![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Adevarat graiesc voua: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea pana ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind in imparatia Sa. (Mat.16:28)
E clar ca Imparatia Cerurilor a devenit accesibila inca din timpul vietii ucenicilor sai, dupa Jertfa Sa pe Cruce si dupa Cinzecime cand a fost infiintata Biserica. Deci Imparatia Cerurilor nu este un spatiu promis pentru dupa Judecata de Apoi, ci inca din timpul vietii sau imediat dupa moarte noi avem posibilitatea sa ne bucuram de comuniunea contemplativa cu Dumnezeu prin rugaciunea extatica. Insa la nivelul asta au ajuns numai Sfintii care au gustat fericirea dumnezeiasca inainte de moarte.
|
|||
|
|||
![]()
In momentul în care ne-am renăscut prin Sfântul Botez, diavolul lucrează din afară, iar harul lui Dumnezeu, din inimă. In inima omului se săvârseste războiul satanei, care fiind nevăzut nu-l simt cei mai multi crestini. Prin Sfântul Botez diavolul este scos afară din suflet, dar i se îngăduie să lucreze asupra lui prin trup.
Când Harul Dumnezeiesc părăseste pe om, diavolii foiesc ca niste serpi în adâncul inimii, neîngăduind deloc sufletului să caute spre dorinta binelui. Iar când, prin rugăciune, Harul lui Dumnezeu pătrunde în minte, diavolii se strecoară ca niste nori întunecosi prin portile inimii, spre patimile păcatului. Deci, după Botezul crestin, diavolii petrec împrejurul inimii crestinului, lucru pe care vrăjmasii mântuirii noastre nu vor să fie stiut de oameni, ca nu cumva să se întrarmeze împotriva lor cu postul, rugăciunea si Sfintele Taine. Astfel, diavolul rămânând în exterior seduce pe om cu mândria, slava desartă si mai ales cu senzualitatea, cu îngăduinta lui Dumnezeu, care pune astfel la încercare virtutile oamenilor. Astfel diavolul, prin libertatea pe care o are de la Dumnezeu, împlineste o mare iconomie (Simeon Metafrastul, Filocalia vol. 6,p.315). |
|
|||
|
|||
![]()
Despre credinta ortodoxa.Credinta ortodoxa isi are originea de circa 2000 de ani.Ea a fost intemeiata de Mantuitorul si propovaduita de Sfinti Apostoli.Citez Mantuitorul a spus ,,Voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor birui pe dansa"(Matei16-18) .Sfinti apostoli au vestit evanghelia si au intemeiat Biserica Lui Hristos pe pamanturile diferitor tari.Sf Ap Andrei a fost unu din cei 12 apostoli,venind pe meleagurile noastre pe timpul dacilor si a romanilor in Scitia Mare si Scitia Mica....adica Ucraina de azi si Dobrogea,intemeind credinta ortodoxa.Acesta a lasat si urmasi in tara nostra care sa aiba grija de intarirea tari in credinta,a hirotonit episcopi ,preoti......Iata ca noi am ascultat de el si ne-am increstinat primindu-l pe Hristos ,,Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine(Luca 10, 16).Deci prin urmare Hristos ne-a increstinat.Sf ap Iacob ruda Domnului i-a intemeiat pe crestini ortodocsi din Jerusalim.Sf ap Vartolomeu si Sf ap Tadeu i-a intemeiat pe crestini ortodocsi armeni.Sf Ap Pavel i-a intemeiat pe greci ortodocsi.Sf ap Toma i-a intemeiat pe crestini ortodocsi din India.Plina este acum lumea de tot felul de asa zisi crestini :crestini
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu credeți că suntem prea legaliști? Nu cădem oare în păcatul fariseilor care tocmai de aceea L-au respins pe Hristos, pentru că nu corespundea felului lor de a înțelege mântuirea? Mântuitorul ne-a arătat mereu că trebuie să gândim altfel: duhovnicește. Asta e piatra de încercare a oricărui creștin. Ne-a cerut să ne botezăm în numele Sfintei Treimi. Dar lui Nicodim i-a spus: trebuie să te naști din nou, din apă și din Duh. Ne naștem cu toții din apă și uităm să ne naștem din Duh. Când vine vorba de închinare, iarăși spune că Dumnezeu Își dorește închinători în Duh și în adevăr. Adevărul nu ne este accesibil până nu ne înduhovnicim. Străduința noastră în această viață este de a ne deschide Duhului. Numai atunci vom putea înțelege problemele pe care le dezbatem acum și care sunt peste puterea noastră de înțelegere. Să-i ascultăm, deci, pe cei care s-au arătat mai înduhovniciți decât noi. Suntem noi oare în măsură să judecăm spusele Părintelui Stăniloae? În privința mântuirii, părerea pe care mi-am format-o de-a lungul vremii este cam asta: Mântuitorul a lăsat pe pământ Biserica, înființată la Pogorârea Duhului Sfânt. Ea este promisiunea făcută că „alt Mângâietor vă voi trimite și Acela vă va învăța toate”. Nu ne-a lăsat singuri. Biserica e plină de energiile sale. E ca un soare care îi luminează pe toți cei care vin la ea. E soarele Duhului Sfânt. Fiecare se luminează atât cât este deschis. Dar Dumnezeu face să răsară Soarele și peste buni, și peste răi. Nu ne-a trimis nouă Soarele ca să-L ținem închis între niște ziduri. Chiar și cei care s-au depărtat de Biserică pot primi din lumina Soarelui în măsura în care au inimile deschise. Sunt la noi, între ortodocși, oameni cu viață sfântă, care s-au umplut de dumnezeiasca lumină, dar sunt și indiferenți, care, poate, vor muri, totuși, spovediți și împărtășiți, pentru că așa e obiceiul. Sunt, însă, și între cei din afara Bisericii creștini și necreștini care Îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu. Oare pe ei nu-i iubește Hristos? Oare pe ei nu-i vrea? Ce credeți despre acei japonezi care își jertfesc viețile pentru semenii lor, intrând în reactoarele de la Fukushima? |
|
|||
|
|||
![]()
Asta pentru ca orice concept religios este exclusivism. Orice concept mental este exclusivist. A avea un concept sau un sistem de credinte este separarea de Fiinta.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Ca o simplă părere, eterodocșii care trăiesc într-o țară de ortodocși vor avea parte de o Judecată mai dură decît cei care locuiesc în țări păgîne. Dar o Judecată severă îi va aștepta și pe ortodocși!
|
||||
|
||||
![]()
Cea mai severea caci: "sluga care nu a stiut si nu a facut, putin va fi batuta dar sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta" spune Hristos.
A fi ortodox crestin nu echivaleaza garantarea mantuirii in mod automat! A fi Botezat, nascut din nou intru Hristos nu garanteaza mantuirea automat! Nu toti cei din Biserica sunt mantuiti in sensul ca nu toti accepta sa fie mantuiti de Hristos. Credina omului se vede in doar faptele lui. Aceasta este trista realitate pe care o vom vedea la drapta Judecata. Hristos Iisus este singurul Mantuitor, insa aceasta nu inseamna ca EL doar manutieste pe om, ci mai ales ca il desavarseste si in indumnezeieste pe om. Desavarisirea si indumnezeirea sunt posibile numai in Sfanta Biserica, numai prin participarea la Sfintele Taine. Toti oamneii sunt facuti de Dumnezeu si viata de la Dumnezeu o au si toti avem constiinta morala a binelui si raului ("ce tie nu iti place altuia nu face"), deci Hristos ii tine in viata pe toti oamenii. Toti oamenii sunt din Adam si pot cunoaste prin ratiune binele si raul iar daca necrestinii savarsesc binele, adica "paganii din fire fac faptele legii vor trai prin ea" (Romani cap 2) adica vor fi mantuiti de Hristos fiind judecati drept, insa ei nu au parte de desavarsire si indumezeire intru Hristos. Hritos spune "iata vin si voi judeca pe fiecare dupa faptele lui" ceea ce implica o judecata dreapta pentru tot omul indiferent de credinta, rasa etc. Insa cei ce traiesc intru Hristos "sau mutat de la moarte la viata si la judecata nu vor veni" (Ioan). Astfel valoarea lui Hristos si a Sfintei Sale Biserici este inestimabila caci viata adevarata avem intru Hristos, dar nici dreptatea lui Dumnezeu nu este nesocotita caci EL este drept judecator al fiecarui om. Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. Har si pace. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt erezii cumplite si chiar religii impotriva Adevarului din pacate, iar Hristos spune "pacatele impotriva Duhului Sfant nu se vor ierta lor nici in veacul de acum nici in cel ce va sa fie" si Domnul spune "cerul si pamantul vor trece dar cuvintele Mele nu vor trece". Drept judecator este Dumnezeu "si nu se manite in fiecare zi"... dar si cand se manie (pe pacatosii care nu vor sa se pocaiasca evident)... vezi Apocalipsa. Hristos este singurul Manutitor, deci sa nu IL nescotim nici pe EL nici Sfanta Sa Biserica Ortodoxa. Fara Hristos nu putem face nimic. Asadar sa luam aminte sa nu fim nici aspri nici ingaduitori cu ceilati, ci in toate sa urmarim Adevarul intru Duhul Sfant, caci fara Hristos nu putem face nimic. Last edited by Eugen7; 03.05.2011 at 16:31:49. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|