Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 23:18:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu am intrebat-o pe Noesia daca a citit si mesajele mele, va intreb si pe dvs. Eu am scris cate se poate de clar care e dogma catolica, cea ortodoxa si diferentele. Raiul e un loc, iar Iadul un loc, eu asa stiu.
La catolici curatirea se face prin foc in Purgatoriu. La noi nu exista curatire, si doar rugaciuni si Dumnezeu le iarta pacatele.
Sigur ca am citit.
Insa este incompleta decsrierea ta. Sunt si alti parinti in afara celui pe care l-ai citat.

Invatatura ortodoxa despre viata de apoi nu este complect dogmatizata. Exista zone de flu.
Vechi 04.02.2011, 23:23:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Am rabdare. Eu am citit carti despre ce se intampla cu sufletul dupa moarte, tiparite cu aprobarea BO, care nu prezenta iadul ca o stare doar de deznadejde, ci ca o suferinta atat trupeasca, cat si sufleteasca.
Suferinta trupeacsa a unui suflet este un lucru absurd.
Este clar ca se vorbeste in imagini - cum altfel?
Tu cand citesti ca Iisus sta de-a dreapta Tatalui, te gandesti ca El chiar sta pe un tron material? Ca si asta scrie in carti aprobate si rasaprobate, - in crez...
Vechi 04.02.2011, 23:24:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci rugaciunile pentru cei morti de ce se mai fac? Din plictiseala? Sau pomana pentru sufletul celui mort?
Cred ca ne-am inteles gresit: eu ziceam ca nu este credinta ortodoxa a spune ca ar fi unii care intra in iad si nu mai au nici o sansa sa iasa, chiar cu rugaciunile, pomenile etc noastre.
Vechi 04.02.2011, 23:34:41
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Suferinta trupeacsa a unui suflet este un lucru absurd.
Este clar ca se vorbeste in imagini - cum altfel?
Tu cand citesti ca Iisus sta de-a dreapta Tatalui, te gandesti ca El chiar sta pe un tron material? Ca si asta scrie in carti aprobate si rasaprobate, - in crez...
Ma doare capul. Starea sufletul in iad, este diferita de cea din rai. Sufletul in iad simte durere. Nu am cartea acum din care am citit ca iti dadeam citatul.
Nu-mi place sa-mi imaginez lucruri, dar la Judecata de Apoi, chiar asa Il vad.
Vechi 04.02.2011, 23:35:39
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cred ca ne-am inteles gresit: eu ziceam ca nu este credinta ortodoxa a spune ca ar fi unii care intra in iad si nu mai au nici o sansa sa iasa, chiar cu rugaciunile, pomenile etc noastre.
Ba da, cel mai vehiculat caz este cel al sinucigasilor, care potrivit invataturii ortodoxe nu mai au sansa la mantuire.
Vechi 04.02.2011, 23:40:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba da, cel mai vehiculat caz este cel al sinucigasilor, care potrivit invataturii ortodoxe nu mai au sansa la mantuire.
Nu, pentru ca nu se stie ce s-a intamplat cu acel om in ultimul moment, dupa ce a tras glontul, sqau intre etajul 10 si pamant.. etc.
Deci Biserica nu spune nici despre sinucigasi ca nu au sigur nici o sansa de mantuire.
Biserica nu ar indazni sa afirme asa ceva despre nimeni, nici chiar despre ultimul pedofil nenorocit.
Vechi 04.02.2011, 23:41:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ma doare capul. Starea sufletul in iad, este diferita de cea din rai. Sufletul in iad simte durere. Nu am cartea acum din care am citit ca iti dadeam citatul.
Nu-mi place sa-mi imaginez lucruri, dar la Judecata de Apoi, chiar asa Il vad.
Bun, mai vorbim. Dar cred ca ai inteles tu ceva gresit.
Vechi 04.02.2011, 23:42:04
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, pentru ca nu se stie ce s-a intamplat cu acel om in ultimul moment, dupa ce a tras glontul, sqau intre etajul 10 si pamant.. etc.
Deci Biserica nu spune nici despre sinucigasi ca nu au sigur nici o sansa de mantuire.
Biserica nu ar indazni sa afirme asa ceva despre nimeni, nici chiar despre ultimul pedofil nenorocit.
Bine, inseamna ca Iuda, cel mai cunoscut caz, are sanse...
Nu ma mai obosesc sa va contrazic.
Vechi 04.02.2011, 23:49:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bine, inseamna ca Iuda, cel mai cunoscut caz, are sanse...
Nu ma mai obosesc sa va contrazic.
You never know.. ;-)
Vechi 07.02.2011, 10:32:30
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Practic, speranța noastră este că Isus a evitat să spună întregul adevăr atunci când a spus că nu se vor mântui cei care nu vor renaște din apă și din duh.

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Înseamnă că avem niște grave contradicții - pentru că la ora actuală, Catehismul afirmă explicit că se pot mântui și cei nebotezați (chiar dacă nu copiii). Se duce oare pe apa sâmbetei logica, infailibilitatea, încrederea în cuvântul Mântuitorului ?
Iisus nu a spus ca nu se vor mantui cei ce nu vor renaste din apa si din Duh, ci a spus exact asa:

Ioan 3, 5
"De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

El face distinctie intre Rai si Imparatia Lui Dumnezeu, daca suntem atenti la dialogul de pe Cruce:

Luca 23
42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai.

Deci se pare ca talharul s-a mantuit, insa nu a ajuns in Imparatia Lui Hristos, ci in Rai. Pentru ca in Imparatia Cerurilor ajung numai cei desavarsiti, cei nevinovati ca pruncii, cei saraci in pacate.

Se face confuzie intre Imparatia Cerurilor si Rai. Sau se spune ca Raiul face parte din Imparatia Cerurilor. Daca ar fi asa, atunci sa-mi spuneti mie cine va ajunge acolo daca Hristos ne spune atat de clar:

Luca 7, 28
Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan; dar cel mai mic în împărăția lui Dumnezeu este mai mare decât el.

Iar cuvantul Mantuitorului este adevarat.

Mai mult, in cele noua Fericiri ni se spune ca pamantul va fi mostenit de catre cei blanzi. In Apocalipsa lui Ioan i se reveleaza ca va fi un Cer nou si un Pamant nou, facand distinctie intre aceste doua spatii existentiale.

Deci treaba este mai complicata decat pare la prima vedere. Desavarsirea si vederea Lui Dumnezeu față catre Față este mult mai mult decat mantuirea, mantuire inteleasa ca o izbavire de duhurile rele care ne leaga si de care suntem legati prin lanturile pacatelor. Iar daca o parte din ingerii decazuti au fost aruncati pe pamant amestecandu-si interesele cu oamenii (ceilalti au ajuns direct in Iad), pe pamantul cel nou nu vor mai avea acces fiind izolati pentru totdeauna in imparatia lor cea intunecata, unde se vor manifesta in voie impreuna cu cei care le-au impartasit filosofia existentiala.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38