teologii ortodocsi sustin ca cu cit este mai curat un om, cu atit ispitele sint mai mari.
Cum nu ii diminueaza meritele. Odata ce a fost nascuta fara pacat, nu este supusa pacatului. Viata Fecioarei Maria a fost schimbata odata cu Bunavestire, pana atunci ducea o viata normala.
Da, bine zic "cu cat este mai curat", nu fara de pacat. Doar Iisus Hristos -Omul e fara de pacat, fara pacat originar, ca nu avea cum sa mosteneasca acest pacat de la creatie.
"Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu", de ce ar mai fi zis aceste cuvinte Arhanghelul Gavriil daca ea era deja fara pacat??? Care har, care mila?

Citat:
Asta va imaginati dumneavoastra ,ca am supravenera-o. Oare cine e in stare sa-i aduca sfitei Fecioare Maria recunostinta intreaga pentru ca a spus simplu: "Fie mie dupa cuvintul tau", iar prin aceasta noi am primit demnitatea de a ne numi fii ai Lui Dumnezeu?
"Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau!" arata smerenia, s-a supus voii lui Dumnezeu, a primit cuvantul.
Nu e o imaginatie, ce e asa greu de inteles, din moment ce se naste fara pacat, nu poate pacatui, ca si cum ar fi genetic programata. Daca ea a fost ferita de pacatul stramosesc, inseamna ca nu exista o vointa a ei, intrucat Dumnezeu o obliga astfel sa devina partasa la mantuirea noastra.
Dupa cum Eva a luat parte la caderea si moartea lui Adam, tot asa Fecioara Maria a participat la intoarcerea lui la starea cea dintai. Si dupa acest har mai este numita Fiica lui Adam.

Citat:
Expresia "calugar barbos" se refera la faptul ca nu e suficient sa ai barba, ca sa fii si teolog sau invatat. Cind vreti sa dati contraargumente, nu ar fi rau sa nu ne spuneti despre cu stiu ce preot sau calugar despre care nu a auzit nimeni.
Si daca am auzit de papa, asta ce inseamna? Ca are vreun efect asupra credintei?
Daca nu ati auzit voi, nu inseamna ca nu a auzit nimeni.
Dar sa jignesti e usor...
Vechi 04.02.2011, 16:29:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Observatie logica.
Sa nu uitati ca un ortodox nu va fi niciodata de acord cu acest punct de vedere. Fecioara Maria nu a avut parte de aceeasi nastere precum Hristos. Iar in virtutea acestui adevar, nu putem spune ca ea a fost lipsita de pacatul stramosesc precum Hristos si nici ca s-a inaltat la ceruri precum a facut-o El.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:38:06
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Sa nu uitati ca un ortodox nu va fi niciodata de acord cu acest punct de vedere. Fecioara Maria nu a avut parte de aceeasi nastere precum Hristos. Iar in virtutea acestui adevar, nu putem spune ca ea a fost lipsita de pacatul stramosesc precum Hristos si nici ca s-a inaltat la ceruri precum a facut-o El.
Atit ortodocsii cit si catolicii admit ca fecioara Maria a fost inaltata cu trupul si sufletul la cer. Pe de alta parte, exista o rugaciune ortodoxa, in cinstea fecioarei Maria, cere spune:
"...Ceea ce esti mai cinstita decit heruvimii; si mai marita, fara asemnare, decit serafimii.CARE FARA STRICACIUNE PE DUMNEZEU CUVINTUL AI NASCUT..." De multe ori cind auzeam aceasta rugaciune, ma gindeam ca se refera si la Neprihanita Zamislire. Asa inteleg eu aceasta rugaciune.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:39:37
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Dar sa jignesti e usor...
N-am avut nici o intentie. Imi cer scuze.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:42:16
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
"...Ceea ce esti mai cinstita decit heruvimii; si mai marita, fara asemnare, decit serafimii.CARE FARA STRICACIUNE PE DUMNEZEU CUVINTUL AI NASCUT..." De multe ori cind auzeam aceasta rugaciune, ma gindeam ca se refera si la Neprihanita Zamislire. Asa inteleg eu aceasta rugaciune.
Gresit. "Fara stricaciune" se refera la "fara parte barbateasca".
Este bine ca ai intrebat. Altfel ramaneai nelamurita si credeai ca ortodocsii sustin aceasta idee. Diferenta mare intre ce intelegem si ceea ce este de fapt.
P.S. scuze daca am intervenit si asteptai de la altcineva un raspuns.
Vechi 04.02.2011, 16:45:57
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
N-am avut nici o intentie. Imi cer scuze.
Nu e cazul de scuze.
Nu stiu daca ma crezi, dar cand am citit cele scrise , m-a luat instantaneu o durere de cap de amaraciune.
Pentru ca nu s-a referit la cineva anume, i-a jignit pe toti. Acesti duhovnici au avut roluri importante in trezirea multora la realitate, la credinta.
Vechi 04.02.2011, 16:46:53
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Atit ortodocsii cit si catolicii admit ca fecioara Maria a fost inaltata cu trupul si sufletul la cer. Pe de alta parte, exista o rugaciune ortodoxa, in cinstea fecioarei Maria, cere spune:
Dragul meu, Ortodoxia nu sustine ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc. Asa ca nu mai incerca sa cauti motive de sustinere a acestei inovatii in Ortodoxie, ca nu e cazul. Una e ce crezi tu despre Ortodoxie si alta e ce se petrece in ea. Sa ne bucure Dumnezeu de fericirea raiului.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 17:06:16
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Desigur, nu se supara nimeni pentru ca discutam. Dar unora nu le place adevarul si apoi incep sa te sicaneze, uitand sa comenteze mai mult mesajele si nu sa judece userul ce le scrie.
Despre dogma aceasta. Desi pare o mica invatura gresita de fapt schimba si neaga toata invatatura crestina, atat ortodoxa dar si catolica.
Catolicii, ca si ortodocsii, spun ca inainte de jertfa Mantuitorului nimeni nu se putea mantui din cauza caderii lui Adam si a transmiterii acestui pacat. De aceea Enoh si Sf. lie au fost rapiti la cer, pentru ca nu exista alte posibilitate ca ei sa nu ajunga in iad.

Dogma ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacat contrazice nu numai invatatura ortodoxa, dar si pe cea catolica. Practic face inutila jertfa Mantuitorului, din moment ce se putea sterge si altfel pacatul stramosesc.
Mantuitorul a venit si S-a jertfit pentru ca nimeni nu putea ajunge in Rai din cauza pacatului stramosesc. Dogma catolica spune ca Fecioara Maria, inainte de venirea Mantuitorului, nu mai avea pacatul stramosesc. Deci oamenii se puteau mantui si asa, pentru ca fapte si credinta aveau unii, doar acest pacat ii impiedica sa ajunga in rai.

De asemenea, e in stransa legatura si cu eroarea Fer. Augustin, predestinarea. Pe o persoana Fecioara Maria, Dumnezeu a ales-o sa-i stearga pacatul stramosesc, iar altii nu au aceasta posibilitate din nastere.
De asemnea, catolicii mai spus ca Fecioara Maria nici nu a putut face pacate, fiind ocrotita de Dumnezeu prin har. Daca bunul Dumnezeu poate sterge unui om de la nastere pacatul adamic si toate pacatele inseamna ca ar putea face asta fiecarui om, sa-l mantuiasca fara sa mai conteze alegerea personala sau faptele. De aceea are liberul arbitru, altfel ar fi un fel de robot.
În sfârșit, un om care a găsit buba. Și buba se numește Fer. Augustin, personalitate admirabilă ca literat și foarte inteligent, dar un metafizician autarh și prea torturat de ideea de păcat din care construiește o gândire criptomaniheistă care a făcut ravagii în Biserica Romano-catolică, mai întâi în interior, apoi în sectele protestante care s-au desprins din ea.

Dar problema inovațiilor dogmatice ale BC are și alte cauze de natură istorică. Principalii ei teoreticieni au pretins că s-au inspirat din "scriitori bizantini postschismatici", adică din Sființii Grigorie Palamas, Nicoale Cabasila și Teofan al Niceei. Hermeneutica lor obtuză (a "teologilor" catolici) a fost desființată inclusiv de către părintele Stăniloae.

Întreaga problematică se poate limpezi cercetând cu atenție următoarea lucrare:

http://www.librariasophia.ro/carti-M....-so-3195.html

Last edited by Mihailc; 04.02.2011 at 17:42:22.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 17:52:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Gresit. "Fara stricaciune" se refera la "fara parte barbateasca".
Este bine ca ai intrebat. Altfel ramaneai nelamurita si credeai ca ortodocsii sustin aceasta idee.
Și expresia "neprihănita", pe care o avem din tradiția comună liturgică, la ce se referă ? V-ați pus întrebarea aceasta ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:01:11
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Și expresia "neprihănita", pe care o avem din tradiția comună liturgică, la ce se referă ? V-ați pus întrebarea aceasta ?
Ma zapaciti de cap.
Neprihanita zamislire nu e tot una cu imaculata conceptie? Eu asa am citit.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16